• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • وبگردی
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۰۷۵۸۶
تاریخ انتشار: ۰۹ تير ۱۴۰۴ - ۱۳:۲۳
علمی و فرهنگی » میراث فرهنگی،گردشگری ،صنایع دستی

آئین علم بندی ماسوله به قدمت ۸۰۰ سال

آئین علم بندی ماسوله با بیش از ۸۰۰ سال قدمت، یکی از آیین‌های عاشورایی گیلان است که همه ساله گردشگران مذهبی بسیاری را از نقاط مختلف کشور و جهان به سمت خود فرا می‌خواند.

***/ آئین علم بندی ماسوله به قدمت ۸۰۰ سال

به گزارش خبرگزاری صداو سیما ، آئین علم بندی ماسوله یکی از ۱۹ آیین عاشورایی گیلان است که شهرت جهانی یافته است و همه ساله گردشگران مذهبی بسیاری را از نقاط مختلف کشور و جهان به سمت خود فرا می‌خواند، این مراسم که در فهرست آثار ملی کشور نیز به ثبت رسیده همه ساله در غروب ششم ماه محرم در ماسوله برگزار می‌شود.

در این مراسم اهالی این شهر تاریخی در دیگر مناطق کشور و حتی جهان سکونت دارند به رسم هر سال برای حضور در مراسم علم بندی به زادگاهشان سفر می‌کنند تا رسم هر ساله اجدادشان را به جای آورند.

مراسم علم بندان ماسوله قدمتی ۸۰۰ ساله دارد که هر ساله در غروب ششم ماه محرم در این شهر تاریخی استان گیلان و شهرستان فومن برگزار و با استقبال زیادی از دوستداران اهل بیت (ع) به ویژه امام حسین (ع) همراه است.

در رسم تاریخی علم بندی ماسوله ابتدای مراسم بنا بر سنت قدیمی، عزاداران بر روی بام‌ها و حیاط مساجد محله‌ها سنج‌ها را به هم ساییده و در شیپور‌ها می‌دمند تا اهالی محله‌ها و عزاداران چهار محله شهر را دور هم جمع کنند با طنین این نوا‌ها در کوچه پس کوچه‌های ماسوله، علاوه بر دسته‌های چهار محل این شهر، دیگر ساکنان شهر و عزاداران نیز بدین شکل از آغاز مراسم خبردار شده و به سمت مساجد محلات حرکت می‌کنند.

این مراسم مذهبی در بقعه امامزاده «عون بن محمد بن علی (ع)» برگزار می‌شود و ابتدا اهالی ۴ محله «مسجد بر»، «کشه سر»، «خانه بر» و «اسد محله» ماسوله قطعات علم را به رواق این بقعه تحویل می‌دهند و علم‌های محلات، توسط هیئت امنای هر محله با پارچه‌های سبز رنگ و نماد‌هایی عاشورایی ملبس می‌شوند دسته‌ها همراه با مراسم نوحه خوانی و سینه زنی بە نوبت و اولویت جمع می‌شوند تا علم را دریافت کنند و به محله خود باز گردانند.

رسم آیینی علم‌بندی ماسوله دارای وجه تمایز با علم‌های مرسوم است و به شکل عمودی است، گفته می‌شود به خاطر شکل معماری و طبقاتی بودن بام‌های خانه‌های این روستا علم به این شکل طراحی شده است.

گفتنی است، درب اکثر خانه‌های ماسوله برای دادن نذری امام حسین (ع) باز است و ماسوله‌ای‌ها از عزاداران و عاشقان اهل بیت (ع) با چای دارچین محلی، شیر داغ و کلوچه‌های محلی مثل اگردک پذیرایی و زیر پای عزاداران گوسفند نذری قربانی می‌کنند. یکی از مزیت‌های این مراسم این است که خرافات به آن ورود نکرده و همچنان به وسیله بزرگان این شهر این مراسم مانند گذشته همه ساله برگزار می‌شود.

بر اساس روایات قدیمی امامزاده «عون بن محمد بی علی (ع)» بعد از قیام مختار به خون خواهی و انتقام شهادت امام حسین (ع) از دشمنانش و افرادی که در روز عاشورا نعل اسبان را تعویض کرده و بر جنازه شهدای دشت کربلا تاختند برخاست.

حاضران در هیئت‌ها همراه علم‌ها بر سر و سینه زنان میر علمدار حضرت عباس (ع) را صدا می‌زنند. علم‌ها تا پایان صفر در مسجد چهار محله «مسجد بر»، «کشه سر»، «خانه بر» و «اسد محله» مانده و سپس طی مراسمی به نام علم واچینی لباس‌ها کنده می‌شود. علم و پنجه‌های آن تنها تا روز تاسوعا سبز پوش هستند و با رسیدن روز عاشورا این لباس‌ها کنده و بر علم و پنجه‌های آن لباس مشکی می‌پوشانند.

