گزارش مکتوب
مدرسه پشت چراغ قرمز کرونا
آخرین سال تحصیلی قرن ، امروز در شرایطی آغاز شد که امسال نه آمدن پاییز و رنگی شدن برگ ها ، بلکه رنگ هشدار کرونا در هر شهر و روستا ، تعیین کننده دایر بودن یا نبودن مدارس است .
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای استان سمنان ، وزارت آموزش و پروش بخشنامه ضد کرونایی را در
۱۲ بند با تاکید بر اجرای سختگیرانه دستورات بهداشتی به مدارس سراسر کشور ابلاغ کرده ، بخشنامه ای که بند نخست آن می گوید: "سال تحصیلی برای کلیه دورهها و پایهها اعم از دولتی و غیردولتی از ۱۵ شهریور ماه به صورت حضوری آغاز و کلیه مدارس باز و کلاسها دایر خواهند بود."
با این حال سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ ، امروز در شرایطی برای بیش از ۱۵ میلیون دانش آموز آغاز شد که همچنان بسیاری از آنها در سردرگمی چگونه درس خواندن قرار دارند، چه آنها که پارسال تجربه شرکت در کلاسهای آنلاین را داشتند و چه پیش دبستانیها و کلاس اولیهایی که امسال به جای غنچه و شکوفه شدن، صرفا به برگزاری مراسم معرفی آنها به مربی و معلم کلاس شان اکتفا شده است.
وضعیت قرمز سمنان و چالش مدرسه رفتن یا نرفتن کرونا در استان سمنان یکه تازی می کند ، طبق آمار دانشگاه های علوم پزشکی سمنان و شاهرود ، در مجموع بیش از 2 هزار نفر در استان سمنان به کووید
۱۹مبتلا هستند ، این عدد وضعیت سمنان را 2 ماهی است در حالت قرمز نگه داشته و این خط قرمز یعنی آموزش ها به صورت مجازی است .
با این همه مدیر کل آموزش وپرورش استان سمنان می گوید : حضور در مدرسه برای دانش آموزان در مناطق وضعیت سفید، نارنجی و زرد برنامه ریزی شده و تنها در شهرهایی که وضعیت آنها قرمز اعلام شود کلاس ها تعطیل و آموزش تنها به صورت مجازی است.
محمد دستورانی ادامه داد: مکانهای آموزشی به منظور پیشگیری از شیوع کرونا روزانه ضدعفونی میشود و دانشآموزان نیز باید با ماسک سر کلاس درس حاضر شوند و از یکدیگر 2 متر فاصله داشته باشند.
گروه بندی دانش آموزان ، کلاس های ۳۵ دقیقه ای ، زنگ تفریح های ۱۰دقیقه ای و حذف زنگ های ورزش از دیگر برنامه ریزی هایی است که انجام شده تا دانش آموزان کرونا نگیرند.
غنچه ها و شکوفه های بی باغ مدرسه شاید یکی از نگران ترین والدین در این سال تحصیلی ، پدران و مادران نوآموزان پیش دبستانی دوره دوم و کلاس اولی ها هستند ، بچه هایی که شوق مدرسه رفتن ، نشاط دویدن در حیاط مدرسه و درس خواندن در کلاس را آن طور که بیشتر ما داشتیم ، درک نخواهند کرد و آغاز دوران تحصیل شان پاس کاری بین کلاس حقیقی و آموزش مجازی است.
علاوه بر نگرانی های آموزشی ، چگونگی تامین سلامت این دانش آموزان کوچک در مدارس است که والدین را بر سر دو راهی فرستادن یا نفرستادن فرزندان شان به مدرسه قرار داده است .
مریم حدادی معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش و پرورش استان سمنان با درخواست از والدین برای اعتماد داشتن به کادر اجرایی مدارس گفت: در شرایط کرونا ، کودکان گروه همسالان خود را از دست داده اند و ترساندن آنها از حضور در مدرسه ، کودک را منزوی و اجتماع گریز خواهد کرد.
وی با بیان اینکه مهمترین وظیفه والدین کودکان دوره ابتدایی بخصوص تا کلاس سوم ، آموزش راه های خود مراقبتی به آنهاست گفت : شیوه نامه بازگشایی مدارس منطبق با شیوه نامه یونسکوست و کودکان باید در تعامل با اجتماع و معلم باشند ضمن اینکه راه های حفظ سلامت خود در محیط های غیر از خانه را بیاموزند.
