پخش زنده
امروز: -
مغز هم نیاز به خوراکیهای خاصی دارد تا بتواند بهتر برای شما کار کند و تصمیم بگیرد.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما،گاهی حس می کنید مثل همیشه فکرتان کار نمی کند و کلمات و تصمیمات آنطور که می خواهید تحت اختیار شما نیستند در این مواقع لازم است فکری برای مغز تان بکنید.
در طب سنتی ضعف در حافظه نشانه غلبه خلط سودا و بلغم بر مغز است که موجب اختلال در عملکرد درست مغز میشود. همچنین در سنین بالا ضعف حافظه عموما به دلیل اختلال در غده تیروئید اتفاق میافتد و بی خوابی، فراموشی و کاهش تمرکز را به دنبال دارد.
در طب سنتی عواملی که موجب ضعف حافظه میشوند شامل موارد زیر است:
استعمال دخانیات و مواد مخدر، پرخوری زیاد، نوشیدن چای شیرین، نخوردن صبحانه، بیخوابی، آلودگی هوا، مصرف زیاد غذاهای با طبع سرد، عدم استفاده از تواناییهای مغز و تنبل شدن مغز به دلیل استفاده از گوشیهای موبایل، پر حرفی و بطور کلی افزایش رطوبت در مغز از عوامل مهم در افزایش ضعف حافظه هستند.
تقویت حافظه در طب سنتی
داشتن تغذیه درست و اصولی و اصلاح طبع شده در سلامت بدن و تقویت حافظه، حرف اول را میزند بنابراین به افرادی که دچار ضعف حافظه هستند پیشنهاد میشود خوراکیهای زیر را در برنامه غذایی خود جای بدهند.
استفاده از روغن ارده کنجد و روغن زیتون در طبخ غذا
نوشیدن دمنوشهای گرم مانند دم کرده جینسینگ، اسطوخودوس، میخک، مریم گلی، گل سرخ، افتیمون، رزماری، چای کوهی، بابونه، بادرنجبویه و ...
خوردن مغزیجاتی، چون گردو، فندوق، بادام درختی و پسته
استفاده از رویال ژل و عسل طبیعی صبح ناشتا
استفاده از میگو، خاویار، ماهی ساردین و شاه ماهی
استفاده از برنج قهوهای بجای برنج سفید
خوردن انگور سیاه و قرمز یا مویز، انجیر، موز
خوردن سبزیجاتی مانند کلم، کاهو، اسفناج
استفاده از ادویه جات گرم مانند زنجبیل، فلفل، سیر و پونه و آویشن در غذا
لیست غذاهای تقویت کننده مغز (۲۴ خوراکی برای گرم کردن مغز)
شاید فکر میکنید که باید دنبال مواد غذایی گران قیمت و یا انواع مکملهایی که مثل سیل در رودخانهها جاری هستند بگردید، اما اینطور نیست بسیاری از غذاهای تقویت کننده مغز در واقع همان غذاهای معمولی هستند که گاهی مصرف میکنیم.
کرفس
غذاهای تقویت کننده مغز، کرفس
این سبزی یک منبع غنی از لوتئولین است، ترکیب گیاهی که باور بر این هستند که التهاب را در مغز کاهش میدهد و از این طریق از روند پیری محافظت میکند.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۰ نشان میدهد که لوتئولین کاهش شناختی در موشهای پیر را کند کرد.
شما مجبور نیستید که یک چوب بزرگ از کرفس را خرد کنید تا بتوانید از آن مزایای آن استفاده کنید: سعی کنید برخی از آنها را خرد کنید و آن را به سالاد خود اضافه کنید یا یک شاخه از آن را در سوپ بعدی که میخواهید درست کنید بریزید.
شکلات سیاه
غذاهای تقویت کننده مغز، شکلات سیاه
خبرهای خوب برای دوستداران شکلات سیاه! مطالعات متعدد نشان میدهد که قدرتهای تقویت کننده مغز از جمله افزایش عملکرد شناختی، کاهش خطر ابتلا به زوال عقل وبهبود عملکرد در چالش برانگیزان مغز همراه با بسیاری از مزایای دیگر در شکلات تیره وجود دارد. به عنوان مثال محققان در سال ۲۰۱۳ دریافتند که فلاونولهایی که به هنگام مصرف شکلات جذب میکنید به سرعت در مغز نفوذ کرده و در نواحی از مغز بویژه در منطقه هیپوکامپ که در یادگیری و حافظه دخالت دارند، تجمع مییابند.
