• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۱۹۵۵۶۲۳
تاریخ انتشار: ۲۹ آذر ۱۳۹۶ - ۱۹:۳۱
فارس » اجتماعی
گزارش مکتوب ...

بدرقه پاییز به سنت شیرازی‌ها

در شب یلدا یا شب چله که از قدیمی‌ترین سنت ایرانیان است، پاییز هزار رنگ غروب می‌کند و با طلوع زمستان، زمین لباسی به سفیدی برف و طراوت باران بر تن می‌کند، باران و برفی که نشان از لطف الهی دارد.

بدرقه پاییز به سنت شیرازی‌هابه گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، پاییز هزار رنگ می‌رود و زمستان سپید از راه می‌رسد، و در این میان شبی است به بلندای قدمت یک فرهنگ، چند هزار ساله با آیین و رسومی رنگارنگ.
یلدا، آخرین شب پاییز و دیرپا‌ترین شب سال است، در این شب ایرانیان بنا بر آداب و رسوم سنتی خود، این شب را گرامی می‌دارند.
شیرازی‌ها به شب یلدا شب چله می‌گویند .
ابوالقاسم فقیری، استاد فولکوریک می‌گوید: شیرازی‌ها زمستان را بدین ترتیب قسمت می‌کنند از اول دی تا دهم بهمن را چله بزرگ، از دهم بهمن تا اول اسفند را چله کوچک و از اول اسفند تا آخر اسفند را چله پیرزن، همچنین چهار روز آخر چله بزرگ و چهار روز اول چله کوچک را چارچار می‌گویند که اوج سرما را در این هشت روز می‌بینند.
از مراسم‌ خاصی که شیرازی‌ها در شب یلدا برگزار می‌کنند، مراسم فال کلوک، متلک گویان، گردو جماعتی و شش انداز پزان ،خواندن شاهنامه و تفال به دیوان حافظ و خوردن هندوانه و انار است.
این نویسنده و پژوهشگر شیرازی با بیان اینکه در شب چله خانواده‌های شیرازی فال کلوک می‌گیرند، می‌گوید: کلوک کوزه‌های دهن گشادی است که در آن روغن شیره، رب انار و یا ترشی می‌ریزند.
وی تاکید می‌کند: این فال ویژه خانم‌ها است، رسم است که کلوکی به میان مجلس آورده وهر یک از زنان نشانه‌ای درکلوک می‌اندازند، آنگاه دختر بچه‌ای جلوآمده دست درکلوک کرده یکی از اشیاء داخل کلوک را بیرون می‌آورد و به دیگران نشان می‌دهد.
بدرقه پاییز به سنت شیرازی‌هاسپس زنی باسواد ترانه‌های محلی را می‌خواند و هرکسی از ترانه مخصوص به خودش نتیجه‌ای می‌گیرد، به جای ترانه‌های محلی بعضی از اشعار حافظ استفاده می‌کنند.
این پژوهشگر شیرازی می‌افزاید: شش انداز پزان آیینی دیگری است که در شیراز به همت خانم‌های هم سایه برپا می‌شود و با پختن خورشتی از هویج و پیاز و سبزی، مطعم می‌شود.
فقیری می‌گوید: گردو جماعتی آیین دیگری است که بزرگتر‌ها در جمع خانواده و با هدف ترغیب کودکان خرد سال به نماز خواندن با توزیع گردو برگزار می کنند .
شیرازی‌ها معتقدند که عموم مردم یا گرم مزاجند یا سرد مزاج و در شب یلدا آن‌ها که گرم مزاجند باید حتماً انواع خنکی‌ها مانند هندوانه بخورند تا طبعشان برگردد و سرد مزاج شوند و آن‌ها که سرد مزاجند، باید در این شب از انواع گرمی‌ها مانند: خرما، رنگینک، انجیر و ارده شیره بخورند تا مزاج آن‌ها نیز به گرمی برگردد.
در سفره شب یلدای شیرازی‌ها آینه، دولاله و چند شمع روشن، اسفند و انواع تنقلات شامل نخودچی، کشمش، حلوای ارده و آجیل مشکل گشا، رنگینک، ارده شیره، خرما، انجیر، به همراه چند شاخه گل قرار می‌گیرد.
شیرازی‌ها درشب یلدا غذاهایی چون کلم پلو، هویج پلو، ارده و شیره و خرما و ارده با نان سنگک می‌خورند.
فقیری، در رابطه با خوردن هندوانه نیز می‌افزاید: هندوانه خنک است و مردم معتقدند هر کس در شب یلدا هندوانه بخورد درتابستان گرما به او تاثیر نمی‌کند.
این پژوهشکر شیرازی تفال به دیوان حافظ را از جمله مراسم خاص شب یلدا می‌داند و می‌گوید: با علاقه‌ای که مردم به حافظ دارند در این شب دست به دامن خواجه شده و فال می‌گیرند.
یکی دیوان را در دست می‌گیرد و به ترتیب برای همه فال می‌گیرد که به آن فال دوره هم می‌گویند.
فقیری، در خصوص قصه گویی و گفتن متلک در چنین شبی هم می‌افزاید: متل قصه‌های کوتاهی است که با نوعی شوخی همراه است طنز شیرینی دارد که شنونده را بی اختیار می‌خنداند.