غالب آیین‌های محرم گیلان از جمله طشت گذاری غرب تا علم بندی ماسوله در غروب ششم محرم، از تعزیه عاشورای ضیابر تا چهل منبر لاهیجان از علم واچینی شاه شهیدان تا کرنا نوازی رودسر در شب هفتم محرم رنگ کهن دارند که بازدید کنندگان زیادی را از نقاط مختلف ایران و یا جهان به خود جذب می‌کند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
ارتقاء میانگین نمرات دانش‌آموزان مدارس غیردولتی با جدیت دنبال می‌شود
قیمت سکه و طلا ۱۰ تیر ۱۴۰۴ در بازار رشت، تا ساعت ۰۰: ۱۱
مراسم شهدای اقتدار ایران
ساخت ۶۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی در ۷ استان کشور
پرداخت ۹۰ میلیون دلار مطالبات پیمانکاران در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر
لرستان میزبان اردوی آمادگی تیم ملی گلبال بزرگسالان
اجرای لایروبی رودخانه خروسی شادگان
جمع‌آوری ۱۰۶ دستگاه ماینر غیرمجاز در لرستان
سرداران جبهه اقتصادی در جنگ ۱۲ روزه خوش درخشیدند
قدردانی ایران از کشور‌های آمریکای لاتین
پیش بینی افتتاح پل عنافچه شهرستان باوی در هفته دولت
۷۰ اسدآبادی جذب بازار کار شدند
آیین‌های مذهبی و فرهنگی استان بوشهر؛ جلوه‌گاه هویت و میراث معنوی
مبارزه با آفات ساقه خوار در ۱۰ هزار هکتار شالیزار مازندران
فعالیت ۶۰۰ مبلغ در دهه اول محرم در کهگیلویه و بویراحمد
رشد ۱۶ درصدی تناژ بارگیری راه‌آهن در ۱۲ روز تهاجم رژیم صهیونی
تشییع پیکر پاک محمد امین سلطانی رزداری سرباز ۲۰ ساله رضوانشهری
شهروندان گلستانی از واگذاری سیم‌کارت و کارت بانکی به اتباع خودداری کنند
برگزاری سوگواره «احلی من‌العسل» در کهگیلویه و بویراحمد
برپایی مجلس عزای امام حسین (ع) در مسجد امیرالمومنین کیش
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
رژیم صهیونیستی در آستانه حمله دوباره؛ هشدار درباره فریب آتش‌بس
آتش‌بس ممکن است فریب باشد
آغاز مراسم تشییع پیکر خانواده ۷ نفره دانشمند شهید هسته‌ای
دلایل اصلی کاهش شاخص بورس در دو روز اخیر
آغاز فروش محصولات ایران خودرو از امروز
تعلیق همکاری با آژانس، واکنشی طبیعی به رفتار گروسی است
مرگ رژیم صهیونیستی و نتانیاهو نزدیک شده است
دعوت ۲۰ بازیکن به اردوی ششم تیم والیبال جوانان
ضرورت حفظ قدرت خرید طبقات کم برخوردار جامعه
باید از انسجام ملی ایجاد شده در حوادث اخیر صیانت کرد
تامین خودرو ویژه جانبازان در اولویت تخصیص ارز
ایران برای پاسخ به هر تجاوز جدید آمادگی دارد
زائرین اربعین بیمه می‌شوند
مردم پادزهر جنگ ترکیبی رژیم صهیونیستی بودند
شهادت ۳۰ دانش‌آموز و ۷ معلم در جنگ ۱۲ روزه
صدراعظم آلمان: هراسی از جنگ با روسیه ندارم  (۳ نظر)
اجرای طرح آرامش در تبریز   (۱ نظر)
بازدید سرپرست سفارت ایران از بازگشت مهاجران افغان  (۱ نظر)
موساد اقدام به راه اندازی صفحات جدید کرده است  (۱ نظر)
تأکید پزشکیان بر بررسی اخبار تعرض پهپاد‌های رژیم صهیونی  (۱ نظر)
پایان جنگ را فرزندان سپاه رقم زدند  (۱ نظر)
امیر نصیر زاده: مبارزه با تروریسم نیازمند اتحاد و همکاری جهانی است  (۱ نظر)
ضرورت ارتقای «سواد امنیتی» برای صیانت اجتماعی  (۱ نظر)
ظریف: آژانس خود را از ننگ جنایات جنگی گروسی پاک کند  (۱ نظر)
پیام آیت الله نوری همدانی در پی شهادت سردار شادمانی  (۱ نظر)
یاوه‌گویی ترامپ نتیجه شکست سنگین در برابر ایران است  (۱ نظر)
بیرانوند نامزد عنوان بهترین دروازه‌بان آسیا شد  (۱ نظر)
موشک های هیولایی ایران علیه اسرائیل  (۱ نظر)
تیم ملی فوتسال ناشنوایان ایران چهارمین بار قهرمان جهان شد  (۱ نظر)
لیگ والیبال ملت ها؛ برتری بلند قامتان ایران مقابل آرژانتین  (۱ نظر)