به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما؛ «سید یاسر موسوی نیا»، در یادداشتی درباره شکاف در حزب جمهوریخواه آمریکا و آینده مبهم سیاسی دونالد ترامپ نوشت، «مارجوری تایلور گرین»، قانونگذاری که نوامبر گذشته برای اولین بار از حوزه انتخابیه ایالت «جورجیا» به مجلس نمایندگان نمایندگان راه یافته از سرسختترین حامیان ترامپ است که اظهارات و مواضعش هم تفرقههای میان جمهوریخواهان و دموکراتها را تشدید کرده و هم نقش ترامپ در دو دسته کردن حزب جمهوریخواه را برجسته کرده است.
حمایت از این دیدگاه که روز ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ هواپیما به ساختمان پنتاگون برخورد نکرده یا اینکه تیراندازیهای مرگبار در مدارس آمریکا صحنهسازی بودهاند و یا اینکه سقوط هواپیمای جان افکندی در سال ۱۹۹۹ به دست کلینتونها اتفاق افتاده برخی از نظرات گرین است که او را در مرکز این جنجالها قرار داده. او البته، برخی از این دیدگاهها را قبل از ورود به کنگره مطرح کرده و از برخی دیگر تنها حمایت کرده است.
روزنامه انگلیسی «ایندیپندنت» در گزارشی هفته پیش نوشته او قبل از آمدن به کنگره در قالب پستهایی در فیسبوک در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ از اعدام برخی از چهرههای حزب دموکرات مانند «باراک اوباما» و «نانسی پلوسی»، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، دفاع کرده است.
حمایت از اعدام «باراک اوباما» و «هیلاری کلینتون» به دلیل نقشآفرینی در شکلگیری توافق هستهای برجام از جمله دیگر مواضع جنجالی این نماینده جمهوریخواه است.
وبگاه شبکه خبری «انبیسینیوز» دوشنبه گزارش داده گروهی از اعضای دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا که از سهلانگاری سران حزب جمهوریخواه برای مهار «مارجوری تایلور گرین» خشمگین هستند قطعنامهای برای عزل این نماینده تازهکار از دو کمیته تخصصی معرفی کردهاند.
«دبی واسرمن شولتز» قانونگذار دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا دوشنبه گفته قصد دارد قطعنامهای معرفی کند که خواستار عزل گرین از کمیتههای تخصصی آموزش و بودجه است.
اما مواضع گرین فقط با واکنش دموکراتها روبرو نشده بلکه «میچ مککانل»، رهبر جمهوریخواهان در مجلس سنای آمریکا در بیانیهای کمسابقه روز دوشنبه از مواضع گرین به عنوان «دروغهای احمقانه» یاد کرده و اینگونه مواضع را برای حزب جمهوریخواه «سرطان» توصیف کرده است.
او در این بیانیه که در اختیار «هیل»، رسانه نزدیک به کنگره قرار گرفته میگوید: «دروغهای احمقانه و توهمهای توطئه در حکم سرطان برای حزب جمهوریخواه و کشورمان هستند.»
این بیانیه با واکنش سریع «گرین» مواجه شد و او بلافاصله در حساب کاربریاش در توییتر نوشت: «سرطان واقعی برای حزب جمهوریخواه، آن نمایندههای ضعیفی هستند که فقط میدانند چطور باختهای شرمآور به بار بیاورند. به همین خاطر است که کشورمان دارد بازنده میشود.»
بیانیه کمسابقه مککانل در راستای تحلیلهایی است که معتقدند دونالد ترامپ برای همیشه حزب جمهوریخواه را تغییر داده و آثار دوران ریاستجمهوری او حتی میتواند به مرگ سیاسی این حزب منجر شود.
«استیو اشمیت»، یکی از تحلیلگران سیاسی در آمریکا است که معتقد است همانطور که حزب جمهوریخواه خودش پس از انحلال «حزب ویگ» به دلیل تفرقههای درونحزبی متولد شد تفرقههای داخلی فعلی در حزب جمهوریخواه هم میتواند سرانجام به انحلال این حزب منجر شود.