آزمایش دیگری که در سال ۲۰۱۱ انجام شد، نشان داد که حتی تک دوزهای شکلات تیره با فلاونول بالا در بزرگسالان سالم، میتواند عملکرد مغز روی تستهای شناختی را بالا ببرد. شکلات حتی میتواند علائم افسردگی و اضطراب را بهبود بخشیده و به دلیل بهبود خلقی فلاونولها و متیل زانتین باعث افزایش احساس آرامش و رضایتمندی در زندگی میشود.
گردو
غذاهای تقویت کننده مغز، گردو
همه مغزهای آجیل جزو غذاهای تقویت کننده مغز هستند، اما گردوها در بالای لیست قرار دارند. بخاطر غلظت بالای DHA یک نوع اسید چرب امگا ۳ (یک چهارم فنجان گردو تقریبا ۱۰۰ درصد از مصرف روزانه توصیه شده DHA را فراهم میکند)، این آجیل به سلامت مغز در نوزادان و بهبود عملکرد شناختی در بزرگسالان و جلوگیری از کاهش تشخیص که به سن مرتبط است کمک میکند.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۲ نشان داد که مصرف گردو در بزرگسالان جوان ممکن است استدلال استنباطی را افزایش دهد.
هویج
غذاهای تقویت کننده مغز، هویج
موادی که رادیکال آزاد نامیده میشوند از طریق جریان خون شناور میشوند و سعی میکنند که سلولهای مغز را از بین ببرند که میتواند منجر به از دست دادن حافظه با گذشت سن شود. با این حال آنتی اکسیدانها با رادیکالهای آزاد ادغام میشوند و آنها را بی اثر میکنند و هویجها حاوی مقدار زیادی از این آنتی اکسیدانها هستند که به همین دلیل مزایای سلامتی فوق العادهای را ارئه میدهند.
با توجه به تحقیق انجام شده در سال ۲۰۰۰ که مشخص شد به دلیل توانایی هویج در کاهش استرس اکسیداتیو در مغز که میتواند ظرفیت سینگنالیک مغز را کاهش دهد، هویج میتواند در برابر انواع دیگر کاهش شناختی، از مغز محافظت کند.
ماهیهای چرب
غذاهای تقویت کننده مغز، ماهیهای چرب
مغز به مقدار زیادی چربی امگا۳ نیاز دارد تا سالم بماند و بهترین منابع طبیعی چربیهای امگا۳ در ماهیهای چرب مانند ماهی قزل آلا، ساردین، ماهیان خاویاری و کپورها است. ماهیهای چرب حاوی فرم فعال EPA و DHA به شکل آماده ساخت هستند، به این معنی که بدن میتواند آن را به راحتی استفاده کند.
دارا بودن سطح مناسبی از EPA و DHA به نظر میرسد که به مدیریت استرس و افزایش ماده شیمایی شاد کننده مغز، سروتونین کمک میکند. تحقیقات اخیر در ایالات متحده نشان دهنده امکان ارتباط میان سطوح بالای امگا۳ و پیشگیری از آلزایمر است.
گوجه
غذاهای تقویت کننده مغز، گوجه
یکی دیگر از غذاهای تقویت کننده مغز بسیار عالی که هر روز باید بخورید، گوجه فرنگی است. این میوه حاوی آنتی اکسیدان قدرتمند لیکوپن است، که متخصصان معتقدند به حفاظت در برابر نوعی رادیکال آزاد صدمه زننده به سلولها که منجر به توسعه زوال عقلی میگردد، کمک میکند. گوجه فرنگی همچنین شامل ترکیبات دیگری است که میتوانند سلامت و عملکرد مغز را حفظ کنند.
تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۳ نشان میدهد که کولین ماده مغذی گروه ویتامین B باعث بهبود حافظه کوتاه مدت میشود که به یادگیری و خواب منظم کمک میکند. علاوه بر این اسید آلفا لیپولئیک در گوجه فرنگی به حفظ بافت مغز کمک میکند و حتی ممکن است شروع بیماری آلزایمر را به تاخیر بیندازد.
تخم مرغ
غذاهای تقویت کننده مغز، تخم مرغ
یکی از غذاهای تقویت کننده مغز تخم مرغ بی ادعا و ساده خودمان است که بی نهایت کاربرد دارد.
بر طبق یافتههای محققان فنلاند، خوردن تخم مرغ میتواند قدرت مغز را تقویت کنند و همه چیز دوباره به کولین باز میگردد. رژیم غذایی حدود ۲۵۰۰ مرد در فنللاند به مدت ۲۲ سال تحت نظارت قرار گرفت و مشخص شد که افرادی که روزانه یک عدد تخم مرغ خوردند، خطر ابتلا به زوال عقل و یا بیماری آلزایمر را نداشتند.
در حقیقت برعکس تصورات محققان به نظر میرسید. این افراد در آزمایشهای شناختی خاصی در زندگی بهتر از مردانی بودند که کمتر تخم مرغ خوردند.
تخم کدو
غذاهای تقویت کننده مغز، تخمه کدو
دانهها و مغزها برای مغز بسیار عالی هستند و تخم کدو در میان آنها بهترین است. این دانههای کوچک با اسیدهای چرب امگا ۳ همراه شدهاند تا سلامت روان را بهبود بخشند، به حفظ حافظه کمک کنند و از رشد مغز حمایت کنند و همچنین حاوی مقادیر بالای منیزیم هستند که تاثیر آرام بخش روی مغز دارند و عنصر روی که قدرت مغز را بوسیله تمرکز و حافظه افزایش میدهد.
یک مشت تخم کدو تنبل ۵۰ درصد از میزان توصیه شده روی (۱۱-۸ میلیمتر در روز) را فراهم میکند. تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۱ نشان داد که روی نقش مهمی در تنظیم ارتباط بین مغز در رابطه حافظه و تشخیصی، دارد.
بروکلی
غذاهای تقویت کننده مغز، بروکلی سبزی تقویت کننده مغز
سبزیجات گروه کلم مانند بروکلی حاوی ترکیبات سولفورفان هستند که میتواند تجدید و ترمیم بافت عصبی مغز را تحریک کند. محققان اخیرا در تحقیقات اخیر در چین، دریافتند که سولفورفان ممکن است خواص تخریب کنندگی در برابر اختلالات پاتولوژیک اساسی در برابر بیماریهای عصبی مشترک مانند بیماری التهاب، هوموستازیس کلسیم، استرس کسیداتیو و مرگ سلول عصبی داشته باشد.
کلم بروکلی همچنین حاوی ویتامین K است که به تقویت تواناییهای شناختی کمک میکند و حتی ممکن است خواص ضد آلزایمر نیز داشته باشد.
مطالعهای در سال ۲۰۰۸ میزان مصرف غذاهای مبتلا به آلزایمر را بررسی کردند و دریافتند که بیماران تشخیصی مصرف ویتامین K را به میزان قابل توجهی از گروه کنترل کاهش میدهند و این موضوع از تحقیقات بیشتر در مورد اثرات ویتامین K بر سلامت مغز حمایت میکند.
مریم گلی
غذاهای تقویت کننده مغز، مریم گلی جزو غذهای تقویت کننده مغز
این یک افسانه و داستان نیست: مریم گلی واقعا مغز را هوشیار میکند. با توجه به مطالعات بالینی که در سال ۲۰۰۳ انجام شد، نشان داد که بزرگسالان سالمی که کپسول روغن مریم گلی را مصرف کردهاند، در آزمونهای حافظه به طور قابل توجهی عملکرد بهتری دارند.
محققان ۴۵ نفر را به دو گروه تقیسم کردند. یک گروه شاهد، دارونما مصرف کردند در حالی که بقیه اسانس مریم گلی را در دوزهای بین ۵۰ و ۱۵۰ میکرولز دریافت کردند. سپس هریک از شرکت کنندگان یک آزمایش حافظه را انجام دادند. مشخص شد که حتی کسانی که کمترین مقدار روغن مریم گلی را دریافت کردند، پیشرفت قابل توجهی در حافظه نشان دادند.
