به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس ، محمدبن ابراهیم قوامی شیرازی ملقب به صدرالمتالهین - ملاصدرا - در سال ۹۷۹ قمری چشم به جهان گشود.
پدر ملاصدرا ـ. خواجه ابراهیم قوامی ـ. سیاستمداری دانشمند و بسیار مؤمن بود. صدرالدین محمد، تنها فرزند وزیرحاکم منطقه وسیع فارس، در بهترین شرایط زندگی میکرد. صدرا پسری بسیار باهوش، جدی، درسخوان و کنجکاو بود.
براساس پایگاه اطلاع رسانی بنیاد حکمت اسلامی صدرا، صدرالدین محمد درمدت کوتاهی تمام دروس مربوط به ادبیات زبان فارسی، عربی و هنرخط نویسی را فراگرفت. درسهای دیگر او علم فقه، حقوق اسلامی، منطق و فلسفه بود که در این میان صدرای جوان ـ که هنوز به سن بلوغ نرسیده بود ـ از آن همه دانش مقداری آموخت، ولی طبع او بیشتر به فلسفه و به ویژه عرفان گرایش داشت.
![ملاصدرا، فیلسوفی فراتر از مرزها ملاصدرا، فیلسوفی فراتر از مرزها](/files/fa/news/1397/3/1/2229922_111.jpg)
ملاصدرا بخشی از این آموزشها را در شیراز دید، ولی بخش عمده آن را در قزوین، پایتخت آن زمان فراگرفت.
وی در قزوین با دو دانشمند بزرگ - شیخ بهاءالدین عاملی و میرداماد ـ. آشنا شد و از محضر آنان درسهای فراوانی فرا گرفت.
ملاصدرا که سرمایهای بسیار و منبعی سرشار از دانش و بویژه فلسفه داشت و با نوآوری هایش آرا جدیدی را ارایه کرده بود، در شیراز به تدریس پرداخت و از اطراف شاگردان بسیاری گرد او جمع شدند.
گفته میشود رقبای او که موقعیت اجتماعی خود را در خطر میدیدند، آراء او را برنتافتند و به آزار و اذیتش پرداختند.
این رفتارها و فشارها با روح لطیف ملاصدرا نمیساخت، از این رو شیراز را به مقصد قم ترک کرد. اما شهر قم در آن هنگام هنوز مرکز مهم علمی و فلسفی نشده بود بنابراین ملاصدرا در شهر قم هم نماند و در روستایی به نام کهک در نزدیکی شهر قم اقامت کرد.
شکست روحی ملاصدرا باعث شد مدتی درس و بحث را رها کند و همانگونه که در مقدمه کتاب بزرگ خود ـ. اسفار ـ. گفته است، عمر خود را به عبادت و روزه و ریاضت بگذراند.
وی در این دوران ـ. که از نظر معنوی دوران طلایی زندگدی اوست ـ. توانست به مرحله کشف و شهود غیب برسد و حقایق فلسفی را نه در ذهن که با دیده دل ببیند و همین سبب شد که مکتب فلسفی خود را کامل کند.
ملاصدرا تا حدود سال ۱۰۴۰ ق. به شیراز بازنگشت و در شهر قم حوزه فلسفی بوجود آورد و شاگردان بسیاری پرورش داد.
برای ملاصدرا تا ۱۰ شاگرد معروف ذکر شده است که مشهورترین آنها فیاض لاهیجی و فیضکاشانی هستند که هر دو داماد ملاصدرا شدند و مکتب او را ترویج کردند.
سرانجام در حدود سال (۱۰۳۹ ـ. ۱۰۴۰ ق. / ۱۶۳۲ م) ملاصدرا به شیراز بازگشت.