انگیزههای آمریکا از تحریمهای جدید علیه ایران
آمریکا شاخهای را میبرد که بر آن نشسته است.
بسیاری کارشناسان اذعان کرده اند که تحریمهای جدید آمریکا چیز جدیدی بر فشارهای گذشته بر تهران نمیافزاید. با این حال مقامات آمریکایی اصرار دارند وانمود کنند که این تحریمهای اقدامات جدیدی علیه جمهوری اسلامی است و شرایط را برای تهران سخت تر میکند.
به گزارش امروز پایگاه اینترنتی کاخ سفید ، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در بیانیه ای درباره اِعمال محدودیت های جدید علیه ایران، نوشت: امروز، من اقدامات جدیدی را به منظور محدود کردن برنامه هسته ای، موشک های بالستیک و تسلیحات متعارف ایران اتخاذ کرده ام. دولت من هرگز به ایران اجازه دستیابی به تسلیحات هسته ای یا به خطر انداختن بقیه جهان را با ذخایر جدید موشک های بالستیک و تسلیحات متعارف نخواهد داد. به منظور اطمینان از این که چنین چیزی اتفاق نخواهد افتاد، من با صدور فرمان اجرایی جدید تحریم های سازمان ملل را علیه ایران احیا و تحریم های جدید و کنترل صادرات را بر بیش از 24 شخص و نهاد که از فعالیت های هسته ای، موشکی و تسلیحات متعارف ایران حمایت می کنند، اعمال می کنم.
مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا هم گفت: فرمان اجرایی که امروز دونالد ترامپ رئیس جمهور برای اعمال تحریم های جدید علیه ایران و فعال سازی سازوکار بازگشت خودکار تحریم ها امضا کرد، بیش از پیش تلاش های ایران را برای واردات و اشاعه تسلیحات متعارف مختل و به حفاظت از نیروهای آمریکایی، متحدان، شرکا و غیرنظامیان تا زمانی که ایران به قوانین بین المللی پایبندی نشان دهد، کمک می کند.
انگیزه تحریمهای جدید آمریکا میتواند خط و نشان کشیدن برای دیگر اعضای برجام و شرکتهای اقتصادی در جهان و برای جلوگیری از تعامل تجاری و صنعتی - از جمله تسلیحاتی - آنها با تهران باشد.
مایک پمپئو وزیر امور خارجه در مصاحبه خود با شبکه بیلد تی وی در ارتباط با تحریم های ضد ایرانی و پیامدهای آن گفت: باید بدانید که شرکتهای زیادی در آمریکا وجود دارند که احتمالاً مایلند با جمهوری اسلامی ایران نیز تجارت کنند... آمریکا اجازه نمی دهداین خطر با فراهم شدن امکان قاچاق سلاح و مهمات برای ایران به مراتب تشدید شود. و بنابراین آنچه که ما انجام داده ایم این است که از قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل استفاده کرده ایم تا اطمینان حاصل کنیم چنین اتفاقی نمی افتد و آمریکا قصد دارد از تمامی ظرفیت خود برای اطمینان از اجرای این تحریم های سازمان ملل بهره برداری کند. این تحریمها در قبال شرکتها از سراسر جهان به یک اندازه و بطور برابر اجرا خواهند شد. ما می خواهیم اطمینان حاصل کنیم که دیگر هیچ پولی، ثروت دیگری برای این رژیم که اکنون 40 سال است وحشت ایجاد کرده و اروپائیان را در معرض خطر قرار می دهد، ایجاد نمی شود.
اما به نظر میرسد مقامات آمریکایی با این جنجال آفرینی ها چند هدف دیگر نیز دارد:
1- بهره برداری انتخاباتی با هدف جلب حمایت سیاسی، رسانهای و مالی لابی صهیونیستی در آمریکا.
2- اتخاذ رویکرد تهاجمی در قبال تهران برای پنهان کردن انفعال دولت ترامپ در سیاست خارجی چهار سال گذشته آمریکا در زمینه چین، روسیه، کره شمالی، اروپا و ... این هدف نیز انگیزههای انتخاباتی دارد.
3- دامن زدن به نگرانی های مردم ایران با هدف تاثیرگذاری بر نابسامانیهای اقتصادی در کشور. بویژه اینکه نابسامانی های اقتصادی در ایران در شرایط کنونی بیشتر علل و عوامل روانی دارد.
در مجموع به نظر میرسد آمریکا روی شاخهای نشسته است که آنرا از بن میبرد.
روسیه امروز اعلام کرد آمریکا مطلقا حق ندارد نقش شورای امنیت را بازی کند. رئیس کمیته بین الملل مجلس دومای روسیه با انتقاد شدید از ادعای آمریکا مبنی بر بازگشت تحریمهای سازمان ملل ضد ایران گفت : ظاهرا آمریکاییها در توهم به سر میبرند و خود را «شورای امنیت سازمان ملل متحد» فرض میکنند. لئونید اسلوتسکی به انزوای کامل آمریکا در عرصه بین المللی اشاره و تصریح کرد: "اعضای شورای امنیت سازمان ملل، اعم از کشورهای مستقل و حتی دوستان و همپیمانان آمریکا، در ماههای اخیر چندین بار با قدرت به خواستههای نامشروع واشنگتن «نه» گفتند.
وی تحریمهای فراسرزمینی آمریکا ضد ایران و دیگر کشورهای جهان را اقدامی در جهت تخریب سازمان ملل ارزیابی کرد و گفت : آمریکا با این اقدامات کودکانه خود را در برابر تمام جهان قرار داده است.پس از این ناکامی بزرگ، ترامپ اکنون با وضع تحریمهای یکجانبه، بدنبال تحمیل خواسته خود به دیگر کشورهاست.
----------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی