• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • وبگردی
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۱۲۱۵۴
تاریخ انتشار: ۱۶ تير ۱۴۰۴ - ۱۴:۴۷
علمی و فرهنگی » میراث فرهنگی،گردشگری ،صنایع دستی

کشف گور دو جنگاور با شمشیر و خنجر آهنی در محوطه «وِلِم»

فصل دوم کاوش نجات‌بخشی و برنامه تعیین عرصه و حریم محوطه «گورستان ولم» بهشهر در استان مازندران، با مجوز پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، درحال انجام است.

کشف گور دو جنگاور با شمشیر و خنجر آهنی در محوطه «وِلِم»

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، سرپرست کاوش و عضو هیئت علمی دانشگاه مازندران گفت: فصل دوم کاوش نجات‌بخشی و برنامه تعیین عرصه و حریم محوطه گورستان ولم بهشهر در پیرامون سد گِلوَرد نکا ، با تشکیل هیأتی ۱۰ نفره متشکل از کارشناسان باستان‌شناسی، انسان‌شناسی، ژئوفیزیک، سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور و سایر علوم مرتبط و با پشتیبانی و نظارت علمی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان مازندران در چارچوب قرارداد پژوهشی منعقده میان پژوهشگاه و دانشگاه مازندران و با حمایت مالی شرکت آب منطقه‌ای مازندران آغاز شده و ادامه خواهد داشت.

رحمت عباس‌نژاد سِرِستی افزود: فصل اول کاوش باستان‌شناسی ولم در تابستان ۱۴۰۰ به مدت سه ماه انجام شده بود که طی آن شواهد پیش از تاریخ مربوط به دوره‌های مس‌وسنگ، مفرغ و آهن و گور‌هایی از دوره آهن متأخر (۸۰۰ تا ۵۵۰ ق. م) به‌ویژه تدفین‌های دوره اشکانی به دست آمد.

وی گفت : روستای وِلِم از توابع بخش مرکزی شهرستان بهشهر در بخش هزارجریب در شرق استان مازندران است که در ارتفاع حدود ۸۵۰ متری از سطح آب‌های آزاد قرار گرفته است. منطقه هزارجریب، شرقی‌ترین بخش جبهه شمالی البرز مرکزی است که فرهنگ‌ها و تمدن‌های کوهستانی فراوانی را در دل خود سر به مهر نهاده و چشم‌انتظار پژوهش‌های جامع و دامنه‌دار است.

عضو هیئت علمی دانشگاه مازندران با بیان اینکه گور‌های مکشوفه در این فصل نیز همانند فصل کاوش پیشین، دارای ساختار دخمه‌ای هستند گفت :  گوردخمه‌ها، اغلب دارای یک فضای مستطیلی نامنتظم با کارکرد راهرو بوده که به سنگ‌چین قسمت ورودی دخمه و محل قرارگیری جسد ختم می‌شود.

عباس‌نژاد افزود : فضای داخلی دخمه‌ها، مدور بوده و از دو بخش شامل سکوی تدفین و چاله هدایا تشکیل شده‌اند. دو گور مکشوفه در این فصل کاوش مربوط به دو جنگاور هستند که با شمشیر و خنجر آهنی به خاک سپرده شدند. بقایا و شواهدی از سایر ادوات رزم نظیر تیر و کمان نیز از کاوش این گور‌ها کشف شده است. برخی از گورنهاده‌ها از جمله ظروف سفالی و انگشترمهر‌ها و نقش روی آنها، احتمال انتساب گوردخمه‌های مکشوفه به دوره ساسانی را تقویت می‌کنند.

وی گفت : مهره‌هایی از جنس عقیق، خمیر شیشه و خمیر سنگ، اشیای زینتی مفرغی، آهنی و نقره‌ای نظیر آویز، گوشواره، انگشتری و انگشترمهر و نیز پلاک‌های استخوانی مدور تزیینی و منقوش از دیگر کشفیات این کاوش هستند.

عباس‌نژاد سِرِستی افزود : تعداد، کیفیت و وضعیت اسکلت‌های مکشوفه در فصل پیشین و نیز این فصل کاوش، زمینه مطلوبی را برای تحقیقات گوناگون انسان‌شناسی جسمانی نظیر مطالعات ژنتیک باستانی، ایزوتوپ‌های سنگین، دیرینه بافت‌شناسی، دیرینه آسیب‌شناسی و مطالعات گسترده روی بقایای دندانی فراهم خواهند کرد.

وی گفت : در حال حاضر، در نتیجه دو فصل کاوش در محوطه ولم بهشهر ، مجموعه‌ای از بقایای حدود ۳۰ تدفین را در دست داریم که نزدیک به نیمی از آنها، ظرفیت تمام مطالعات مذکور را دارا هستند.

