تشکیل دولت جدید لبنان مستلزم رایزنی های رئیس جمهور
رایزنیهای الزامآور پارلمانی برای انتخاب نخستوزیر جدید تنها گزینه رئیس جمهور لبنان در هفته های آتی برای خروج این کشور از بحران است.
لبنان که در سال میلادی جاری و در جریان اعتراضها شاهد مداخله بازیگران خارجی عربی و غربی برای سوءاستفاده از بحران ها بود، در روزهای پس از انفجار بندر بیروت در چهارم اوت (۱۴ مرداد) نیز با معضل مداخلات خارجی مواجه شده است.
هدف این مداخلهها که در ذیل حمایت های مالی صورت میگیرد را میتوان افزایش نفوذ در این کشور، شایعه پراکنی در مورد وقوع انفجارها، برپایی اعتراضهای خیابانی، تفرقه افکنی در میان احزاب و گروهای لبنانی و نیز تلاش برای ارائه چهرهای مخدوش از «حزب الله» ارزیابی کرد.
برکناری الحریری در ماه های گذشته به نوبه خود چالش کابینهای را رقم زد که چند ماه به درازا انجامید اما در نهایت با انتخاب «حسان دیاب» به عنوان نخست وزیر، پایان یافت و به نظر میرسید که لبنان به ساحل آرامش رسیده و فرصت انجام رایزنیها برای حل بحران اقتصادی را یافته است ولی انفجار مهیب ۴ آگوست (۱۴ مرداد) در بندر بیروت همه این امیدها را از بین برد.
این روزها اوضاع لبنان در حالی سپری می شود که اختلاف مواضع طرفهای سیاسی لبنان درباره نوع دولت آینده هنوز پابرجاست و دعوتها نیز برای انتخابات زودهنگام ادامه دارد ولی مواضع طرفهای سیاسی لبنان بخاط تعدد احزاب و گروه های سیاسی مثل گذشته متفاوت است .
از رایزنیهای غیر رسمی چنین بر می آید که نظرات «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان با «میشل عون» رئیسجمهور این کشور و «جبران باسیل» داماد وی و رئیس «التیار الوطنی الحر» جهت راضی کردن به بازگشت «سعد الحریری» به جایی نرسیده است.
روزنامه البناء لبنان در این زمینه به نقل از منابع آگاه به یک روزنامه کویتی گفته است: مواضع چهره های سیاسی سرشناس لبنان از این قرار است که در حال حاضر حزبالله و جنبش امل بیشتر در راستای بازگرداندن سعد الحریری کار میکنند اما نظر جبران باسیل شخص دیگری به جز سعد الحریری است و متحدان الحریری به وی توصیه کردهاند در مرحله فعلی «نواف سلام» (۷۴ ساله) سفیر سابق لبنان در سازمان ملل را برای نخستوزیری نامزد کند و احزاب «القوات اللبنانیه» (وابسته به سمیر جعجع) و «التقدمی الاشتراکی» (وابسته به ولید جنبلاط) موافق نخستوزیری دوباره سعد الحریری در برهه فعلی نیستند.
این روزنامه در ادامه آورده است: نبیه بری که بر نامزد کردن سعد الحریری به عنوان تنها گزینه نخستوزیری اصرار دارد نکته قابل توجهی است چون هیچ کسی تا کنون از بری نشنیده که بر دولت وحدت ملی به عنوان گزینه اول اصرار داشته باشد بلکه از نظر وی تا زمانی که سعد الحریری نخستوزیر دولت شود مهم نیست که در این دولت متشکل از سیاسیون، تکنوکرات یا هر دو باشد و در این زمینه سعد الحریری ترجیح میدهد فرمان در دست نبیه بری باشد و لذا وی تا کنون سکوت کرده و موضعی نداشته است . او تصریح کرد: با حزب المستقبل و در رایزنیهای پارلمانی نام کسانی که صلاحیت و توانایی تشکیل دولت و استفاده از این فرصت یگانه را دارند، اعلام خواهند کرد.
روزنامه البناء تصریح کرد: میشل عون تصمیم به دعوت برای رایزنیهای پارلمانی الزامآور برای انتخاب نخستوزیر در هفته جاری دارد و در این زمینه به دنبال یک دولت تکنوکرات غیرمتعارف با مشارکت جامعه مدنی است .
در همین زمینه پایگاه خبری النشره هم به نقل از دفتر ریاست جمهوری لبنان دیروز اعلام کرد که از روز دوشنبه هفته آینده نشستهای مشورتی پارلمان برای انتخاب نخست وزیر آغاز میشود.
در پایان به نظر می رسد که تنها گزینه ای که در خصوص دولت جدید لبنان مطرح است این باشد که اگر سعد الحریری بعنوان نخست وزیر به دولت جدید لبنان بازگردد این مسیر پس از چاله و مین است و بری به تنهایی قادر به بازگشایی آن نخواهد بود و به همین دلیل ممکن است حریری با توجه به عدم تمایلش برای نخست وزیری فعلی گزینه ای را که مورد حمایت وی است پیشنهاد کند که مسلما اختلاف نظرهایی از جانب سایر بازیگران سیاسی مطرح خواهد شد و لذا در این میان رئیس جمهور تلاش خواهد کرد تا برای تشکیل دولت جدید در لبنان هر چه سریع تر رایزنی های الزام اور را آغاز کند.
گفتنی است انفجار بندر بیروت در چهارم اوت (۱۴ مرداد) که طی آن بیش از ۱۷۰ لبنانی کشته و بیش از ۶ هزار نفر زخمی شدند منجر به استعفای دولت و حسان دیاب، نخست وزیر لبنان شد و بار دیگر انتخاب دولت در لبنان با چالش روبرو شد.
--------------------------------
تحلیل/ امین نجار