از ورود کاروان اسرای کربلا به کوفه تا آغاز جنگ دوم جهانی
تقویم تاریخ، در چنین روزی بر دنیا چه گذشت
امروز سه شنبه، یازدهم شهریور سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با دوازدهم محرم سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با اول سپتامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( یازدهم شهريور ) به شرح زیر است:
ورود کاروان اسرای کربلا به کوفه
۱۳۸۱ سال پیش، در روز دوازدهم محرم سال ۶۱ هجری قمری کاروان اسیران کربلا که شامل زنان و کودکان شهیدان قیام کربلا بود، وارد شهر کوفه در عراق شد. سرپرستی این کاروان را امام سجاد (ع) فرزند امام حسین (ع) و حضرت زینب (س) خواهر آن امام، بر عهده داشتند.
این دو بزرگوار، با وجود سختیها و ناملایمات فراوان که از سپاهیان یزید دیده بودند، در کوفه با شجاعت و صراحت، ستمها و جنایات حکومت را افشا نمودند و مردم این شهر را به خاطر یاری نکردن امام حسین (ع) و مقابله با ایشان، سرزنش کردند. امام سجاد (ع) و حضرت زینب (س) در مدت اقامت در کوفه، وظیفه و رسالت خود را مبنی بر ابلاغ و نشر پیام قیام امام حسین (ع) در جامعه، به شایستگی انجام دادند.
دفن اجساد مطهر شهدای کربلا
۱۳۸۱ پیش در چنین روزی دوازدهم محرم سال ۶۱ هجری قمری اجساد مطهر شهدای کربلا دفن شد. پس از گذشت دو شب از شهادت امام حسین علیه السلام و فرزندان و و اصحاب مظلومش بدن مطهر آن حضرت و اجساد مطهر شهدای کربلاء توسط گروهی از مردان قبیله بنی اسد که در نزدیکی کربلا چادر زده بودند دفن شد.
وقتی لشکر عبیدالله زیاد به سوی کوفه حرکت کرد بدنهای پاک و مطهر امام حسین (ع) و اصحاب یاران باوفایش روی زمین باقی مانده بود و کسی جرأت نمیکرد آنها را دفن کند، تا این که زنان قبیله بنی اسد مردان خود را مورد شماتت قرار دادند و آنان را به انجام دفن این عزیزان ترغیب نمودند. به دنبال آن مردان قبیله بنی اسد برای دفن آمدند، ولی چون بدنها پاره پاره بود بدنها را نمیشناختند و در حالت تحیر و تردید باقی ماندند در این هنگام امام سجاد (ع) به صورت ناشناس در جمع آنان حاضر و یکی یکی بدنها را به بنی اسد معرفی کرده و آنها بدنها را دفن میکردند. پس از دفن شهدا، حضرت امام سجاد (ع) خود را به آنان معرفی کردند.
شهادت امام سجاد (ع)
۱۳۴۷ سال پیش در چنین روزی، دوازدهم محرم سال ۹۵ هجری قمری بنا به روایت معتبر تاریخی، امام «زین العابدین» ملقب به «سجاد» فرزند امام حسین (ع) و از نوادگان پاک رسول خدا (ص) به شهادت رسید.
امام زین العابدین (ع) در سال ۳۸ هجری قمری در شهر مدینه به دنیا آمد. آن بزرگوار در دورانی میزیست که بر خاندان پیامبر اسلام (ص) بسیار سخت میگذشت. امام سجاد (ع) که درجریان واقعه کربلا در بستر بیماری بود، پس از نهضت عظیم امام حسین (ع)، مسئولیت سنگین انتشار پیام این نهضت و تداوم راه پدر بزرگوارش را به عهده گرفت و درجهت نشان دادن ماهیت و اهمیت این قیام، تلاش بسیار کرد. امام سجاد (ع) در بنای تمدن و فرهنگ اسلامی و گسترش تعالیم ناب قرآن نیز کوشش کرد و با روشن بینی خاص خود، اقدام به تربیت دانشمندان مسلمان کرد تا از این طریق قرآن و سنت پیامبر اسلام (ص) محفوظ بماند.
