به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از رویترز، پژوهش ها نشان می دهد تأثیرات غیر مستقیم سیاست های حمایت گرایانه آمریکا غیرقابل چشم پوشی نیست.
شرکت بیمه کوفاس فرانسه اعلام کرد تبعات سیاست حمایت گرایانه آمریکا تنها به کشورهایی که به طور مستقیم هدف اقدامات این کشور قرار گرفته اند محدود نخواهد شد و به دلیل بین المللی شدن شبکه های تولید تأثیر آن بر شرکای اقتصادی این کشورها نیز قابل توجه خواهد بود .
با توجه به ارزیابی تأثیرات غیرمستقیم این سیاست ها که توسط اقتصاددانان کوفاس صورت گرفت افزایش یک درصدی تعرفه گمرکی آمریکا برای کشور مبدأ، میزان صادرات افزوده از کشور شریک کشور هدف را 0.46 درصد کاهش می دهد.
طبق این محاسبات کاهش صادرات در بخش تولید به 0.6 درصد می رسد زیرا در این حوزه در مقایسه با بخش کشاورزی یا معدن زنجیره ارزش ها بسیار توسعه یافته تر است. کارشناسان اقتصادی کوفاس به لطف بررسی دوازده حوزه فعالیت که نه مورد آن مربوط به تولید بود، در شصت و سه کشور و از سال 1995 تا 2011 به این نتایج دست یافتند.
ژولین مارسیلی کارشناس اقتصادی ارشد کوفاس در نشستی خبری اعلام کرد الگوی آماری ما برای دستیابی به اطلاعات در سال دوهزار و یازده متوقف شد اما این اطلاعات اساسا ساختاری هستند و مراحل تولید که در خارج صورت می گیرد به استثنای بخش الکترونیک، به ندرت از سال دوهزار و یازده تغییر کرده است.
این تحلیل ها نشان می دهد که بخش حمل و نقل که شامل خودرو هم می شود به طور ویژه تحت تأثیر این تبعات غیر مستقیم قرار می گیرد و صادرات افزوده یک کشور شریک به کشوری که هدف افزایش یک درصدی تعرفه مالیاتی آمریکا قرار می گیرد 4.4 درصد کاهش خواهد یافت.
در این بخش شبکه های تولید به اندازه ای بین المللی شده است که آمریکا خود در میان نخستین کشورهایی است که مستعد است به طور غیرمستقیم تحت تأثیر تدابیر گمرکی خود قرار بگیرد.
آلمان، ژاپن، کره جنوبی و فرانسه در میان نخستین صادر کنندگان به چین هستند و از همین رو قربانی تأثیرات مسری افزایش تعرفه گمرکی بر قطعات یدکی و خودروهای چینی خواهند بود.
ملینا لاندن یکی از نویسندگان این گزارش می گوید اگرچه تأثیر غیر مستقیم بر صادرات افزوده شرکای تجاری کشورهای هدف افزایش تعرفه گمرکی آمریکا قابل توجه است اما همچنان بسیار کمتر از تأثیرات مستقیم آن است.
ژولین مارسیلی می گوید در واقع کشورهای شریک تجاری می توانند بخشی از صادرات خود را به سوی کشورهای صادرکننده به آمریکا انتقال دهند که هدف تعرفه های گمرکی قرار نگرفته اند. این اجازه می دهد تأثیر مسری بر صادرات کشورهای شریک محدود شود.
همچنين سران سازمان تجارت جهانی، بانک جهانی و صندوق بین المللی پول روز چهارشنبه در خصوص عواقب سیاست های حمایت گرایانه در اقتصاد جهانی هشدار داده و خواستار کاهش تنش های تجاری موجود بین کشورها شدند.
چشم انداز افزایش تنش در جنگ تجاری آمریکا و چین - بزرگترین اقتصادهای جهان - گفتگوهای وزرای دارایی، مدیران بانک های مرکزی و اقتصاد دانان سراسر جهان را که روز پنجشنبه در چارچوب نشست سالانه صندوق بین المللی پول و بانک مرکزی در بالی اندونزی آغاز می شود تحت الشعاع قرار داده است.
صندوق بین المللی پول روز سه شنبه پیش بینی خود در مورد رشد اقتصادی سال های 2018 و 2019 را کاهش داد و اعلام کرد جنگ تجاری آمریکا و چین به تدریج تاثیر خود را نشان می دهد و بازارهای نوظهور با کاهش نقدینگی و جریان سرمایه دچار مشکل شده اند.
صندوق بین المللی پول اعلام کرد که تحقیقات جدید نشان می دهد خطرات علیه سامانه مالی جهانی در شش ماه گذشته افزایش یافته و اگر فشار در بازارهای نوظهور افزایش یابد یا یا روابط تجاری در سطح جهان رو به وخامت رود، ممکن است خطرات فوق به طرز چشمگیری افزایش یابد.