توصیه های بهداشتی تهیه نذری در محرم
مدیر سلامت محیط و کار مرکز بهداشت خوزستان توصیههای بهداشتی برای تهیه غذا و نوشیدنیهای نذری در ایام محرم را تشریح کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، مهران معلم گفت: با فرارسیدن ایام عزاداری سرور و سالار شهیدان امام حسین (ع)، مواکب و تکایای عزاداری متعددی در گوشه و کنار شهرها و روستاها برپا میشود و مردم و موکبداران حسینی اقدام به توزیع نذورات خود میکنند و در این خصوص قطعا رعایت شرایط بهداشتی در مراحل آمادهسازی و پخت و توزیع نذری، بسیار حائز اهمیت است و باید توجه شود رعایت نکردن ضوابط بهداشت مواد غذایی و آشامیدنی در تهیه نذری میتواند خود عاملی برای بروز مسمومیتهای ناشی از مصرف این مواد غذایی و آشامیدنی شود.
وی افزود: استان خوزستان از لحاظ شرایط جغرافیایی و آب و هوایی شرایط بسیار خاصی دارد و این شرایط میتواند بستر مناسبی برای کمک به بروز و شیوع بیماریهای رودهای باشد بنابراین توجه ویژه در سه مرحله آمادهسازی مواد غذایی، پخت و توزیع مواد غذایی مستلزم رعایت الزاماتی مانند بهداشت فردی و بهداشت و نظافت ابزار و وسایل کار و تهیه مواد غذایی و آشامیدنی مانند شربت است. هم چنین باید این کار در مکانی سالم و بهسازی شده و به دور از عوامل آلودهکننده محیطی مانند گرد و خاک و فاضلاب و دسترسی جوندگان و حشرات انجام شود.
معلم با بیان اینکه مراکز بهداشت شهرستانها قبل از برگزاری مراسم این ایام، ضمن هماهنگی با ادارات عتبات آموزشهای لازم را به موکبداران، متولیان مساجد و حسینیهها در خصوص رعایت بهداشت فردی و بهداشت مواد غذایی ارائه دادهاند و کماکان نیز ارائه این آموزشها ادامه خواهد داشت، اضافه کرد: همچنین با تشکیل تیمهای بازرسی سیار مهندسان بهداشت محیط، در ساعات برگزاری این مراسمها کار بازدید و کنترل بهداشتی مساجد، حسینیهها و تکایای عزاداری انجام میشود.
مدیر سلامت محیط و کار مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به نکات بهداشتی برای تامین سلامت مردم عزادار در ایام محرم ادامه داد: در تهیه نذری باید از مواد اولیه مجاز استفاده شود. همچنین مواد اولیه از مراکز بهداشتی و مورد تایید مقامات بهداشتی خریداری شود و دارای برچسب مشخصات بهداشتی باشند. افرادی که در تهیه و پخت مواد غذایی دخالت دارند حتما باید از مراکز بهداشت کارت صحت سلامت دریافت کنند و از سلامت خود مطمئن باشند. این افراد باید در صورت بروز علائم گوارشی و پوستی و تنفسی، از مداخله در آمادهسازی و پخت و توزیع غذا خودداری کنند.
وی با تاکید بر اینکه نظافت و شستوشوی مستمر ابزار و وسایل کار و نگهداری در جای تمیز و به دور از گرد و خاک و ناقلان مانند حشرات و جوندگان باید در دستور کار موکبداران باشد و نظافت و ضدعفونی مکان تهیه نذری نیز انجام شود، گفت: توجه شود این اماکن باید به تایید مراکز بهداشت رسیده باشند و فاضلاب به روش بهداشتی دفع شود. هم چنین از آب آشامیدنی بهداشتی برای تهیه نذریها استفاده شود. توزیع شربت دستساز ممنوع است و میتوان به جای آن از نوشیدنیهای بستهبندی بهداشتی و مجاز استفاده کرد.
معلم میگوید: استفاده از لیوانهای شیشهای و مشترک برای توزیع چای و قهوه اکیدا ممنوع است و باید از لیوانهای یکبار مصرف بهداشتی استفاده شود، ظرفها و لیوانهای مورد استفاده در توزیع نذری هم باید حتما مناسب نگهداری مواد غذایی و آشامیدنیهای گرم یا سرد (Food grade) باشند، ضمن اینکه به استفاده از سالاد و سبزی بستهبندی شده بهداشتی توصیه میشود.
وی در پایان افزود: مردم عزادار حتما از مکانهای مورد اطمینان نذری خود را دریافت کنند. با توجه به گرمای هوا حتما از آبهای بستهبندی مجاز و بهداشتی استفاده شود. استفاده از از یخ بهداشتی با لحاظ رعایت بهداشت دستها در استفاده از یخ مورد تاکید بوده و سامانه ۱۹۰ آماده دریافت شکایات بهداشتی در این ایام است.