به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما از لندن، کارشناسان غربی با اشاره به افزایش تلاشهای آمریکا و برخی کشورهای غربی همسو برای یارگیری به منظور رویارویی با چین از وزش توفان جنگ سرد غرب با چین خبر میدهند.
۵ سال پیش، وزیر خزانه داری وقت انگلیس در بازگشت از چین در مصاحبه با رسانهها با خوشحالی اعلام کرد دوران طلایی روابط چین و بریتانیا آغاز شده است. جورج اوزبورن تاکید کرد: اکنون انگلیس به بهترین دوست چین در غرب مبدل شده است.
حدود سه سال پیش هم ترزا مینخست وزیر وقت انگلیس در سفر به چین با خرسندی از تلاش برای افزایش حجم مبادلات دو کشور گفته بود: همزمان با بازکردن درهای چین، بریتانیا نیز در حال خروج از اتحادیه اروپاست و این میتواند فرصتهای جدیدی برای همکاریهای مستقیم دو کشور ایجاد کند. بر اساس گزارش مرکز ملی آمار انگلیس در سال ۲۰۱۹ میزان صادرات انگلیس به چین ۳۰.۷ میلیارد پوند بود و واردات این کشور از چین نیز ۴۹ میلیارد پوند اعلام شد.
روابط چین و انگلیس تا حدود شش ماه پیش همواره سیر صعودی داشت و هر سال روابط دو کشور به ویژه در حوزه اقتصادی و بازرگانی و سرمایه گذاری عمیق ترشد تا جایی که راه برای ورود چین به بخش حساس و مهم نیروگاههای هستهای انگلیس هم باز شد و با مشارکت چین در ساخت جدیدترین نیروگاه هستهای انگلیس موافقت و قرار داد آن منعقد شد.
اما آنچه که بیشتر امریکا را عصبانی و شخص رئیس جمهور امریکا را مسقیم وارد کارزار مخالفت اشکار با حضور چین در انگلیس کرد واگذاری طرح توسعه نسل پنچم شبکه ارتباطاتی انگلیس موسوم به فایو جی (۵G) به شرکت هواوی چین بود.
این موضوع و بی توجهی لندن در زمان دولت قبل (ترزا می) به خواست امریکا در لغو توافق با شرکت هواوی در توسعه نسل پنجم شبکه مخابراتی انگلیس خشم و عصبانیت بیشتر ترامپ ریس جمهور امریکا را در پی داشت. این موضوع همچنین به ایجاد اختلاف در میان حزب حاکم محافظه کار منجر شد تا جاییکه ترزا می، گوین ویلیامسون وزیر وقت دفاع این کشور را به علت ارائه اسناد محرمانه مربوط به میزان همکاری انگلیس با شرکت چینی هواوی به امریکا او را از کابینه اخراج کرد.
خشم ترامپ نیز به گونهای افزایش یافت که در سفر به لندن نتوانست عصبانیت خود را پنهان کند و به طور مستقیم از لندن خواست همکاری با شرکت چینی هواوی را لغو کند، ترامپ همچنین پارا فراتر نهاد و در مخالفت با می، جانسون را شایسته نخست وزیری دانست.
مخالفتهای درونی حزب حاکم به ویژه بر سر چگونگی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا و بن بست سیاسی ناشی از ان کاررا به جایگزینی بوریس جانسون و انتخابات زود هنگام دیگر کشاند که در ان حزب جانسون بیشترین ارا را بدست اورد و شخص او به عنوان رهبر حزب محافظه کار نخست وزیر انگلیس شد.
جانسون نخست وزیر شد، اما از انجا که همکاری با شرکت هواوی را به نفع مردم و اقتصاد این کشور دانست موضعی مخالف نظر رئیس جمهور امریکا گرفت و گفت: مردم انگلیس این حق را دارند که از برترین شبکههای مخابراتی بهرهمند باشند.
وی افزود: انهایی که ما را از همکاری با شرکت هواوی چین بر حذر میدارند بگویند جایگزینشان چیست؟
موضع جانسون نیز خشم امریکا را مضاعف کرد و ترامپ ضمن افزایش فشار بر لندن ان را تهدید کرد که در صورت تمکین نکردن از خواست امریکا، پس از خروج این کشور از اتحادیه اروپا، برقراری روابط ویژه با امریکا به خطر خواهد افتاد و تهدیدها کارساز شد و دولت انگلیس در چرخشی اشکار بدون اینکه جایگزینی برای هواوی معرفی شود تسلیم خواست امریکا شد و قطع همکاری با شرکت هواوی چین را اعلام و موجی از انتقادها را ایجاد کرد.
رادنی شکسپیر کارشناس سیاسی در این باره میگوید: دولت ما به این خاطر شرکت هواوی را تحریم کرد، چون اربابمان ترامپ، چنین میخواست.
این کارشناس انگلیسی افزود: اینکه چرا دولت انگلیس به طور ناگهانی نظرش تغییر کرد پاسخ سادهای دارد و ان اینکه دولت ما تابع دستور امریکاست و وقتی رئیس جمهور امریکا میگوید باید نظرتان تغییر کند دولتمردان ما میگویند به روی چشم پرزیدنت ترامپ، البته هر چه بفرمایید اطاعت میشود.
روزنامه گاردین نیز در این باره با نکته یابی درباره چرخش ناگهانی دولت انگلیس نوشت: اگر تاکنون کاپیتالیسم آنگلوساکسون با تنفس مصنوعی زنده بود، ناکارایی فاجعه بار دولتهای آمریکا و انگلیس در مهار همه گیری ویروس کرونا، ضربه پایان را بر این جهان بینی وارد کرد.