زرد چوبه
غذاهای تقویت کننده مغز، زردچوبه تقویت کننده مغز
بعضی از دانشمندان زردچوبه را به دلیل لیست بی انتهایی از خواص سلامتی از جمله مشکلات گوارشی مثل سوزش سر دل و گاز به عنوان یک «ادویه جادویی» نامگذاری کردهاند. از لحاظ سلامت مغزی یک مطالعه در سال ۲۰۱۴ نشان داد که زردچوبه ممکن است به بازسازی مغز آسیب دیده کمک کند و به اختلالات عصبی کمک کند.
مطالعات دیگری که در سال ۲۰۱۴ نیز منتشر شد، دریافتند که زردچوبه میتواند باعث جلوگیری از صدمه ناشی از قرار گرفتن در معرض فلوراید سمی شود. یک راه آسان برای ترکیب زردچوبه به وعدههای غذایی شما این است که آن را در حدود نصف قاشق چایخوری روغن در ماهیتابه سرخ کنید و سپس به غذاهای پختنی خود اضافه کنید.
نارگیل
غذاهای تقویت کننده مغز، نارگیل تقویت کننده مغز
شما ممکن است از نارگیل برای مو، پوست و دندانها و حتی به عنوان یک محصول تمیز کننده خانگی استفاده کنید. اما در حال حاضر مشخص شده که ممکن است برای مغز شما نیز مفید باشد. دلیل اصلی که روغن نارگیل جزو غذاهایی تقویت کننده مغز رده بندی شده، غلظت بالای MCT (تری گلیسریدهای زنجیره متوسط) است. سوخت مغز معمولا توسط گلوکز تامین میشود، اما در روغن نارگیل MCT به کتونها تبدیل میشوند که به طور مستقیم مغز را تغذیه میکنند (بدون فرایند متابولیسم).
دکتر دیوید پرلموتر متخصص مغز و اعصاب و نویسنده کتاب «مغز دانه»، روغن نارگیل را به عنوان بخشی از «گروه سه گانه ضد آلزایمر» همراه با آووکادو و گوشت گاو علفخوار معرفی کرد.
باور پرلموتر بر میگردد به تحقیقی که در سال ۲۰۱۴ انجام شد و نشان داد که روغن نارگیل پلاک بتا آمیلوئید را که مرتبط با بیماری آلزایمر است کاهش میدهد. در یک مطالعه دیگر، بزرگسالان مبتلا به اختلال شناختی خفیف، بهبود قابل توجهی در یادآوری حافظه در زمان ۹۰ دقیقه پس از مصرف یک دوز روغن MTC نشان دادند.
چغندرها
غذاهای تقویت کننده مغز، چغندر غذای تقویت کننده مغز
چغندرها حاوی سطوح بالای نیترات رژیم غذایی هستند که به باز کردن رگهای خونی در بدن کمیک میکنند و جریان خون و اکسیژن را به جاهایی که نیاز دارند از جمله مغز افزایش میدهد.
یک مطالعه اخیر نشان داد که آب خوراکی چغندر باعث بهبود عملکرد ذهنی در بزرگسالان پیری شدید میشود. به طور خاص، نوشیدن یک مکمل ریشه چغندر قبل از ورزش منجر به اتصال مغز میشود که بسیار شبه آن چیزی است که در جوانان انتظار میرود. این بر مبنای یافتههای یک مطالعه در سال ۲۰۱۰ است که نخستین ارتباط میان مصرف چغندر و جریان خون را به مغز ایجاد میکند، ساخته شد.
روغن زیتون
غذاهای تقویت کننده مغز، روغن زیتون فوق بکر
رژیم غذایی سبک مدیترانهای اغلب به خاطر مزایای بهداشتی آن از جمله عملکرد بهتر مغز، مورد توجه بسیار قرار میگیرد. تحقیقات اخیر نشان داده است که مصرف روغن زیتون فوق بکر (یک بخش جدایی ناپذیر رژیم غذایی مدیترانه) از حافظه و توانایی یادگیری محافظت میکند و باعث کاهش تشکیل پلاک آمیلوئید بتا در مغز و پلاکتهای نوروفیبریلاسیون (نشانگرهای معمول بیماری آلزایمر) در مغز میشود.
