• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۴۰۷۰۵۸
تاریخ انتشار: ۱۷ فروردين ۱۴۰۱ - ۱۷:۴۵
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

شناسایی دورترین سیاره فراخورشیدی

اخیراً دانشمندان با کمک تلسکوپ فضایی کپلر موفق به کشف دورترین سیاره فراخورشیدی شده اند که بیش از ۱۷ هزار سال نوری از ما فاصله دارد.

به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما، ستاره شناسان می‌گویند بر اساس داده‌های تلسکوپ فضایی کپلر موفق به شناسایی سیاره‌ای فراخورشیدی در فاصله ۱۷ هزار سال نوری از زمين شدند. این دورترین دنیایی است که رصدخانه شکار سیاره تا به حال آن را گرفته است که به میزان دو برابر، فاصله رکورد قبلی را افزایش می‌دهد. اما به طرز شگفت انگیزی، این سیاره فراخورشیدی دوقلوی مشتری به نظر می‌رسد، با جرمی مشابه و تقریباً در فاصله‌ای مشابه با فاصله مشتری از خورشید، به دور ستاره خود در حال چرخش است.
این سیاره که «K ۲-۲۰۱۶-BLG-۰۰۰۵ Lb» نام دارد، اولین سیاره فراخورشیدی را نشان می‌دهد که از طریق یک آزمایش داده که در سال ۲۰۱۶ جمع آوری شده، کشف می‌شود. در این آزمایش ۲۷ شی احتمالی با استفاده از روشی به نام «میکرولنزینگ گرانشی» به جای روش تشخیص اولیه کپلر شناسایی شده است. نتایج این کشف که به ماهانه Royal Astronomical Society ارسال شده، در سرور پیش‌چاپ arXiv نیز موجود است.
ایمون کرینز، ستاره شناس دانشگاه منچستر می‌گوید: کپلر هرگز برای یافتن سیارات با استفاده از میکرولنز طراحی نشده است، بنابراین، از بسیاری جهات، شگفت انگیز است که توانسته این کار را انجام داده است. فضاپیمای کپلر در افزایش آگاهی ما نسبت به سیارات فراخورشیدی، نقش بسزایی داشته است. این تلسکوپ فضایی در سال ۲۰۰۹ پرتاب شد و نزدیک به ۱۰ سال را صرف شکار سیارات خارج از منظومه شمسی یا سیارات فراخورشیدی کرد. در طی این زمان، مشاهدات آن بیش از ۳ هزار سیاره فراخورشیدی را ثبت و ۳ هزار نامزد احتمالی دیگر را تأیید کرد.

 

شناسایی دورترین سیاره فراخورشیدی

 

