پخش زنده
امروز: -
این روزها با گرم شدن هوا، عدهای بیگدار به آب میزنند و با ورود به دریاچه پشت سدها و رودخانهها در محدوده بین مرگ و زندگی شنا میکنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکزآذربایجان غربی ،تابستان و گرمای هوا مردم را ترغیب میکند که تنی به آب بزنند، اما آمار افراد غرق شده نشان میدهد برای ورزش شنا هم باید به اصول و قوانین ایمنی، دقت کافی داشته باشیم.
آمارها نشان میدهد شناگرانی که به جای مناطق امن، دریاچه سدها، کانالهای آب و رودخانههای خروشان را برای شنا انتخاب میکنند، بیش از هر گروه و دسته دیگری در معرض خطر غرق شدن قرار میگیرند.
بارش های مناسب باران و برف در حوضه های آبریز استان ، موجب افزایش آبهای سطحی استان شد همین مساله موجب اقبال بیشتر مردم برای تفریح و شنا در حاشیه آبهای آزاد از جمله رودخانه ها، سدها و حتی دریاچه ارومیه با وجود محدودیت ها و شیوع ویروس کرونا شده است.
در این بین رعایت نکردن برخی نکات ایمنی و نبود برخی امکانات در حاشیه آبهای آزاد موجب بروز حوادث ناگوار غرق شدگی و مرگ شناگران در این مناطق شده است.
هر چند طبیعت اطراف درپاچههای پشت سدهای آبی آذربایجان غربی سالیانه پذیرای گردشگران زیادی حتی در روزهای کرونایی است، ولی این مکانها محل مناسبی برای شنا نیست و امکانات امداد و نجات در تمامی این اماکن مستقر نشده است.
پرده نخست؛ شنا در دریاچه پشت سدهای آذربایجانغربی همچنان ممنوع!
اتابک جعفری مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی می گوید: شنا در دریاچه پشت سدهای استان ممنوع است که امیدواریم شهروندان در سراسر استان به این ممنوعیت توجه کنند تا حوادث ناگوار سالهای گذشته تکرار نشود.
جعفری ادامه داد: با توجه به آغاز فصل گرما، تعدادی از مردم بدون توجه به هشدارها و اطلاعیه های این شرکت، در سدها و تاسیسات آبی آذربایجان غربی شنا می کنند که این امر همواره با خطرهای جانی و احتمال غرق شدن همراه بوده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی با تاکید بر اینکه بروز حادثه در این دریاچه ها بسیار محتمل است، بیان کرد: در صورت بروز هرگونه حادثه احتمالی، این شرکت و واحدهای تابعه هیچ گونه مسوولیتی بر عهده نخواهد داشت.
پرده دوم؛ پرده چرا مخازن سدها برای شنا کردن مناسب نیست؟
مخازن سدها هرچند در ظاهر با چهره شفاف و زلال شبیه به استخرهای بزرگ است اما به دلایلی از جمله شرایط رسوبی درون مخزن، نبود دید کافی، مکش جریان آب و لغزندگی، مکانهای مناسبی برای شنا نیست.
گاهی حتی کار به شنا کردن هم نمیرسد و به علت نرم و لغزنده بودن حاشیه مخزن، شناگر سُر میخورد یا در لایههای مختلف آب به خاطر تغییر ناگهانی دما دچار گرفتگی عضله و از دست رفتن توان و تعادل شده و در نهایت دچار سکته میشود.
رهبردین معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای استان میگوید: برخلاف ظاهر آرام دریاچه و مخزن سدها، شرایط در داخل آب به مراتب بسیار خطرناکتر از دریاهای مواج است.
رهبردین با بیان اینکه تمامی تاسیسات آبی و سد های استان ایمن سازی شده اند افزود:اقداماتی از جمله فنسکشی، دیوارکشی و نصب علایم هشدار صورت پذیرفته و گشتهای خودرویی و قایقی در حال گشتزنی است اما با وجود این موارد، متاسفانه شاهد تخریب دیوارکشی و بریدن فنسها و ورود غیرمجاز به حریم کانالها و مخازن سدها هستیم.
این حوادث در حالی روی می دهد که خانواده ها و جوانان با بی توجهی به علایم هشدار دهنده در حاشیه منابع آبی مبنی بر ممنوع بودن شنا نه تنها جان خود را بلکه جان افرادی که برای کمک به آنها اقدام می کنند را نیز به خطر می اندازند.
