پخش زنده
امروز: -
خودکفایی کشور در صنعت ساخت دستگاه های تولید طلا و جواهر نتیجه کارآفرینی و اعتماد به توان و مهارت جوانان ایرانی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز اصفهان؛ یک اراده، یک تصمیم و یک اعتماد باعث شد صنعتی طلایی را در کشور از مصرف کننده به تولید کنندهای قدرتمند در جهان تبدیل کند، روایتی از یک کارآفرین با تجربه که به قدرت و تبحّرجوانان ایرانی تکیه کرد و توانست با دست یابی به دانش فنی ساختِ دستگاههای طلاسازی، راه صادرات را هموار و رویای شیرین اشتغال را برای ۱۵ هزار نفر در کشور محقق کند.
نامی که برای طلاسازان کشور آشناست
آشنایی ما با این کارآفرین اصفهانی از کارگاهی طلاسازی در یکی از محلههای قدیمی اصفهان رقم خورد، محسن طباخی صاحب کارگاه، سی سالی هست که در زمینه تولید و تعمیر النگو فعالیت میکند.
صدای کار و تولید از گوشه و کنار شنیده میشود و چندین جوان زبر دست در حال کار با دستگاههای تولید طلا هستند؛ در گوشهای از کارگاه هم ظاهرا تعداد قابل توجهی دستگاه از کار افتاده و بی مصرف مانده؛ آقای طباخی متوجه نگاه ما میشود و میگوید: این دستگاهها که کنار گذاشته شده ساخت ترکیه است و قبلاً با آن انواع النگو را تولید میکردیم که با اعمال تحریمها دیگر به ما خدمات ارائه نمیدادند.
او در ادامه با افتخار به دستگاه هایِ وسطِ کارگاه اشاره و اضافه میکند: «این دستگاهها کاملا ایرانی و ساخت شهر خودمان است که تولید ما را به سه برابر افزایش داده برای نمونه با دستگاههای قدیمی و خارجی در هر ساعت ۸ النگو میزدیم، اما حالا با دستگاههای جدیدِ وطنی ۳۰ النگو»
طباخی میگوید: دستگاههای کارگاه را قبلاً از ایتالیا و بخشی هم از ترکیه وارد میکردیم، اما اکنون همه دستگاهها ایرانی است که از نظر کیفیت، میزان تولید و فناوری با نمونههای وارداتی قابل قیاس نیست.
اما در این کارگاه تولیدی نام یک تولید کننده بسیار شنیده میشود به هر دستگاهی که اشاره میکنیم رد پایی از همت این کارآفرین به چشم میخورد میگویند: بیشتر دستگاههای این کارگاه و حتی کشور در کارخانه «او» ساخته میشود؛ در مجموعه صنعتی آقای صالحی.
از کارگاهی کوچک تا کارخانهای مدرن
یافتن کارخانه علی اصغر صالحی کارآفرین اصفهانی که به همت دانش و تجربه صنعتگران این مرزوبوم، صنعت زرگری را به خودکفایی رسانده سخت نیست چراکه به گفته علی موزرانی نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر اصفهان، او بیشاز نیمی از دستگاههای تولید و جواهر کشور را تامین میکند و البته سهم بازارهای این تولیدکننده در خود اصفهان بیش از ۸۰ درصد است.
به شهرک صنعتی جی در شرق شهر اصفهان و انتهای خیابان چهارم میرویم، در اینجا با مردی آشنا میشویم شصتساله که موهای سفیدش حکایت از سالها تجربه و تلاش در کارش دارد. علی اصغر صالحی فعالیتش را از سال ۱۳۵۰ در کارگاهی کوچک آغاز کرده؛ کمکم آن را توسعه داده و حالا به کارخانهای ۱۱ هزار مترمربعی با بیشاز ۲۰۰ نیروی کار و ۱۵ خط تولیدرسانده
این کارآفرین اصفهانی میگوید: در کارخانه اش سالانه ۵۰۰ دستگاه مختلف تولید طلا و جواهر را به بازارهای داخلی و خارجی عرضه میکند.
به گفته آقای صالحی در این واحد صنعتی سه مجموعه در زمینه تولید، طراحی و ساخت ماشین آلات طلا و جواهر فعال است.