تحقیقات پیشین که در سال ۲۰۱۳ منتشر شد، دریافتند که پلی فنول در زیتون سطوح پروتئینهای مهم در عامل رشد عصب مغز (NGF) و فاکتور نوتروفیک (BDNF) مغز را افزایش میدهد که هر دوی آنها نقش کلیدی در رشد و بقای سلولهای مغزی ایفا میکنند.
آب گوشت
غذاهای تقویت کننده مغز، آب گوشت
در آب گوشت مواد زیادی وجود دارد که بسیاری از آنها ضروری هستند.
لوبیاها غذاهای تقویت کننده مغز
غذاهای تقویت کننده مغز، انواع لوبیا
لوبیاها یک منبع عالی کربوهیدرات و پروتئین پیچیده هستند که به حفظ عملکرد سلامت مغز در طول روز کمک میکند. آنها همچنین حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ برای حمایت از رشد و عملکرد مغز هستند.
لوبیاها همچنین یک منبع ثابت گلوکز برای مغز فراهم میکنند که به حفظ انرژی آن کمک میکند.
لوبیای گاربانزو که به دلیل شکل آن به عنوان نخود شناخته میشود نیز به عنوان یکی از بهترین منابع غذایی منیزیم و جزو غذاهای تقویت کننده مغز است که کارکرد گیرندههای سلولهای مغز را به صورتی که باید کار کنند، حفظ میکند و رگهای خونی را شل میکند تا جریان خون به سمت مغز را افزایش دهند.
اگر گیاهخوار هستید و دنبال غذاهای تقویت کننده مغز جایگزین گوشت میگردید، غذاهایی که دارای آهن بالا هستند شامل سبوس گندم، پودر کاکائو، اسفناج، جعفری، تربچه، نخود فرنگی، پیاز، دانه کنجد، پسته، نارگیل خشک، آجیل، تخم مرغ، موسلی، بلغور جود دوسر و برنج قهوهای هستند.
جو دو سر کامل
غذاهای تقویت کننده مغز، جو دوسر کامل
برای صبحانهای که حاوی غذاهای تقویت کننده مغز است شما نمیتوانید جو دوسر کامل را نادیده بگیرید، زیرا دارای محتوای کربوهیدراتی بالایی است (کربوهیدراتها تولید کننده گلوکز، سوخت اولیه مغز شما هستند).
جود دوسر فایدهای فوق العاده در مورد کربوهیدراتها دارد که وجود شاخص گلیسمی پایین است که به این معنی است که جو دوسر قند خون شما را بالا نمیبرد. کربوهیدرات در دانههای کامل جو دوسر به آرامی تجزیه میشوند و مغز شما برای ساعتها میتواند از آنها استفاده کند. جو همچنین دارای ویتامینهای ضروری B، ویتامین E، سلنیوم و منگنز است.
پودر تخم کتان
غذاهای تقویت کننده مغز، پودر تخم کتان
منبع اصلی آلفا لینولئیک اسید (ALA)، کتان است که راه حلی عالی برای گیاهخواران و گیاهخوارن مطلق برای افزودن چربیهای سالم به رژیم غذایی است.
با توجه به مقاله منتشره webmd.com در مورد ALA که همچنین در لوبیای سویا، روغن کانولا و گردو فراوان است، این ماده باعث بهبود عملکرد قشر مغزی ناحیه مخ میشود که اطلاعات احساسی مانند لمس و طعم را پردازش میکند.
بیشتر بخوانید:خوردن روزی ۲ عدد میخک و اثرات شگفت انگیز آن در بدن
یک قاشق غذاخوری پودر تخم کتان را روی سالاد، غلات گرم یا سرد و یا در اسموتی بریزید تا وعده روزانه تخم کتان را دریافت کنید.
سخنان طبیب درباره خوراک مغز
منابع: ردمگ، مرهم طب