سدهای ماکو، سردشت، پلدشت، سد آغ چای چایپاره، زرینه رود در حاشیه شهرستانهای میاندوآب و شاهین دژ و تفرجگاههای گردشگری چون آبشار شلماش سردشت و دریاچه ارومیه نیز از جمله مناطق است که امسال در آنها بیشترین حوادث غرق شدگی روی داده است.
بیشتر مرگها ناشی از غرق شدگی در دریاچه های پشت سدها روی می دهد و این در حالیست که این مناطق ظرفیت تبدیل شدن به مناطق گردشگری و تفریحی را دارند. سدهایی که بیشتر غرق شدگی ها در آن اتفاق می افتد در مناطق محروم واقع شده اند و نبود امکانات رفاهی و گردشگری موجب می شود تا برخی خانواد ها این مکانها را برای تفریح و وقت گذرانی و شنا انتخاب کنند.
پرده سوم؛کاهش غرق شدگی در استان
باقر بهرامی رئیس اورژانس و فوریتهای پزشکی آذربایجانغربی با بیان اینکه میزان غرقشدگی در استان در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته ۶۶ درصد کاهش دارد می گوید: آمار سنی غرقشدگان متفاوت بوده که بدون آشنایی به مهارت شنا اقدام به شنا در آبهای آزاد و منابع آبی غیرمجاز میکنند.
رئیس اورژانس و فوریتهای پزشکی آذربایجانغربی افزود: از ابتدای سال جاری تاکنون ۱۴ مورد غرقشدگی در استان گزارش شده است.
بهرامی آشنانبودن با فنون اولیه شنا و شنا در مکانهای ممنوع و پرخطر سدها و رودخانه ها را علت بروز این حوادث اعلام می کند.
رئیس مرکز حوادث و فوریتهای پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی افزود: هیچ یک از سدها و رودخانههای ناشناخته استان مناسب برای شنا نیستند و مردم به هیچ وجه در سدها و رودخانههای وحشی و ناشناخته استان شنا نکنند.
کارشناسان، سهل انگاری و نادیده گرفتن هشدارهای ایمنی و همچنین کم توجهی متولیان را موجب بروز حوادث غرق شدگی در سدها، رودخانه ها و منابع آبی استان عنوان می کنند و معتقدند اجرای اقدامات هشداردهنده و اطلاع رسانی صحیح در مورد مخاطرات شنا در محل سدها، فراهم کردن امکانات مناسب شنا برای علاقمندان، برگزاری دوره های آموزشی و از همه مهم تر استقرار پایگاههای نجات غریق در این مناطق از جمله مهم ترین اقداماتی است که متولیان می توانند با اجرای آنها نقش خود را در کاهش آسیبها ایفا کنند.
نداشتن مهارت کافی، گرفتن عضله، شیرجه رفتن و برخورد با کف رودخانه، حمله قلبی، زیرآب رفتن طولانی و کمبود تنفس و تشنج از جمله عوامل غرق شدن افراد در آبهای آزاد است و عاملی که موجب بالا رفتن آمار مرگ و میر در مناطق شنا ممنوع می شود این است که هیچ نجات غریقی در این محل ها حضور ندارد.
پرده آخر؛ راهکارهای پیشگیری از وقوع حادثه
*آشنایی با فنون شنا و آشنایی با محدودیتها و رعایت آنها از ابتداییترین الزامات پیش از شنا است. اطلاع از وضعیت عمق آب قبل از تصمیم به شیرجه و حتی قبل از ورود به آب ضروری است، چراکه شیرجه در آبهای کم عمق، خطر ضربه به سر و نیز شکستگی گردن را به دنبال دارد و همچنین، ورود به آبهای عمیق برای مبتدیان، خطر غرق شدگی را افزایش میدهد.
*اگر مدت زیادی در آفتاب مانده اید، از وارد شدن ناگهانی به آب سرد خودداری کنید، علت این توصیه پیشگیری از شوک دمایی است.
*به هیچ وجه تنها و در محیطهایی که نجات غریق حضور ندارد، شنا نکنید.
*از شوخیهای خطرناک در آب و درهنگام شنا، خودداری کنید و پس از مصرف داروهایی که منجر به خواب آلودگی میشود، شنا نکنید.
*حصارکشی استخرها
*تنها نبودن و داشتن همراه حین شنا
گزارش از ندا موسی زاده