رقابت با چند کشور با دستانِ چند کارگر
آقای صالحی این تولید کننده موفق اصفهانی هرگز فراموش نمیکند تا هشت سال پیش واردکننده دستگاههای ساخت طلا و جواهر از کشور ایتالیا و چند کشور دیگر اروپایی بود. او میگوید: «فناوری روز دنیا در زمینه ساخت طلا و جواهر در اختیار کشور ایتالیا است و من سالها نمایندگی محصولات این کشور را داشتم تااینکه پساز اوجگیری تحریمها و ممنوعیت در واردات قطعات و دستگاهها تصمیم گرفتم صفر تا ۱۰۰ محصولات را خودم تولید کنم.».
اما اکنون این تولیدکننده که روزی نماینده خارجیها و تنها یک وارد کننده بود با اراده مصمم اش، نفس گرم کارگران ایرانی و تلاش متخصصان کارخانه به همان کشورهای خارجی که زمانی دستگاه خریداری میکرد صادارت دارد.
به گفته مجتبی صالحی سرپرست کارخانه، اکنون تولیدات این واحد صنعتی به ایتالیا، کانادا هندوستان، استرالیا، پاکستان و امارات صادر میشود و همچنین میتوانند صد در صد نیاز کشور را در این زمینه تأمین کنند.
ایران در جمعِ طلاییهای سازندهی ابزار طلا
پیشرفتهای مختلف فنی در این کارخانه کم نیست، هم اکنون با بومیسازی دانش صنعتی و راهاندازی ۱۵ خط، بیشاز ۵۰ نوع دستگاه تولید و تعمیر طلا و جواهر در کابردهای مختلف ساخته میشود: از انواع ماشینهای ریختهگری تا دستگاههای ماشینهای CNC، از لیزرهای پیشرفته تا کورههای القایی ماشین زنجیر.
اما خطوط تولید لیزر و CNC یکی از بخشهای مهمِ کارخانه آقای صالحی است که برای راه اندازی آن ۲۰ میلیارد تومان هزینه شده، دستگاههایی با فناوری نوین که با تلاش شبانهروزی متخصصان طراحی و تولید شده تا کشور مان به بزرگترین تولیدکننده این دستگاهها در غرب آسیا تبدیل شود.
کارشناس کنترل کیفی کارخانه که جوانی سی و چند ساله است میگوید: این ماشینها که بیشاز دوهزار قطعه کلیدی دارد وظیفه ذوب تا ساخت انواع طلا و جواهر شامل نورد، حکاکی و برش را در زمان کوتاه با دقت بالا برعهده دارد.
محمد خاکی ادامه میدهد: با دستگاههای لیزر که بهترین روش جوش دادن قطعات ریز و ظریف طلا و جواهرات است میتوان حکاکیهای عمیق دوبعدی و سهبعدی را با دقت زیر میکرون ایجاد کرد.
اکنون تولیدات این واحد صنعتی به ایتالیا، کانادا هندوستان، استرالیا، پاکستان و امارات صادر میشود و همچنین میتوانند صد در صد نیاز کشور را در این زمینه تأمین کنند
او تاکید میکند: امروز بهجرأت میتوان گفت ایران در کنار ایتالیا و آلمان جزو ۳ کشور مطرح دنیا در ساخت دستگاههای CNC در زمینه طراحی و تولید النگو است.
به گفته حمید صادق پور کارشناس امور مالی کارخانه تا ۵ سال پیش دستگاههای لیزر با قیمتِ ۱۵۰ هزار یورو یعنی حدود ۴ تا ۵ میلیارد تومان خریداری و وارد کشور میشد، اما امروز این دستگاهها با ۸۰۰ میلیون تومان در این کارخانه به دستان جوانان ایرانی آن هم با کیفیتی بهتر ساخته میشود.
تولیدی که قابل قیاس با خارجیها نیست
ماشین آلاتی که در کارخانه آقای صالحی ساخته و روانه بازار میشود از نظر نوع و کیفیت کار قابل مقایسه با نمونههای خارجی نیست. دستگاه حکاکی حلقه و النگو مشت نمونهای از خروار است، مهدی سعیدی کارشناس تولید، طرز کارِ آن را برای ما توضیح میدهد و میگوید: این دستگاه با نرم افزار خاص تنها با یک کلید شروع به کار کرده و روی طلا با دقت یکصدم میلیمتر حکاکی و با سرعت غیر قابلتصوری در روز دو هزار النگو و حلقه تولید میکند.
