رئیس اتاق تعاون: سهم ناچیز خصوصیها از خصوصی سازی در کشور
رئیس اتاق تعاون ایران از سهم ۱۱ درصدی خصوصیها در روند خصوصی سازی خبر داد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ بهمن عبداللهی رئیس اتاق تعاون ایران در حاشیه دیدار امروز سخنگوی قوه قضائیه با تعاونگران در اتاق تعاون، گفت: در طول ۲۰ سال گذشته که خصوصی سازی انجام شده، حدود ۸۵۰ بنگاه دولتی واگذار شده است که ۶۰ درصد واگذاری بابت رد دیون دولت به نهادهایی مثل تامین اجتماعی، ۱۱ درصد به بخش خصوصی و تعاونی و خصولتیها بوده که ۲ درصد تعاونی و ۹ درصد بخش خصوصی و ۲۹ درصد هم به بنیادها و نهادهای عمومی مثل صندوقهای بازنشستگی بوده است.
رئیس اتاق تعاون در مورد معرفی الگوهای موفق تعاونی نیز گفت: درست است که در فرانسه ۲۰ درصد اقتصاد در اختیار تعاون است، تعاونیهای با گردش مالی ۱۱۷ میلیارد دلاری وجود دارد،، اما در ایران هم تعاونی بزرگ کم نداریم، تعاونی تولید خاویار ایران، تعاونی دارای بیمارستان و تعاونی پستهکاران موفق داریم.
رئیس اتاق تعاون ایران در این نشست، گفت: انتظار ما از قوه قضائیه در تعامل با اتاق تعاون ایران نظارت بر حسن اجرای قوانین است چرا که اگر امروز سهم تعاونیها در اقتصاد کشور پایین است به این موضوع برمیگردد.
وی افزود: ما در کشور به لحاظِ قانون کمبودی نداریم قوانین خوبی در کشور مصوب شده، اما عدم همکاری نهادها در اجراء سبب شده تا به سهم ۲۵ درصدی پیشبینی شده در اقتصاد کشور در سهم تعاونیها دست پیدا نکنیم.
وی ادامه داد تعاونی در قانون اساسی رکن دوم اقتصاد در کنار اقتصاد دولتی است. بر اساس قانون اساسی اقتصاد دارای ۳ رکن دولتی، تعاونی و خصوصی است.
رئیس اتاق تعاون ایران با بیان اینکه تعاونیها در کشور سابقه بیش از ۹۰ ساله دارد، افزود: در حال حاضر ۱۰۴ هزار تعاونی فعال در کشور وجود دارد که حدود ۱۹ میلیون نفر عضو آنها هستند. همچنین ۳۰ میلیون نفر از تعاونیها ذینفع هستند که با احتساب سهام عدالت این عدد به ۴۹ میلیون نفر میرسد. در نتیجه بیشاز ۵۰ میلیون نفر در تعاونیها عضو و ذینفع آن هستند.
وی با اشاره به اشتغال ۲ میلیون نفر در تعاونیها گفت: این تعاونیها در حوزههای مختلف صنعت، معدن، ساختمان، کشاورزی که حدود ۴۵ درصد محصولات توسط تعاونیها تولید میشود، حمل و نقل که ۶۵ درصد این بخش از طریق تعاونیها است فعالیت دارد و بخش قابل توجهی از اقتصاد تحتتأثیر این حوزه است.رئیس اتاق تعاون افزود: بر اساس سیاستهای ابلاغی رهبر انقلاب و برنامه هفتم توسعه سهم تعاونیها باید به عدد ۲۵ درصد برسد که در حال حاضر فقط ۶ درصد است.
عبداللهی با اشاره به نقش تعاونیها در جهان گفت: در سال ۲۰۲۳ میلادی گردش مالی ۳۰۰ تعاونی برتر دنیا ۲۴۰۰ میلیارد دلار است. این شرکتهای تعاونی در ۲۰۰ کشور جهان که بیشتر اروپایی هستند، فعالیت دارند. به عنوان مثال، ۱۱۴ میلیارد دلار گردش مالی فرانسه از طریق تعاونیها است که در مقایسه با آمار صادرات و واردات ایران تقریباً یکی است.عبدالهی با بیان اینکه در سال جاری میلادی به نام سال تعاون نامگذاری شده است، افزود: در اجلاس تعاون که در هندوستان برگزار شد رئیس جمهور این کشور تاکید کرد، محور توسعه هندوستان را بر پایه تعاونیها قرار دادهایم.
رئیس اتاق تعاون ایران گفت: در اتاق تعاون مرکز داوری در ۳۱ استان شعبه دارد که کمک بسیاری به کاهش پروندههای تعاونیها در قوه قضائیه شد. همچنین انجمن مرکزی نظارت از دیگر بخشها است که به نوعی شورای نگهبان تعاونیها محسوب میشود.
اصغر جهانگیر سخنگوی قوه قضاییه در این نشست گفت: باید در بخش خصوصی و دولتی کمک کنیم سرمایه اجتماعی را افزایش دهیم و امید در مردم ایجاد کنیم که مهمترین الگو ارتقای جایگاه تعاون است.
وی افزود: یکی از مهمترین اشکالات در حوزه حکمرانیها تاخیر در پدیدههای تصمیم گیری و تصمیم سازی است این امر زمینههای رشوه و فساد را فراهم میکند، سیستم طوری طراحی شده است که به خاطر فشارها و عدم آموزشها منجر به ایجاد فساد میشود.سخنگوی قوه قضاییه با بیان اینکه شاهد کاهش کارآمدی در حوزه حکمرانی روبهرو هستیم گفت: این کاهش را در دولت و قوای مختلف میبینیم به گونهای که ۴۵ هزار پروژه نیمه تمام را در کشور با کسری بودجه و ناترازی انرژی داریم.
جهانگیر با اشاره به اینکه عمر قانونگذاری در مجلس که ۱۱۵ سال است گفت: حدود ۱۳ هزار قانون داریم که بخشی از آنها منقضی شده و دست و پای نظام حکمرانی را با قل و زنجیر روبهرو کرده بر اساس قانون امکان دارد این قوانین ساختاری ایجاد کرده باشد که خود آن منجر به ایجاد مشکلات شده است.