پخش زنده
امروز: -
آئین سنتی پرسه زنی یکی از رسوم عزاداری مردم یزد است که روز تاسوعا (۹ محرم) با حضور قشرهای مختلف مردم برگزار میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز یزد، پَرسه زنی دیرینهترین رسم عزاداری یزد است که در این آئین سوگواران در حالی که سینه و زنجیر میزنند با حرکت از محلههای مختلف در گلزار شهدا و آرامستان شهرها و روستاها حضور مییابند.
آنها در حالیکه در مظلومیت امام حسین (ع)، فرزندان و یاران با وفای آن حضرت عزاداری میکنند با حرکت در اطراف قبر اموات، خصوصا کسانی که یکسال اخیر درگذشتند یادشان را گرامی میدارند.
در گذشته آئین پَرسه زنی بر خلاف زمان حال، در منزل کسانی که یک سال قبل فوت کرده بودند، برگزار میشد که امروزه حضور گسترده جوانان همراه با توزیع غذای نذری به یاد اموات در آن دیده میشود.
پرسهزنی در روز تاسوعا از سنتهایی است که هر سال، پررنگ و بزرگتر از سال قبل با همراهی هیئتهای عزاداری برگزار میشود که در این آیین هیئتیهای محله و یا روستا از صبح روز تاسوعا کوچه به کوچه و خانه به خانه محله را طی میکنند و ضمن جمع آوری نذورات از هرخانه، مقابل آن به عزاداری پرداخته و برای اهل خانه دعای خیر و طلب عفو و بخشش میکنند.
در این روز زنان نیز پا به پای مردان در آئین پَرسه زنی شرکت میکنند و با به همراه داشتن علم و بیرقهای مختلف به این آیین جلوهای خاص میدهند.
این سنت زیبا با نظمی خاص و خواندن نوحههای مخصوص همان روز و طلب آمرزش برای افرادی که در سالهای قبل در این جمع بوده و از دنیا رفته اند، برگزار میشود.
حرکت دستههای سینه زنی به گونهای است که افرادی که در جلو حرکت میکنند از اهل سادات هستند و شال سبز بر دوش دارند و یا شال را به دور کمر خود بسته اند، در پشت سر سادات نیز مردم عامه با شالهای مشکی حرکت میکنند و در آخر بانوان و بچهها همراه آنها هستند.
اکثر حسینیهها و تکایا در این روز مردم را به صرف ناهار دعوت کرده و بازار انواع نذورات در این روز بسیار گرم است نذورات این روز در روستاها را معمولا خرما، سوروک (نوعی نان)، گردو، بادام، حاجی بادام و نقل، شکلات، حلوا، میوه، شیر داغ و شربت عسل تشکیل میدهند.
شب نهم (تاسوعا) محرم نیز مردم و عزاداران به قرائت زیارت عاشورا، عزاداری و سوگواری میپردازند.