دهها مقام سابق دولت بوش در حال ترک از حزب جمهوریخواه
در همین راستا، رسانههای آمریکا همین دو روز پیش گزارش دادند دستکم ۶۰ نفر از مقامهای دولت «جورج دبلیو بوش» قصد دارند به دلیل حمایت برخی از جمهوریخواهان از ترامپ این حزب را ترک کنند.
یک مقام سابق وزارت خزانهداری بوش گفت: «اگر قرار است این حزب، حزب ترامپ باشد بسیاری از ما از آن حمایت نخواهیم کرد. جز در حالتی که سنا ترامپ را محاکمه کرده و خودش را از این سرطان خلاص کند بسیاری از ما به سران جمهوریخواه رأی نخواهیم داد.»
«هنری کیسینجر»، وزیر خارجه اسبق آمریکا زمانی از ترامپ به عنوان یکی از افرادی یاد کرده بود که گاه به گاه در تاریخ سر برمیآورند تا پایان یک عصر و آغاز عصری دیگری را اعلام کنند. «تایلور گرین» و تفرقههای این روزها در حزب جمهوریخواه را میتوان یکی از نشانههای حضور ترامپ در آمریکا علیرغم کنار رفتنش از قدرت دانست.
سایه ماندگار ترامپ بر سر جمهوریخواهان
کمتر از دو هفته از پایان ریاست جمهوری دونالد ترامپ میگذرد و در این مدت رقبای دموکرات و جمهوریخواهان همحزبیاش در تکاپو بودهاند تا برنامههای سیاسی خود را با محوریت همراهی یا تقابل با وی پیش برند.
دموکراتهای کنگره پس از آنکه هواداران ترامپ به ساختمان قوه مقننه آمریکا یورش بردند، عزم خود را جزم کردند و روند محاکمه ترامپ را دوباره کلید زدند. با وجود تصویب استیضاح در مجلس نمایندگان تحت کنترل دموکراتها بعید به نظر میرسد نتیجه مورد نظر دموکراتها در محکمه سنا حاصل شده و راه بر نامزدی مجدد ترامپ بسته شود.
اختلافهای داخلی جمهوریخواهان نیز پس از وقایع کنگره عیانتر شد و تعدادی از آنان وعده همکاری با دولت حزب رقیب را داده و برخی حتی به محاکمه همحزبی خود رأی آری دادند. با این حال به نظر میآید که اختلافهای داخلی جمهوریخواهان آنچنان نباشد که واقعیت وابستگی این حزب به آراء هواداران ترامپ در انتخابات سال ۲۰۲۱ کنگره را پنهان کند.
ترامپ نیز که در روز آخر ریاست جمهوری وعده مبهم بازگشت به کاخ سفید را داده بود، اکنون و در کنار شایعات تأسیس یک حزب مستقل، یک گروه اقدام سیاسی تشکیل داده و مشغول جمعآوری دهها میلیونها دلار کمک نقدی هوادارانش است. رئیسجمهوری پیشین آمریکا نشان داده که با آگاهی از مخالفت مؤثر سناتورهای جمهوریخواه دغدغهای از محکمه سنا ندارد و با تأسیس دفتر فلوریدا به دنبال پیگیری امور سیاسی آتی است. با این حال به احتمال فراوان و پس از تبرئه احتمالی در سنا، مخالفانش اتهامهای دیگری را علیه او مطرح و در دادگاههای ایالتی و فدرال اقامه دعوا خواهند کرد.
فرآیند استیضاح ترامپ هواداران ترامپ ۱۷ دی و دو هفته مانده به پایان ریاست جمهوری وی پس از یورش به ساختمان کنگره با پلیس درگیر شدند که در این میان خساراتی به اموال عمومی وارد شد و تعدادی از معترضان و مأموران پلیس در این میان مجروح شده و جان باختند.
مجموعه این حوادث کمسابقه موجب شد تا دموکراتها با بهرهبرداری از انزجار عمومی، برای دومین بار فرآیند استیضاح ترامپ را آغاز کنند. پس از تصویب استیضاح در مجلس نمایندگان، اینک نوبت سنا است که در محکمه ۲۱ بهمن اتهام «تحریک برای شورش» ترامپ را بررسی کند.