آن حضرت با جمع آوری انسانهای شایسته، آنها را تحت تعالیم دینی خود قرار داد تا آنجا که به روایت تاریخ، شاگردان برجسته آن حضرت بالغ بر ۱۷۰ نفر ذکر شده اند. از امام سجاد (ع) میراث ارزشمندی دیگری نیز به جای مانده است و آن بیان تعالیم جاویدان اسلام در قالب دعا است. این گفتارهای ارزشمند در کتابی تحت عنوان «صحیفه سجادیه» گردآوری شده و از کتب معتبر مسلمانان است. در این کتاب، مباحث عقیدتی، اجتماعی و سیاسی به شکل زیبایی در قالب دعا بیان شده است. از سخنان حکیمانه آن حضرت است که فرمود: «سپاس خدایی را که نیکوییهای آفرینش را برای ما برگزید و روزیهای پاکیزه را برای ما فراوان گردانید و ما انسانها را بر همه آفریدگان برتری داد. پس زیانکار کسی است که او را نافرمانی کند و خوشبخت کسی است که به او روی آورد.»
آغاز جنگ جهانی دوم
۸۱ سال پیش، در روز اول سپتامبر سال ۱۹۳۹ میلادی با حمله ارتش آلمان نازی به لهستان، جنگ جهانی دوم آغاز شد. هیتلر با تکیه بر اندیشههای نژادپرستانه، توسعه طلبیهای خود را توجیه میکرد. وی در مدت کوتاهی، قسمت اعظم خاک اروپا و بخشی از شمال آفریقا را اشغال کرد. در این حال ایتالیا و ژاپن، دو متحد آلمان در جنگ جهانی دوم نیز، به اشغال مناطقی دیگر در آفریقا و آسیا پرداختند. اما از اوایل سال ۱۹۴۳، پس از آنکه ارتش آلمان در شوروی با مقاومت شدید مردم این کشور روبرو و زمینگیر شد، سلسله شکستها و عقب نشینیهای آلمانیها شروع شد و سرانجام در ماه مه ۱۹۴۵ آلمان، بدون قید و شرط تسلیم شد اما مقاومت ژاپن در شرق آسیا تا هنگام بمباران اتمی هیروشیما و ناگازاکی در ماه اوت ۱۹۴۵، ادامه یافت. در جنگ جهانی دوم، نزدیک به ۴۰ میلیون نفر کشته شدند و میلیاردها دلار خسارت به کشورهای مختلف وارد آمد.
درگذشت شیخ صفی الدین اردبیلی
۷۰۷ سال پیش در چنین روزی دوازدهم محرم سال ۷۳۵ هجری قمری شیخ "صفی الدین اردبیلی" عارف نامی و بزرگِ دودمان صفوی درگذشت. ابوالفتح شمس الدین سید اسحاق بن سید امین الدین جبرییلِ موسوی اردبیلی، معروف به صفی الدین اردبیلی (شیخ صفی)، از عرفا و مشایخ صوفیه و پیران طریقت در قرن هشتم هجری است.
نسب شیخ صفی با نوزده واسطه به جناب حمزة بن موسی بن جعفر (ع) از فرزندان پیامبر اسلام و پیشوای هفتم شیعیان می رسد. شیخ صفی الدین در کلاس درس صوفیان بزرگ وقت خود شاگردی کرد تا اینکه به جایگاه ویژهای دست یافت. صفی الدین نفوذ فراوانی در میان مردم داشت به طوری که بعدها، چون نوادگانش ادعای سلطنت کردند مورد حمایت مردمی واقع شدند و سلسله صفویه شکل گرفت.
آغاز احداث برج پیزا در ایتالیا
۸۴۶ سال پیش در چنین روزی، اول سپتامبر سال ۱۱۷۴ میلادی عملیات احداث برج معروف پیزا (Pisa) در شهر پیزای ایتالیا آغاز شد. هدف از ساختن این برج، نصب یک ساعت بزرگ بر بالای آن بود. اما مدتی بعد از شروع کار، این برج که ارتفاع آن ۵۵ متر است، در حدود ۵ متر از خط مستقیم منحرف شد. به همین دلیل این برج به برج کج پیزا معروف شده است. هم اکنون با تلاش مهندسین و کارشناسان کشورهای مختلف، انحراف این برج تا حدی اصلاح شده است.