بدرقه پاییز به سنت شیرازی‌هامژگان ثابت قدم مسئول ثبت آثار معنوی اداره کل میراث فرهنگی فارس نیز به این نکته اشاره می‌کند که مراسم متعددی که در شب یلدا و در سراسر ایران زمین برپا می‌شود هدفی جز سرگرمی و ایجاد فضای خانوادگی ندارد و برخی از این مراسم در کشور یکسان برپا می‌شود مثل پهن کردن سفره قلم کار و گذاشتن قران در میان آن و تفال به حافظ و خوردن میوه.
وی ادامه می‌دهد: انار با دانه‌های فراوان نشان برکت نعمت‌های خداوند است و هندوانه به عنوان نماد کروی که درونش سرخ است سمبل خورشید است .
ثابت قدم به تزیین سفره شب یلدا اشاره می‌کند و می‌گوید: در سفره فارسی‌ها از گل نرگس برای تزیینات استفاده می‌شود.
مسئول ثبت آثار معنوی اداره کل میراث فرهنگی فارس در ادامه اضافه می‌کند:مراسم شب یلدا یکی از ۸۰۰ اثر معنوی کشور می‌باشد که در فهرست ملی جای گرفته است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
بازدید سرلشکر پاکپور از مراسم سالگرد شهید سلیمانی در کرمان
سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، نماد شجاعت، عقلانیت و ایثار
تخصیص ۵۰۰ تن سهمیه روغن به استان زنجان
رشد ۲۲ درصدی آمار معتکفان مراسم معنوی اعتکاف در کیش
تامین ۳۰ قلم تجهیزات مراکز درمانی زنجان و طارم
اعتکاف فرصتی برای خودسازی و تهذیب نفس
تولید مستند «آرنا» با محوریت پزشکی هسته‌ای در شبکه اشراق زنجان
۱۴ دی، اعزام ۱۱۰ زوج دانشجو از استان زنجان به مشهد مقدس
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۴ دی ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی یکشنبه ۱۴ دی ۱۴۰۴ به افق قم
بیش از ۱۵ هزار معتکف در کهگیلویه و بویراحمد؛ روایت حضور گسترده معنوی
لرستان غرق در شادی و سرور ولادت حضرت علی (ع)
پیش بینی افزایش موقت دمای هوا در خراسان شمالی
پاسخ مردم یاسوج به ادعاهای ترامپ
پیام مداخله‌جویانه آمریکا نسخه‌ای برای نا امنی
خبر‌هایی از برگزاری جشن های ولادت امیرالمومنین علی(ع) در سمنان
یادی از شهید سلیمانی و ۲۳ شهید گچساران
واکنش هنرمندان و فعالان فضای مجازی به شهادت مرزبان کهگیلویه و بویراحمدی
خبرهای کوتاه کهگیلویه و بویراحمد
کهگیلویه و بویراحمد سراسر جشن و شادی برای میلاد مولود کعبه
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
برقراری فعالیت ادارات و مدارس فارس ؛ فردا
بیانیه وزارت امور خارجه ترکیه در مورد ونزوئلا
پیش‌فروش ۵ محصول سایپا از فردا
اطلاعیه شورای اطلاع رسانی دولت درخصوص انتقال ارزترجیحی به خانوارها
کاهش دما در استان کرمان
سرمای شدید و یخبندان در زنجان
با معترض حرف می‌زنیم؛ اغتشاش‌گر را باید سر جایش نشاند
هوای خراسان رضوی سردتر می‌ شود
تجهیز و غرفه بندی روستابازار پارک شهر در اراک
تجاوز نظامی آمریکا به ونزوئلا
حضور پزشکیان در مجتمع بهزیستی «خانه دختران ایران»
حمله به ونزوئلا نشانه ضعف آمریکا
بازداشت سه آشوبگر مرتبط با شبکه صهیونی اینترنشنال 
آماده سازی میدان امام خمینی تهران برای برگزاری نمایش بزرگ میدانی فاتح خیبر
اهداء ۸۰۰ سری جهیزیه به نوعروسان کم برخوردار
دو مرحله از یارانه رفع سوءتغذیه کودکان زیر ۵ سال امروز واریز شد  (۷ نظر)
بازداشت شهردار آبادان  (۳ نظر)
آغاز پیش فروش هفت محصول ایران خودرو  (۲ نظر)
افزایش ۴۰ درصدی مستمری مددجویان بهزیستی و کمیته امداد در سال ۱۴۰۵  (۲ نظر)
افتتاح شهربازی در جنوب شهر شیراز  (۱ نظر)
اعتبار یارانه «طرح یسنا» پانزدهم دی ماه شارژ می‌شود  (۱ نظر)
اطلاعیه سپاه لرستان درپی شهادت بسیجی امیرحسام خدایاری فرد  (۱ نظر)
پخش مستند «مهر»، از شبکه افق  (۱ نظر)
تسلیت وزیر امور خارجه به مناسبت شهادت مرزبان دلیر ایران  (۱ نظر)
تشییع با شکوه شهید مجیدی مهر، شهید راه وطن در لوداب  (۱ نظر)
وزیر دفاع: بی ملاحظه به تهدیدات پاسخ می‌دهیم  (۱ نظر)
هفته ۱۸ فوتبال سری آ ایتالیا؛ میلان به دنبال بازگشت به صدر  (۱ نظر)
نوسازی ناوگان حمل‌ونقل عمومی برای کاهش ترافیک هشتگرد  (۱ نظر)
نهضت توسعه عدالت آموزشی، جریان زنده ایثار و امید در کشور  (۱ نظر)
نجات یک خانواده از دل برف و کولاک کندوان  (۱ نظر)