حدادی با بیان اینکه در استان سمنان ۳۰۰ مدرسه کمتر از ۵۰ نفر دانش آموز دارند افزود: در این مدارس قطعا کلاسها به صورت حضوری برگزار میشود، ولی در مدارس با تراکم بیشتر، برگزاری کلاسها منوط به میزان شیوع کرونا در منطقه و تصمیم گیری شورای معلمان و اولیاست.
معاون ابتدایی اداره کل آموزش و پرورش استان سمنان تاکید کرد : داشتن مدرک پیش دبستانی دوره دوم برای ثبت نام کودک در سال اول ابتدایی اجباری نیست ولی الزامی است و این الزام بخاطر این است که کودک در این دوره ، مهارت های گفتاری ، رفتاری ، شنیداری و حرکتی را یاد می گیرد و برای ورود به مدرسه آماده می شود.
وی از والدین درخواست کرد ضمن اینکه آرامش خود را حفظ می کنند ، به فرزندان خود هم آرامش دهند و با دوری از اضطراب ، کودک را برای ورود به این دوره راهنمایی کنند.
نرم افزار شاد و غمگینی خانواده هااختلال های کوچک و بزرگ در ارسال تصویر ، صوت ، عکس و فایل متنی در نرم افزار شاد ، یکی از دغدغه های اصلی دانش آموزان ، معلمان و حتی والدین در سال تحصیلی گذشته بود ، طوری که بسیاری از کلاس ها و گفتمان های آموزشی نه در این شبکه بلکه در سایر پیام رسان ها برگزار شد .
در سال تحصیلی جدید هم ارائه بیش از
۸۰ درصد آموزش ها در بستر مجازی چالش اصلی معلم و دانش آموزان است .
در روزهای اخیر نسخه جدید شبکه اجتماعی دانش آموزی (شاد ۲) رونمایی شد، نسخه ای که گفته می شود در مقایسه با نسخه قبلی
۱۱ قابلیت تازه دارد .
بارگیری محتوای آموزشی درسی، برنامههای فوقبرنامه ، بازخورد تکالیف، تعبیه سامانه کارنامه و اعلام نتایج به خانوادهها، تعبیه صفحه شخصی دانشآموز و معلم هرکدام بهصورت جداگانه، نظرسنجیهای ۱
۰ گزینهای معلمان و کاربران، اشتراک گذاری صفحه نمایش از طریق او بی اس و تلویزیون اینترنتی از قابلیت های این نسخه جدید اعلام شده است .
با این وجود این نرم افزار هنوز در بسیاری از گوشی های هوشمند بروز رسانی نشده و این خود دغدغه ای دیگر در خانواده ایجاد کرده است .
از امیدواری هایی که برای بروز رسانی شبکه شاد و بارگزاری محتواهای درسی در آن تا روزهای آینده داده شده که بگذریم معاون ابتدایی اداره کل آموزش و پرورش استان سمنان می گوید: در این استان ۷۰ درصد دانش آموزان به شبکه شاد دسترسی دارند و برای دانش آموزان مناطق محروم با وضعیت قرمز که به هیچ پیام رسان فضای مجازی دسترسی ندارند ، بسته های یادگیری منطبق با دروس مهم ارسال می شود.
حدادی گفت: این درسنامه های خودآموز ویژه دانش آموزان دوره متوسطه است .
مهارت آموزی زیر سایه کرونا
گسترش بیماری کرونا سبب نشده دانش آموزان استان سمنان، مهارت آموزی را رها کنند و در سال تحصیلی جدید ۴۲ و نیم درصد آنها معادل هشت هزار و ۸۵۸ نفر در هنرستانهای فنی و مهارتی ثبت نام کرده اند.
در این استان ۹۸ هنرستان وجود دارد و تراکم دانشآموزان در رشتههای فنی و مهارتی در هر کلاس کمتر از ۱۸ نفر است.
معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش استان سمنان میگوید: هر هنرستان دو یا سه کارگاه دارد و در صورت قرار گیری هر یک از شهرستانها در وضعیت زرد، کلاسهای کارگاهی برای دانشآموزان هنرستانی به صورت زوج و فرد برگزار میشود و با توجه به وسعت کارگاهها و تراکم دانشآموزان مشکلی از لحاظ احتمال شیوع کرونا نیست.
حسین رشیدی سمنان تصریح کرد: در صورتی که شهرستانی در وضعیت قرمز قرار بگیرد کلاسهای کارگاهی در شرایط مناسب و زمان بهبود وضعیت شیوع کرونا برگزار خواهد شد.
تاثیر کلاس های مجازی بر کسب و کارهای مدرسه محور
در شرایط عادی، این روزها نوشت افزار فروشیها بیشترین تراکم مشتری را داشتند در حالی که فعالان این عرصه معتقدند خرید مایحتاج مدرسه امسال ۵۰ درصد کاهش یافته است.
کرک آبادی از فروشندگان لوازم التحریر در سمنان میگوید: برگزار نشدن تمام وقت کلاسها، حذف فعالیتهای مهارتی نظیر ساخت کاردستی در مرکز پیش دبستانی، حذف قراردادهای لوازم التحریریها با مدارس برای تامین هدایای دانش آموزان در کنار افزایش ۳۰ درصدی قیمت نوشت افزار سبب شده است رغبت دانش آموزان و والدین برای خریدهای مخصوص آغاز سال تحصیلی به طور چشمگیری کاهش یابد.
این اتفاق در صنف خیاطها نیز رخ داده و بازار دوخت لباس فرم مدارس هم کساد است چرا که از دانش آموزان خواسته شده با همان لباس فرم سال قبل خود در کلاسها چه مجازی و چه در مدرسه شرکت کنند.
از طرف دیگر، این روزها، بازار موبایل فروشیها داغتر است و بیشتر والدین که دانش آموز دوره متوسطه اول و دوم دارند اگر تاکنون برای فرزند خود گوشی نخریده بودند، امسال خرید گوشی یا تبلت حتی اگر دست دوم باشد را به سبد خرید خانوار خود اضافه کرده اند.
برای تامین سخت افزار آموزشی برای دانش آموزان مناطق محروم و خانوادههای نیازمند هم کمیته امداد ۴۹ هزار تبلت تامین کرده است.
مرتضی بختیاری رئیس کمیته امداد کشور در سفر به سمنان گفت: بنیاد مستضعان ۱۴ هزار تبلت، ستاد اجرایی فرمان امام ۱۰ هزار تبلت و اپراتورها ۲۵ هزار تبلت را برای آموزش از راه دور دانش آموزان و دانشجویان زیرپوشش کمیته امداد در نظر گرفتند.
دو هفته تا بوی ماه مهر ...
با نواخته شدن زنگ آغاز سال تحصیلی جدید، امروز به طور رسمی ۱۲۷ هزار و ۲۰۰ دانشآموز در هزار و ۸۳ مدرسه مشغول به تحصیل شدند، اما واقعیت این است که بخش زیادی از این افراد امروز به مدرسه نرفتند، کتاب ندارند، کلاس درسی چه به صورت حقیقی و چه مجازی برای آنها تشکیل نشد و حضورشان در مدرسه نیازمند هماهنگی با مدیر است.
در برخی مدارس سمنان، از والدین تعهد کتبی گرفته اند که در صورتی که دانش آموز به کرونا مبتلا شود، مدرسه مسئولیتی در این زمینه ندارد چرا که تمهیدات بهداشتی در مدرسه به طور کامل رعایت میشود، با اینکه مدیرکل آموزش و پرورش استان سمنان قول پیگیری این تخلف مدارس را داده و از اولیا خواسته چنین تعهدهایی را امضا نکنند باز هم این موضوع نگرانیهایی را در پی داشته است.
این ۱۵ روز تا اول مهر، روزهای آزمون و خطا برای کادر اجرایی مدارس، معلمان، دانش آموزان و والدین آنهاست. روزهایی که باید دید مصوبات و دستورالعملهای آموزشی و بهداشتی و نیز شبکه آموزش از راه دور شاد تا چه اندازه برای تامین سلامت و به سرانجام رساندن فراگیریهای حقیقی و مجازی دانش آموزان کاربردی خواهد بود.