روش رصد این تلسکوپ به طرز مبتکرانه و فریبنده‌ای ساده است. کپلر به میدان‌هایی از ستارگان خیره شده و با تشخیص تغییرات ضعیف و منظم در نور ستارگان، یک سیاره فراخورشیدی در مدار یک ستاره را کشف می‌کند. این روش «گذر» نامیده می‌شود و برای یافتن سیارات فراخورشیدی بزرگ که در نزدیکی ستاره هایشان هستند، کاربرد دارد. اما روش میکرولنزینگ کمی پیچیده‌تر است و از ویژگی جاذبه و هم‌ترازی شانسی استفاده می‌کند. جرم جسمی مانند سیاره، انحنای گرانشی فضا-زمان را در اطراف خود ایجاد می‌کند. اگر آن سیاره از مقابل یک ستاره بگذرد، فضا-زمان منحنی اساساً مانند یک ذره بین عمل می‌کند که بسیار ضعیف و مختصر باعث روشن شدن نور ستاره می‌شود.
«میکرولنز گرانشی» در یافتن سیارات فراخورشیدی با فاصله‌ای طولانی از زمین، که به دور ستاره‌هایشان در فواصل بسیار بزرگ می‌چرخند، مفید است. دورترین سیاره فراخورشیدی که تا به امروز با روش میکرولنز کشف شده، جهانی به جرم زمین و در فاصله ۲۵ هزار سال نوری از ما است. از آنجایی که کپلر برای تشخیص تغییرات در نور ستارگان بهینه شده است، گروهی از محققان به رهبری دانشگاه منچستر اخیراً به این فکر افتادند که داده‌های کپلر را برای رویداد‌های میکرولنزینگ، از یک پنجره رصدی در طول چندین ماه در سال ۲۰۱۶ بررسی کنند. آن‌ها ۲۷ رویداد را شناسایی کردند که پنج مورد از آن‌ها کاملاً جدید بودند و هنوز در داده‌های تلسکوپ‌های زمینی شناسایی نشده بودند.
کرینز توضیح داد: برای دیدن این اثر نیاز به هم‌ترازی تقریباً کامل بین منظومه سیاره‌ای پیش‌زمینه و یک ستاره پس‌زمینه است. احتمال اینکه یک ستاره پس‌زمینه تحت تاثیر سیاره‌ای قرار بگیرد، ده‌ها تا صد‌ها میلیون در مقابل یک است. اما صد‌ها میلیون ستاره در مرکز کهکشان ما وجود دارد؛ بنابراین کپلر فقط به مدت سه ماه نشسته و آن‌ها را تماشا کرد. یکی از این پنج رویداد «K۲-۲۰۱۶-BLG-۰۰۰۵Lb» بود که کاندیدایی مناسب برای یک سیاره فراخورشیدی که به دور یک ستاره می‌چرخد به نظر می‌رسید؛ بنابراین این گروه مجموعه‌های داده‌ها از این پنج مورد را با بررسی‌های زمینی که در زمان کپلر به همان نقطه آسمان نگاه می‌کردند، جستجو کردند تا سیگنال آن‌ها را تأیید کنند.
آن‌ها دریافتند که کپلر سیگنال را کمی زودتر و کمی طولانی‌تر از پنج جستجوگر زمینی مشاهده کرده است. این مجموعه داده ترکیبی به گروه اجازه داد تا تعیین کند که جرم سیاره فراخورشیدی حدود ۱.۱ برابر مشتری است و در فاصله دایره‌ای ۴.۴ واحد نجومی به دور ستاره خود می‌چرخد. این در حالی است که میانگین فاصله مشتری از خورشید ۵.۲ واحد نجومی است.
کرینز گفت: تفاوت در نقطه دید بین کپلر و رصدگران روی زمین به ما این امکان را می‌دهد که مکان‌هایی را که منظومه سیاره‌ای در امتداد خط دید ما قرار می‌دهد، شناسایی کنیم. کپلر همچنین قادر بود فارغ از محدودیت‌های آب و هوا یا نور روز رصد کند و به ما امکان داد تا جرم سیاره فراخورشیدی و فاصله مداری آن از ستاره میزبانش که حدود ۶۰ درصد جرم خورشید خودمان است را دقیقاً تعیین کنیم.
