غذایی ،پرطرفدار در جنوب سیستان و بلوچستان
امباگ یکی از غذای های سنتی و قدیمی سیستان و بلوچستان است که به عنوان میراثی سنتی در فهرست میراث فرهنگی کشور ثبت شده است
مدیر اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قصرقند گفت: غذای امباگ، قدمتی 400 ساله دارد در این منطقه دارد.
شناسنامهدار کردن این غذای سنتی سیستان و بلوچستان در سطح جهانی در حال انجام است
ثبت این غذای سنتی در فهرست ملی موجب ماندگاری و معرفی آداب و رسوم این منطقه در سطح ملی و بینالمللی خواهد شد
امباگ با قدمتی ۴۰۰ ساله از پرطرفدارین غذاهای سنتی مردم جنوب سیستان بلوچستان است که خاستگاه آن شهرستان قصرقند است که ترکیبی از گیاه شنبلیله، مرغ، پیاز و ادویه محلی است.
مدیر اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قصرقند می،گوید: غذای امباگ یکی از غذاهای پرطرفدار مردم شهرستان قصرقند است که از گیاه شنبلیله، گوشت مرغ و ادویه های مخصوص محلی درست می شود و طعم و مزه خاص آن طرفداران زیادی در استان و حتی کشورهای حوزه خلیج فارس دارد .
باشنده می گوید :این غذا در فصل زمستان درست می شود اما با توجه به علاقه خاص مردم این منطقه گیاه شنبلیله به صورت خرد شده در فریزر نگهداری می شود تا در فصل های دیگر هم مورد استفاده مردم قرار بگیرد
وی گفت:وقت ،مهمانی از خارج از شهرستان به قصرقند می آید علاوه بر غذاهای دیگر امباگ نیز زینت بخش سفره ها خواهد بود
باشنده گفت:این غذای در وعده شام صرف می شود و مردم قصرقند آن را با نان برنجی و تیموش استفاده می کنند .
کارشناس گیاهان دارویی قصرقند نیز گفت : خاصیت درمانی شنبلیله و استفاده از آن در طب سنتی ایران، در ماندگاری این غذا طی قرن ها در بین مردم موثر بوده است.
محمودی افزود: کاهش قند و کلسترول خون، کنترل دیابت نوع یک و دو، بهبود رفلاکس معده ، درمان کم خونی و خاصیت ضد سرطانی شنبلیله از خواص درمانی این گیاه است.
وی گفت: دم کرده امباگ یا همان (شنبلیله ) به همراه عسل برای درمان سرفه های سرد و ورم غدد درونی از جمله طحال و کبد و کمر درد موثر است.
توسعه کشت امباک در قصرقند
مدیر جهاد کشاورزی قصرقند نیز گفت : بارش های دو سال اخیر در شهرستان قصرقند موجب شده تا کشاورزان این شهرستان بیش از 60 هکتار از اراضی کشاورزی این شهرستان را به کشت امباگ (شنبلیله )اختصاص دهند.
رئیسی افزود: کشت این گیاه در پاییز آغاز می شود و تا پایان زمستان ادامه دارد
ابراهیم بهمن پور یکی از کشاورزان با سابقه قصرقند هم درباره شنبلیه می گوید ؛این گیاه از زمان های خیلی دور توسط پدران ما کشت شده و نسل اندر نسل ادامه یافته است .
وی ادامه می دهد که غذای امباگ در بین مردم منطقه از محبوبیت بالایی برخوردار است و همه خانواده های قصرقندی در طول یک ماه حداقل سه بار این غذا را درست می کنند.
این کشاورز قدیمی گفت:اگر خانواده ای برای اولین بار انباگ درست کند بوی خوش این غذای در کل محله می پیجد به طوری که همه را محذوب خود می کند..
شهرستان قصرقند در جنوب سیستان و بلوچستان با داشتن160 رشته قنات و7850اراضی باغی و زراعی یکی از مهمترین قطب های کشاورزی سیستان وبلوچستان محسوب می شود
طرز تهیه امباگ ، «خوراک مرغ با شنبلیله»
اسم بلوچی این غذا امباگ است و یکی از غذاهای اصیل جنوب سیستان و بلوچستان است که با مرغ و شنبلیله تازه درست میشود.
بعضی ها ادویه می ریزند داخل این غذا و بعضی ها فقط فلفل سیاه و دارچین کوبیده شده و کمی زیره بهش اضافه میکنند.
در دوران قدیم هیچ ادویه ای برای پخت این غذای سنتی استفاده نمیشد.
و جالب است بدانید مصرف ادویه جات برای غذاهایی که سبزی فراوان دارند مناسب نیست و طعم ادویه بر غذا قالب میشود .
برای درست کردن امباگ مهم ترین قسمت شستن و تلخ گیری شنبلیله است .
شنبلیله را زیاد بشویید تا تلخی اش گرفته شود و خرد کنید و سپس چند بار بشویید و داخل قابلمه پر از آب، آبپز کنید وقتی یه جوش زد آب آن را خالی کرده و مجدد بهش آب اضافه کنید وقتی آب به جوش آمد آن را آبکش کنید و مجدد شنبلیله را بشویید.و داخل توری بذارید تا آبش کاملا گرفته بشه.
مواد لازم:
بالای ران مرغ ..........۲ تکه
سبزی امباگ.................دو پیمانه
پیاز سرخ شده........... ۲ قاشق سوپخوری
سیر خرد شده ......... ۲ حبه
روغن .................... به میزان لازم
۱.روغن را داخل قابلمه بریزید و سیر را به آن اضافه کنید .
۲.مرغ را به سیر اضافه کرده و هم بزنید .
سیر طعم بد مرغ را برطرف کرده و گوشت مرغ شما را خوشمزه میکند.
بذارید مرغ داخل روغن طلایی بشه و آب مرغ کاملا خشک شود.
۳.شنبلیله را به مرغ اضافه کرده و همراه مرغ تفت بدهید تا سبزی سرخ شود .
10دقیقه برای تفت دادن کافی ست
۴.پنج لیوان آب به مرغ اضافه کرده و درب قابلمه را ببندید تا مرغ کاملا بپزد و از استخوان جد شود و آب آن کاملا خشک شود.
۵.سپس با قاشق آن را هم بزنید و مرغ زیاد پخته خودش از استخوان جدا می شود و به راحتی ریش ریش میشود و با سبزی شنبلیله مخلوط میشود.
۶.پیاز سرخ شده را بهش اضافه کرده و هم بزنید ،حرارت را کم کنید ،بعد از 10 دقیقه حرارت را خاموش کنید.
این خوراک خوشمزه را به همراه لیموی تازه و نان تینموش سرو کنید.
نویسنده : امان الله عزیزی
|