پخش زنده
امروز: -
چهرهای شکسته داشت. آرام آرام راه میرفت و خس خس ریه هایش نفسش را به شماره انداخته بود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز خوزستان؛خیلی آرام در کنار من بر روی صندلی در ایستگاه اتوبوس می نشیند. نگاهش به آسمان بود. زیر لب می گفت: خدا خیرشان ندهد .دوباره نفسمان را به شماره انداختند. کنجکاو می شوم و از او می پرسم : سلام حاجی چه شده ؟ سرفه ای کوتاه می کند و می گوید : منزلمان در شهرستان باوی است و مدتی است دوباره دود سیاه نیروگاه ، امان ما را بریده و نفسمان را به شماره انداخته است.
می گویم مگر دوباره نیروگاه،دود تولید می کند! با سکوتی پر از حرف، نگاهی به من می کند و می گوید الان سه هفته است به علت دود نیروگاه نفسم در نمی آید . می گوید ریه هایش در عملیات والفجر8 در منطقه فاو شیمیایی شده و به توصیه پزشکان باید در روز چند ساعت اکسیژن استفاده کند اما به علت مشکلات متعدد نمی تواند به این توصیه عمل کند. رو برمی گرداند، خنده ای می کند و می گوید اگر این شیمیایی من را نکشد ،این نیروگاه دود بزودی من را خواهد کشت .
حس خبرنگاری ام گل می کند و تحقیقات میدانی ام را شروع می کنم . با خودرو شخصی جاده اهواز را به سوی شهرستان باوی در پی می گیرم . نیازی نبود. او راست می گفت. دود آنقدر زیاد و سیاه بود که دیگر زحمت طی کردن ادامه مسیر را نکشیدم . از دور هم دودش پیدا بود .انگار هزاران قبیله ی سرخپوست با دود در آنجا علامت مرگ می دادند.
نیروگاه های تولید برق بدلیل مصرف زیاد آب و نیز آلودگی های مربوطه یکی از پرجنجال ترین صنایع در زمینه آلوده سازی محیط زیست به شمار می روند. دود و پساب این صنعت حاوی مواد آلاینده می باشد که در صورت ورود به محیط زیست اثرات نامطلوب و زیان باری به طور مستقیم و غیر مستقیم بر نهادههای کشاورزی، آبزیان و انسان خواهد داشت.
در سال ۹۴ و در پی اعلام ممنوعیت استفاده نیروگاهها از سوخت مازوت، مصوب شده بود که نیروگاه رامین باید استفاده از مازوت را متوقف کند و در صورت استفاده مجدد از این نوع سوخت آلاینده، تعطیل شود.
این نیروگاه در سال ۹۶ به علت جایگزین کردن گاز به جای نفت کوره (مازوت) بعنوان صنعتی غیر آلاینده رسما از فهرست صنایع آلاینده خارج شد؛ تا اینکه آبان ماه ۹۸ متصاعد شدن دود سیاه نفس گیر از دودکش ها، تخلف نیروگاه را به سرعت سوژه رسانه ها می کند.
محسن مولحی عضو شورای اسلامی شهر ویس با اشاره به خروج نیروگاه حرارتی رامین از فهرست صنایع آلاینده میگوید: این خروج از اساس اشتباه و غیرمنطقی است چرا که آلودگی نیروگاه علاوه بر هوا، آب و صدا را نیز شامل می شود.
صدای اورهال این واحد زمانی که فعالیت میکند بسیار بلند و آزاد دهنده است و حتی در وضع عادی کار هم صدای توربین ها به ویژه شب در گوش مردم شهر ویس است.
آنطور که مولحی می گوید: پسابهای شیمیایی و خطرناک نیروگاه شبانه درون رودخانه کارون تخلیه می شود و گاهی آثاری از آن در کناره های ساحل باقی می ماند.
حمیدی، یکی از ساکنان شهر ویس میگوید: از زمان راهاندازی این نیروگاه تا به امروز اهالی این منطقه و حتی موجودات زنده دیگر این محل ، هیچگاه روزگار خوشی نداشتهایم.
در آبان ماه سال ۹۰ نیروگاه حرارتی رامین مقدار زیادی مواد آلوده نفتی و شیمیایی در رودخانه کارون تخلیه کرده بود. این آلودگی ۵۴ کیلومتر از رودخانه کارون (حد فاصل نیروگاه رامین ویس تا پل هفتم اهواز) را دربر گرفت؛اگر چه این نیروگاه تخلیه پساب آلوده به کارون را رد کرد، اما با شکایت اداره کل حفاظت محیط زیست به مراجع قضایی، این واحد صنعتی محکوم شد.
در مهر ماه 97 رئیس اداره حفاظت محیطزیست شهرستان باوی گفته بود به علت قطع گاز ۲ واحد از این نیروگاه دوباره، سوخت مازوت، مورد استفاده این نیروگاه قرار گرفته است.
آنطور که رسول نظری زنگنه، می گفت: پارسال به دلیل نشتی گاز در قسمت گازرسانی نیروگاه رامین، واحدهای ۳ و ۴ این نیروگاه از حالت گازسوز خارج شده و دوباره از سوخت مازوت استفاده شد.
سلامات، یکی دیگر از شهروندان هم با انتقاد از وضع آلودگی شهر ویس میگوید: 5 سال است که به این شهر آمده که در طول این ایام هر لحظه و زمان، دود و آلودگی حاصل از سوخت این نیروگاه، را به عینه لمس کرده است.
همچنین شهروند دیگری از شهر ویس نیز با انتقاد از وضعیت زیست محیطی و آلودگی هوای شهر ویس میگوید: زمانی در شهر ویس کشاورزی رونق داشت و سر سبزی درختان زینت بخش این منطقه بود . الان ضرر و زیان جانی و مالیکه این نیروگاه، به شهروندان این منطقه وارد میکند، از سود و منفعت اقتصادی آن زیاد بوده و از این رو، باید این نیروگاه به خارج از این شهر منتقل و یا به طور کلی بسته شود.
پیگیر ما جرا از مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان می شوم. آقای محمد جواد اشرفی می گفت در جریان این وضع آلایندگی قرار داشته و گزارشهایی در این خصوص دریافت کرده است.
او با اشاره به مشکل تامین گاز برای نیروگاههای خوزستان گفت: ۲ واحد از نیروگاه رامین، استفاده از سوخت فسیلی مازوت را آغاز کرده است و طبق گزارشهایی که دریافت کرده ایم سوختن مازوت در نیروگاه رامین تا زمان رفع مشکل گاز ادامه مییابد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: با توجه به آلودگی هوای تعدادی از شهرهای استان به ویژه اهواز، این شهرها ظرفیت تحمل آلودگی بیشتر را ندارند و این مساله اعلام شده است.
از آقای اشرفی علت برخورد نکردن با این موضوع را جویا شدم. همچنین درباره مصوبه پیشین پلمب نیروگاه رامین در صورت استفاده دوباره از مازوت. او در پاسخ گفت: مشکل گاز نیروگاهها در سراسر کشور بوده است، به همین دلیل نمیتوانیم درباره این نیروگاه اقدام کنیم.
مدیرعامل شرکت گاز خوزستان با تایید قطع گاز این نیروگاه می گوید: گاز، چهار نیروگاه دوگانهسوز خوزستان قطع شده و این نیروگاه ها در حال حاضر از مازوت استفاده میکنند.
به گفته عبدالله ابولپور: ۸۰ نیروگاه کشور با محدودیت مصرف گاز مواجهند که نیروگاههای رامین، خرمشهر، شهدای بهبهان و افق ماهشهر جزو آنها هستند، قطع گاز در این نیروگاهها به صورت نوبتبندی اجرا میشود و به نیروگاههای دوگانهسوز سهمیه مازوت داده خواهد شد.
آنطور که ابولپور می گفت : محدودیت در مصرف گاز نیروگاه رامین هر ساله اعمال و مازوت جایگزین میشود.
نیروگاه رامین در حالی امروز، مازوت را به چرخه سوخت خود بازگردانده که اهواز از همچنان درگیر آلودگی هوا بوده و دود و آلودگی این نیروگاه مشکل شهروندان را دوچندان میکند.
مردم شهر ویس و شهرستان باوی سالهاست آلودگی و آلایندگی نیروگاه رامین را با به خطر انداختن سلامت خود تحمل می کنند و در شرایطی که بیماریهای ناشی از این وضع می تواند هزینه های سنگین و سرسام آوری را در آینده به مردم شهرستان و نظام تحمیل کند شایسته است با عزم جدی مسئولان کشوری و استانی برای تضمین سلامت فرزندانی که در این منطقه زیست می کنند وارد کار شده تا برای همیشه این آلودگی از منطقه ای که می رود تا در حوزه گردشگری، صنعتی و علمی نیز جایگاه خوبی کسب کند دور شود.