اگرچه ما در حال حاضر اطلاعات زیادی در مورد این سیستم نداریم، اما این یافته پیامد‌هایی برای جستجوی ما برای حیات فرازمینی دارد. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد مشتری ممکن است نقش مهمی در شرایطی داشته باشد که به زمین اجازه ظهور و رشد را می‌داد. یافتن آنالوگ‌های مشتری که به دور ستاره‌های دوردست می‌چرخند می‌تواند راهی برای شناسایی این شرایط باشد. این واقعیت که کپلر توانست این نوع از رصد را انجام دهد، نویدبخش ابزار‌های آینده است که برای میکرولنز طراحی خواهند شد. تلسکوپ فضایی Nancy Grace Roman Space Telescope ناسا که قرار است در پنج سال آینده پرتاب شود، به دنبال رویداد‌های میکرولنزینگ خواهد بود، همانطور Euclid ESA که برای پرتاب در سال آینده برنامه ریزی شده است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
توجه به پژوهش در رمان های این دوره جایزه شهید همدانی
اعتکاف فرصتی برای پالایش روح انسان
دولت در بهبود وضع اقتصاد و معیشت مردم تلاش کند
پیروزی آرسنال مقابل بورنموث؛ توپچی‌ها همچنان در صدر جدول
جوی آرام در بیشتر مناطق کشور
ارائه الگوی عملی «شهر سبز» و گوگردزدایی صنعتی از سوی جهاددانشگاهی
تعویق دیدار شهرداری گرگان و ساجس لبنان
دیوان عالی ونزوئلا: معاون مادورو سرپرست دولت شد
تاکید عراقچی بر حمایت ایران از مردم و دولت منتخب ونزوئلا
قهرمانی المپیاکوس با گلزنی طارمی
تولید یک هزار و ۳۸۵ تن گوشت مرغ در لرستان
تشییع پیکر زنده یاد بهرام بیضایی در آمریکا
اعلام اسامی فیلم های منتخب جشنواره فیلم فجر تا پایان هفته
بازدید فرمانده کل سپاه از مراسم‌های سالگرد شهید سلیمانی در کرمان
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۱۴ دی
بازدید سرلشکر پاکپور از مراسم سالگرد شهید سلیمانی در کرمان
سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، نماد شجاعت، عقلانیت و ایثار
تخصیص ۵۰۰ تن سهمیه روغن به استان زنجان
رشد ۲۲ درصدی آمار معتکفان مراسم معنوی اعتکاف در کیش
تامین ۳۰ قلم تجهیزات مراکز درمانی زنجان و طارم
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
برقراری فعالیت ادارات و مدارس فارس ؛ فردا
بیانیه وزارت امور خارجه ترکیه در مورد ونزوئلا
پیش‌فروش ۵ محصول سایپا از فردا
اطلاعیه شورای اطلاع رسانی دولت درخصوص انتقال ارزترجیحی به خانوارها
کاهش دما در استان کرمان
سرمای شدید و یخبندان در زنجان
هوای خراسان رضوی سردتر می‌ شود
با معترض حرف می‌زنیم؛ اغتشاش‌گر را باید سر جایش نشاند
تجهیز و غرفه بندی روستابازار پارک شهر در اراک
تجاوز نظامی آمریکا به ونزوئلا
حضور پزشکیان در مجتمع بهزیستی «خانه دختران ایران»
حمله به ونزوئلا نشانه ضعف آمریکا
بازداشت سه آشوبگر مرتبط با شبکه صهیونی اینترنشنال 
پرداخت کالابرگ چهار میلیون تومانی برای ۷۰ میلیون نفر
آماده سازی میدان امام خمینی تهران برای برگزاری نمایش بزرگ میدانی فاتح خیبر
برقراری فعالیت ادارات و مدارس فارس ؛ فردا  (۹ نظر)
دو مرحله از یارانه رفع سوءتغذیه کودکان زیر ۵ سال امروز واریز شد  (۷ نظر)
بازداشت شهردار آبادان  (۳ نظر)
افزایش ۴۰ درصدی مستمری مددجویان بهزیستی و کمیته امداد در سال ۱۴۰۵  (۳ نظر)
آغاز پیش فروش هفت محصول ایران خودرو  (۲ نظر)
بیانیه وزارت امور خارجه ترکیه در مورد ونزوئلا  (۲ نظر)
پیش‌فروش ۵ محصول سایپا از فردا  (۲ نظر)
اعتبار یارانه «طرح یسنا» پانزدهم دی ماه شارژ می‌شود  (۲ نظر)
اطلاعیه شورای اطلاع رسانی دولت درخصوص انتقال ارزترجیحی به خانوارها  (۲ نظر)
تجاوز نظامی آمریکا به ونزوئلا  (۲ نظر)
ایران در نبرد ۱۲ روزه از موشک‌های استراتژیک استفاده نکرد  (۱ نظر)
افتتاح شهربازی در جنوب شهر شیراز  (۱ نظر)
اطلاعیه سپاه لرستان درپی شهادت بسیجی امیرحسام خدایاری فرد  (۱ نظر)
پخش مستند «مهر»، از شبکه افق  (۱ نظر)
لاریجانی: مردم آمریکا مراقب سربازانشان باشند  (۱ نظر)