پايتخت غيرت؛ هويزه
روزي که هويزه آزاد شد
18 اردیبهشت سال 1360 پس از 18 ماه هویزه از اشغال بعثیان خارج شد و حسين علم الهدي و ساير رزمندگان اسلام در طی عملیات بیت المقدس دشت خوزستان را گورستان بعثیان ساختند.
به گزارش خبرگزاري صداوسيما، چند روز پس از عمليات، چند نفر از مجروحین و جانبازان عملیات هویزه در بیابان های منطقه به تفحص پرداختند و پیکر 67 تن از شهدا را شناسایی و در همان منطقه دفن کردند و چند ماه بعد توسط جهادگران جهاد سازندگی گلزار شهدای هویزه طراحی و ساخته شد. در این عملیات شهید گرانقدر اکبر حاج مهدی که از دانشجویان خط امام و اهل یزد بود شناسایی و در هویزه به خاک سپرده شد.
چه روز غمناکی خواهد بود، آن گاه که زمین آتش گرفته هویزه به سخن در آید و دردمندترین قطعه حماسه هشت سال عشقبازی را برای اهالی درد، واگویه کند. قصّه نیست، روایت یک واقعیت است؛ واقعیتی که در گمنام ترین روز تاریخ رقم خورد تا خاک سوخته هویزه به دامن میهن برگردد. هنوز حماسه یاران «حسین علم الهدی» ورد زبان اهالی شهر است؛ شهری که رهایی اش را مدیون دلاوری های حسین و یارانش می داند؛ مردانی که سرود سبز رهایی را در زیر شنی تانک های دشمن، فریاد کردند، مردانی که بیرق خونین رهایی را بر افق شهادت برافراشتند تا هویزه بماند، مردانی عاشورایی با همّتی بلند، مثل آسمان.
آن روز، بر این دشت، شاهدی جز خدا نظاره نداشت. حماسه ای در شرف وقوع بود که تاریخ را، قلم را و همه واژه ها را برای همیشه به تسلیم وا می داشت.
از همه گروه، تنها ده نفر باقی مانده بودند. پیکر هیچ یک از شهدا بر زمین پیدا نبود، همه به آسمان پر کشیده بودند.
... و در این میان، عروج آخرین ستاره، تماشایی بود؛ ستاره ای سوخته از آسمان عاشورائیان. از آنها که قاصدک ها، رقص کنان، عطر نامشان را به این سو و آن سو می برند، آنها که از پیشانی بند «یا حسین»شان عشق می بارید و از پیشانی بلندشان، آفتاب طلوع می کرد.
شهر هویزه در جنوب غربی سوسنگرد قرار دارد و از جمله حوادث مهم این شهر در دوران دفاع مقدس، شهادت حامد جرفی بخشدار آن است که در روزهای نخست جنگ توسط دشمن بعثی صورت گرفت.
همچنین خروش مردم شهر علیه بعثي ها به خاطر به شهادت رساندن سهام خیام دختر نوجوانی است که در برابر نیروهای متجاوز با شهامت ایستادگی کرد و باعث مقاومت بیشتر مردم در برابر دشمن شد.
حماسه و ماجرای شهدای هویزه در 16 دی سال 1359 رقم خود و طی این روز بود که حدود 70 رزمنده که در میان آنان 20 دانشجوی خط امام(ره) نیز حضور داشتند، به محاصره تانک های متجاوزان بعثی در آمدند و آسمانی شدند، پیکر پاک آنان زیر شنی های تانک ها له شد و اجساد مطهرشان حدود 17 ماه بعد از سوی رزمندگان کشف و در همان محل شهادت دفن شد.
نیروهای عراقی پس از عملیات نصر و شهادت دانشجویان پیرو خط امام(ره)، محاصره هویزه را تشدید و در 27 دی سال 1359 آن را اشغال و شهر را کاملا تخریب کردند، شهر هویزه در 18 اردیبهشت سال 1361 در مرحله دوم عملیات بیت المقدس آزاد شد.