پخش زنده
امروز: -
معاون راهبری و نظارت بر بهرهبرداری شرکت مهندسی آبفای کشور گفت: طرح تامین اضطراری آب سیستان به عنوان یک پروژه پدافندی، شمال سیستان و بلوچستان را در مواجهه با شرایط خاص و بحرانی بیمه کرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، معاون راهبری و نظارت بر بهرهبرداری شرکت مهندسی آبفای کشور در برنامه زنده ایران امروز به پیشروی خشکسالی در ایران و استان سیستان و بلوچستان واقع در جنوب شرق کشور پرداخت و گفت: کشورمان در منطقه گرم و خشک قرار دارد، به طوری که میانگین بارندگی در ایران یک سوم جهان است؛ از سوی دیگر تغییرات اقلیمی سبب شده که در پنجمین سال خشکسالی پیاپی شاهد کاهش ۵۰ درصدی بارشها نسبت به میانگین بلندمدت باشیم.
علیرضا جزءقاسمی با تأکید بر تبعات تغییرات اقلیمی افزود: در استان پهناور سیستان و بلوچستان که تقریبا ۱۲ درصد مساحت کل کشور را در برمیگیرد، متوسط بارشهای سالانه ۱۰۰ میلیمتر در سال برآورد شده است، این در حالی است که امروز با تشدید خشکسالی در این استان نیز شاهد کاهش ۶۰ درصدی بارشها هستیم.
معاون آبفای کشور، خشکسالیهای پیدرپی و پدیده تغییر اقلیم را از عواملی دانست که به مشکلات تامین آب این منطقه از کشور به ویژه در شمال سیستان و بلوچستان دامن زده است و یادآور شد: تأمین آب منطقهای سیستان شامل پنج شهرستان و ۹۰۰ روستا وابسته به هیرمند است که این رودخانه از کشور افغانستان تغذیه و آبگیری میشود.
جزءقاسمی ادامه داد: با توجه به تشدید خشکسالیها و تحقق نیافتن حقآبه قانونی ایران از کشور افغانستان، تامین آب این منطقه با مشکل جدی روبهرو شد، از این رو در نیمه سال ۱۴۰۱ با تدبیر دولت، رییسجمهور شهید و وزارت نیرو طرح اضطراری در سه بخش در دستور کار قرار گرفت.
معاون آبفای کشور ادامه داد: به منظور مقابله با این بحران، در ابتدا با توجه به وارد نشدن آب از رودخانه هیرمند و کاهش شدید ذخایر آبیچاهنیمه، آب باقیمانده در این سدهای طبیعی در دو چاهنیمه جابهجا و تجمیع شد و سپس سازههایی برای برداشت حداکثری آب از حداقل آب موجود طراحی و احداث شد.
معاون راهبری و نظارت بر بهرهبرداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور ادامه داد: در کنار این اقدامات، اجرای چند طرح اضطراری در دستور کار قرار گرفت که یکی از این طرحها، طرح تامین آب از دشت هامون هیرمند بود.
جزءقاسمی در تشریح جزییات این طرح گفت: برای این طرح، ۱۰۵ کیلومتر خط انتقال آب، ۱۲۰ کیلومتر خط برق و مجموعا با چاههای حفر شده در لواریاب ۱۰۰ حلقه چاه حفر و تجهیز شده است و با توجه به کیفیت نامطلوب آب استحصالی در این دشت، پروژه احداث آبشیرین کن به ظرفیت ۱۰۰ هزار مترمکعب در شبانهروز راهاندازی و مورد بهرهبرداری آزمایشی قرار گرفت.
معاون آبفای کشور ادامه داد: علاوه بر این، طرح انتقال آب از میلنادر برای سیستان و انتقال آب از آبخوان شرقی برای شهر زاهدان در حال اجراست.
معاون شرکت مهندسی آبفای کشور در پایان تأکید کرد: هرچند سیلاب در هیرمند جاری و مقداری آب وارد چاهنیمههای سیستان شد، اما طرح تامین آب اضطراری سیستان به عنوان یک طرح پدافندی شمال سیستان و بلوچستان را در مواجهه با شرایط اضطراری و بحرانی بیمه کرد.