او به مزیت رقابتی این دستگاهایرانی در مقایسه با نمونههای خارجیاش هم اشاره میکند: با این دستگاه فقط در یک ثانیه میتوان ۲۲ نقطه روی النگو حکاکی کرد، اما در نمونههای خارجی فقط۱۵ نقطه آن هم با کیفیت و سرعت بسیار پایینتر.
آب کردنِ طلا تنها در ۶ دقیقه
اما کارخانه آقای صالحی رکورد زنی مهم دیگری هم دارد آن هم در بخش ذوب طلا و جواهر.
با بیژن داوری کارشناس ذوب کارخانه برای آشنایی بیشتر با دستگاههای این مجموعه همراه میشویم.
او میگوید:با دستگاههای قدیمی و وارداتی ذوب طلا نیم ساعتی طول میکشید که با ایجاد پِرتی طلا به تولید کننده خسارت میزد، اما با دستگاههای ذوب مداوم و القایی کارخانه در کمتر از ۶ دقیقه طلا بدون هیچ هدرروی ذوب میشود؛ و این گونه ما دوباره از توان جوانان موفق و صنعتگر ایرانی در این کارخانه شگفتزده میشویم.
شگفتی دیگر، این بار در ساخت دستگاهی صادراتی
آقای صالحی ما را به کارگاهی در زیرزمین کارخانهاش میبرد تا شگفتانههای ما در این واحد صنعتی به اوج خود برسد؛ در این قسمت دستگاههای تراش برای تبدیل طلا به زنجیرهای ظریف و زیبا ساخته میشود.
دستگاههایی صادراتی که برای کشور استرالیا ساخته شده؛ کارشناس دستگاه درحالی که کار با آن را برای ما توضیح میدهد میگوید: این دستگاه در هر دقیقه ۲۰۰ زنجیر در اندازههای ۱۵ تا ۶۰ صدم میلیمتر میزند.
علی فولادی با تاکید بر اینکه نخستینبار در دنیا در این کارخانه دستگاه بافت زنجیر طلا با این کیفیت ساخته شده اضافه میکند: با این دستگاه شکلهایی غیر از دایره برای نمونه سه بعدی را با ظرافت و کیفیت بالا میتوان حکاکی و تراشکاری کرد.
کارگران بازوان توانمندِ تولید در کارخانه
در شرایط کنونی که برخی واحدها و کارخانههای صنعتی با یکسوم ظرفیت مشغول کارند نیروها در کارخانه آقای صالحی با صددرصد ظرفیت و در دو شیفت کاری فعالیت میکنند و به گفته حمید صادق پور کارشناس امور مالی کارخانه همچنان به نیروهایی متخصص نیاز دارد؛ که البته گفتگو با کارگران در بخشهای مختلف کارخانه هم بر صحبت آقای صادقپور صحه میگذارد، آنان از حمایت مدیر کارخانه از نیروی کار میگویند از شرایط خوب کاری و انگیزه و توان روزافزون برای ادامه فعالیت در این واحد تولیدی. "علی"یکی از این کارگران میخندد و با اطمینان میگوید: «اگر کار کُن باشی همیشه کار هست.»
اقتصاد طلایی، نتیجه تلاش جهادی
امروز به پشتوانه تولیدات متنوع کارخانه آقای صالحی، هر دستگاه ایرانی زمینه ایجاد یک کارگاه طلاسازی را فراهم کرده به طوری که تاکنون بیشاز هزار کارگاه در کشور راه اندازی شده است.
همچنین با ساخت این دستگاهها برای بیشاز ۱۵ هزار نفر در کشور شغل ایجاد و در کنار آن با صادرات محصولات کارخانه، مانع خروج میلیونها دلار ارز از کشور هم شده است.
به راستی در شرایطی که کشور ما با تحریم و مشکلات اقتصادی روبروست، کار آفرینانی مانند آقای صالحی جهادگرانی بی ادعاهستند که با تلاش و همت خود و اعتماد به دانش و کار جوان ایرانی، اقتدار و شکست ناپذیری اقتصادی کشور را به دنیا نشان میدهند.
نگارنده:مرضیه قاسمی