سرپرست کاوش افزود : در میانه بازه زمانی کاوش ولم بودیم که کشور عزیزمان درگیر یک جنگ تحمیلی، ویرانگر و فاجعه‌آمیز شد. مطابق هماهنگی‌هایی که با مبادی ذیربط به عمل آوردم ، اعضای گروه کاوش با رویکرد موافق، مثبت و فداکارانه درحالی‌که موشک‌های دشمنان ایران اسلامی بر بخشی از پیکره میهن عزیز و پهناورمان فرود می‌آمده ، با دقت و آرامش توام با فداکاری، غم و اندوه بخش دیگری از پیکره وطن را می‌کاویدند به امید آنکه گوشه دیگری از غنا و قدمت میراث‌فرهنگی و تمدنی ایران بزرگ را به رخ جهانیان بنمایانند.

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
تقویم روز اوقات شرعی گیلان ، ۱۷ تیر ۱۴۰۴
اتابک: بسته حمایتی وزارت صمت برای پایداری تولید ابلاغ شد
تاکسی‌های گردشگری فعال می‌شوند
تقویم و اوقات شرعی سه شنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۴ به افق قم
اوج آلودگی هوا در البرز از عصر تا نیمه شب است
اضافه شدن یک ردیف بودجه به شهرستان معمولان
خانه‌های جوانان و نوجوانان احیا می‌شوند
توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی از فروش املاک شهرداری
تعزیه خوانی سنتی که با تاریخ اسلام گره خورده است
تشییع پیکر شهید پاسدار بازگیر در چگنی
سوگواری عزاداران حسینی کیش در دهه اول ماه محرم
حرم بانوی کرامت سوگوار ماتم شهادت امام سجاد علیه‌السلام
پیش بینی افزایش دما و وزش باد در سمنان
برگزاری نشست هم اندیشی مدیریت مصرف منابع آبی لرستان
کاهش قابل توجه آمار تخم‌گذاری و جمعیت پشه آئدس در کیش
خبر‌های کوتاه از نقاط مختلف چهارمحال و بختیاری
لرستان در سوگ شام غریبان شهدا و اسرای کربلا
شهرستان نظرآباد معطر به عطر شهید مدافع وطن
ضرورت حضور دائمی پزشکان متخصص در مناطق کم‌برخوردار فارس
اجتماع بزرگ دلدادگان حسین(ع)در بروجرد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
فردا؛ آخرین مهلت افتتاح حساب وکالتی ثبت نام ایران خودرو
ملت در برابر رژیم سلطه تسلیم نمی شود
حمله تلافی جویانه یمنی‌ها به رژیم صهیونیستی
طنین صدای میهن دوستی، ویژگی خاص محرم امسال
ترامپ: کشور‌های همسو با بریکس جریمه خواهند شد
فردا؛ آخرین مهلت ثبت‌نام دوره بدون آزمون دانشگاه شهیدبهشتی
آغاز ثبت‌نام کاردانی دانشگاه ملی مهارت و مؤسسات غیردولتی؛ از فردا
تجدید چاپ کتاب حماسه حسینی
سردار صفوی: هزاران موشک و پهپاد در جای مطمئن داریم
آیین شام غریبان حسینی ۱۴۰۴ / استان‌ها
گردهمایی سراسری کودکان عاشورایی
بررسی تعطیلی ادارات تهران به دلیل شرایط اضطرار آلودگی هوا
اعتماد به روند گفت‌وگو، شرط بازگشت به مذاکره
آسمان کشور دوباره آبی شد
پاسخ رئیسFATFبه درخواست تعلیق عضویت آمریکا و اسرائیل
مراسم عزاداری شب عاشورای حسینی با حضور رهبر انقلاب  (۴ نظر)
هشدار سپاه به اسرائیل: دیگر خط قرمزی نخواهیم داشت  (۳ نظر)
در صورت تکرار خطای صهیون‌ها، طرح بیچاره‌کننده اجرا می‌شود  (۳ نظر)
واکنش مردم به حضور رهبر انقلاب در مراسم شب عاشورا  (۳ نظر)
دشمنان حماقت کنند، با پاسخی کوبنده تر روبرو می شوند  (۲ نظر)
شیخ نعیم قاسم: حزب‌الله سلاح خود را تحویل نمی‌دهد  (۲ نظر)
تیم بازرسان آژانس ایران را ترک کرد  (۲ نظر)
اتحادیه اروپا تحریم «اسرائیل» را بررسی می‌کند  (۲ نظر)
اردوغان: فشار غرب بر رژیم صهیونیستی افزایش یابد  (۲ نظر)
عیادت نماینده ولی فقیه در گیلان از جانشین پلیس راه رشت - لاهیجان  (۲ نظر)
دیدارهای دوستانه و اردوی مشترک پیش از هفته سوم لیگ ملت ها  (۱ نظر)
نیرو‌های مسلح هیچگاه دچار از هم پاشیدگی نخواهند شد  (۱ نظر)
پاسخ ایران به تعرض دوباره، «سخت‌تر از دوره قبل» خواهد بود  (۱ نظر)
توهم‌های دشمن با مجاهدت‌های فرماندهان نقش برآب شد  (۱ نظر)
دستفروشی اتباع بیگانه در مترو ممنوع  (۱ نظر)