پخش زنده
امروز: -
مواضع رئیس کره شمالی درباره تقویت توانمندی های نظامی پیونگ یانگ روشن کرد دیدارهای نمایشی ترامپ با اون کارایی نداشته است.
پس لرزه های حمله هواداران ترامپ به کنگره و پذیرش شکست از سوی او یکی یکی چالش های پیش روی دولت جدید بایدن را در سیاست خارجی آشکار می کند.
روز جمعه کیم جونگ اون رئیس کره شمالی در کنگره حزب حاکم این کشور خواستار تحقیق و توسعه بیشتر تجهیزات نظامی پیشرفته و همچنین زرادخانه هسته ای پیشرفته تر شد و امریکا را بزرگترین دشمن کشورش خطاب کرد.
به گزارش خبرگزاری دولتی کره شمالی ای سی ان ای، اون با اشاره به جابجایی قدرت در کاخ سفید افزود فرقی نمی کند چه کسی در امریکا قدرت را در دست داشته باشد چون ماهیت حقیقی آمریکا و سیاست های بنیادین آن در قبال کره شمالی هرگز تغییر نمی کند.
رئیس کره شمالی همچنین تاکید کرد سئول باید از خرید سلاح از امریکا خودداری کرده و با آن مانورهای مشترک برگزار نکند.
مواضع رئیس کره شمالی روشن میکند که دیدارهای گذشته ترامپ با اون و تلاش رئیسجمهور شکست خورده در انتخابات برای اینکه از این دیدارها دستاوردی در سیاست خارجی برای خود کسب کند هیچ نتیجه ای نداشته و ادامه فشارها و تحریم ها و همچنین تهدید نظامی پیونگ یانگ از طریق حضور نظامی در کره جنوبی فقط به اتخاذ رویکرد توانمندتر کردن زرادخانه تسلیحاتی کره شمالی منجر شده است.
ترامپ در ژوئن ۲۰۱۸ پس از یک دوره لفاظیهای شدید علیه کره شمالی با کیم جونگ اون در سنگاپور دیدار کرد.
در پایان این دیدار سندی که دارای چهار بند بود امضا و بر اساس آن مقرر شد ترامپ به پیونگ یانگ تضمین های امنیتی از جمله برگزار نکردن مانور نظامی با کره جنوبی بدهد و در مقابل کره شمالی متعهد به خلع سلاح کامل اتمی شود.
ترامپ پس از این دیدار در یک سخنرانی رادیویی مدعی شد دیدار با کیم جونگ اون دیداری تاریخی بوده و به منزله عبور از مواضع ناکام دولتهای گذشته آمریکاست.
مایک پمپئو وزیر خارجه امریکا نیز پس از دیدار ترامپ با اون با همتایان ژاپنی و کره جنوبی خود دیدار کرد و در سئول گفت جهان باید مطمئن باشد که آمریکا، کره جنوبی و ژاپن به غیر اتمی ساختن کامل، قابل تایید و غیر قابل برگشت پیونگیانگ متعهد هستند و خلاصی از تحریمها تا زمان غیر اتمی ساختن کامل صورت نخواهد گرفت.
در ۲۳ ژوئن و در حالیکه ده روز از دیدار ترامپ با اون گذشته بود رئیس جمهور امریکا بار دیگر تحریم ها علیه کره شمالی را به مدت یک سال دیگر تمدید کرد.
ترامپ که در سال ۲۰۱۸ با وحشتناک خواندن توافق هستهای با ایران امریکا را از برجام خارج کرده بود در فوریه ۲۰۱۹ هم در ویتنام دومین دیدار خود را با اون برگزار کرد و هر دو ابراز امیدواری کردند این دیدارها نتیجه ای موفقیت آمیز تر از گذشته داشته باشد.
ترامپ در این دیدار به کیم گفت کره شمالی پتانسیل اقتصادی بزرگی دارد و میتواند از این فرصت استفاده کند.
به هر حال این دو دیدار برگزار شد و پیونگ یانگ برای نشان دادن حسن نیت خود اعلام کرد یکی از سایتهای هستهای خود را نابود و از آزمایش موشکی خودداری میکند اما امریکا فقط به لغو رزمایش با کره جنوبی اکتفا کرد و همانطور که گفته شد تحریم ها همچنان به قوت خود باقی ماند.
ژوئن ۲۰۱۹ هم که ترامپ برای شرکت در گروه ۲۰ به ژاپن رفته بود پس از نشست به کره جنوبی رفت و از آنجا با رفتن به مرز دو کره در منطقه غیرنظامی این دو کشور با اون دیدار کرد.
اما با این حال نتیجه این سه دیدار با گذشته زمان روشن کرد که پیونگ یانگ فقط با اتکا به وعده و وعید حاضر نیست از توانمندیهای نظامی خود دست بردارد و با خلع سلاح زمینه را برای مداخله بیشتر امریکا و فروپاشی پیونگ یانگ مهیا نماید.
پیونگ یانگ دست ترامپ را خوانده بود که او فقط به دنبال وقت کشی و دیدار های نمایشی است که نشان دهد در سیاست خارجی دستاوردی به دست آورده است تا در انتخابات پیشرو از آنها استفاده کند.
فارغ از اینکه چین نیز به عنوان یک متغیر در روابط پیونگ یانگ و واشنگتن موثر است کره شمالی به خوبی می داند که دیدگاه دولت امریکا در شرق آسیا تقویت قدرت نظامی و کنترل چین و به تبع آن براندازی دولت پیونگ یانگ است که در دایره متحدان امریکا قرار ندارد.
این رویکرد با تغییر و جابجایی در کاخ سفید تغییری نمی کند و در دکترین امنیتی امریکا نیز بر تهدید چین و روسیه و همچنین کره شمالی و تلاش برای مهار آن ها تاکید شده، چنانچه اون هم در سخنان خود به این موضوع اشاره کرده است.
در چنین شرایطی به نظر میرسد بدون تغییر واقعی در سیاست خارجی امریکا باید شاهد افزایش تدابیر امنیتی و دفاعی کره شمالی باشیم.
----------------------------------------------------
رضا محمد مراد