در صورتی که ۶۷ سناتور به مجرمیت ترامپ رأی موافق بدهند، او از مزایای رئیسجمهوری محروم خواهد شد و سناتورها میتوانند مانع از حضور او در تمام رقابتهای انتخاباتی این کشور شوند. از ۱۰۰ عضو سنا، ۵۰ سناتور جمهوریخواه و ۵۰ سناتور دموکرات است. تیم پنجنفره وکلای ترامپ چند روز مانده به آغاز محکمه سنا بر سر نحوه دفاع اختلاف نظر پیدا کرده و از همکاری با او صرفنظر کردند. رئیسجمهوری پیشین آمریکا از وکلایش خواسته بود تا به جای زیر سؤال بردن مبنای قانونی محکومیت رئیسجمهوری که دورهاش به پایان رسیده، عنوان کنند که در انتخابات ۲۰۲۰ تقلب گسترده رخ داده و آراء او به سرقت رفته است.
در همین حال، رسانههای آمریکایی اعلام کردند که ترامپ دو وکیل را جایگزین تیم پیشین کرده و آنها در محکمه سنا عهدهدار دفاع از وی خواهند بود. ترامپ پیشتر اعلام کرده بود که در سنا حضور نخواهد یافت و دفاعیه خود را ارسال خواهد کرد.
اختلافهای داخلی حزب جمهوریخواه
دودستگی در اردوگاه جمهوریخواهان گر چه از پنج سال پیش و اعلام نامزدی ترامپ آغاز شد، ولی پس از وقایع کنگره و محاکمه مجدد ترامپ به اوج خود رسیده است. نگاهی به اخبار اردوگاه جمهوریخواهان به آسانی این تشتت آراء را نشان میدهد.
ساعاتی پیش از برگزاری مراسم تحلیف جو بایدن، هفده تن از اعضای جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا در نامهای به رئیسجمهوری جدید این کشور اعلام کردند که مشتاقانه منتظر همکاری با دولت او هستند. پیش از پایان دوره ریاست جمهوری ترامپ نیز ۱۰ نماینده جمهوریخواه به طرح استیضاح او رأی مثبت داده بودند. با این وجود از آغاز ریاست جمهوری بایدن ۲۴ ساعت نگذشته بود که تد کروز سناتور جمهوریخواه ایالت تگزاس در رشته توییتی به دولت جدید آمریکا حمله کرد.
هفته پیش نیز ۴۵ سناتور جمهوریخواه در حالی استیضاح ترامپ را غیرقانونی خواندند که پیشتر میت رامنی سناتور جمهوریخواه ایالت یوتا با حمایت از طرح محاکمه ترامپ گفته بود که این اقدام پس از خروج وی از کاخ سفید قانونی است.
از سوی دیگر، هم ۱۰ تن از سناتورهای جمهوریخواه برای تغییر لایحه کمکهای کرونایی با بایدن رایزنی کردند. در میان این ده سناتور تعدادی از مخالفان جمهوریخواه ترامپ نیز دیده شدند. به نظر میرسد که اکثریت جمهوریخواهان قصد دارند تا در انتخابات میان دورهای سال ۲۰۲۱ سهمی از سبد حامیان ترامپ را به خود اختصاص دهند و با برخی موضعگیریها سیگنالهایی را به ۷۴ میلیون رأیدهنده ترامپ ارسال میکنند.
در حالی که پیش از این شایعاتی در مورد تصمیم ترامپ برای جدایی از حزب جمهوریخواه و تأسیس حزب «میهنپرستان» منتشر شده بود، رسانههای آمریکایی اعلام کردند که رئیسجمهوری پیشین آمریکا یک کمیته اقدام سیاسی تشکیل داده و تاکنون بیش از ۳۱ میلیون دلار کمک مالی جذب کرده است. گر چه ترامپ قانوناً نمیتواند از این منابع برای کارزار انتخاباتی احتمالی خود هزینه کند، ولی قادر است تا با استفاده از این اهرم بر انتخابات میاندورهای کنگره تأثیرگذار باشد.
هفته پیش نیز اعلام شد که ترامپ «دفتر ریاست جمهوری پیشین» را در شهر پالم بیچ ایالت فلوریدا افتتاح کرده و متعاقباً کوین مک کارتی رهبر اقلیت مجلس به دیدار وی رفت. به اعتقاد صاحبنظران این دیدار نشان داد که حزب جمهوریخواه کماکان خود را وامدار ترامپ میداند.