پخش زنده
امروز: -
طرح تحقیقاتی اهلی سازی آنغوزه شیرین در سه مرحله آزمایشگاهی، مزرعه و هیدروپونیک در مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی اجرا شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای خراسان جنوبی، سرپرست معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی استان گفت: این مرحله با همکاری جهاد دانشگاهی استان و یک شرکت فناور اجرا شد.
ابراهیمی، سرپرست معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی و مجری طرح پژوهشی "تدوین پروتکل اهلی سازی گیاه دارویی آنغوزه با هدف کاشت در مزارع، مراتع ودیمزارها در خراسان جنوبی" افزود: یکی از گونههای دارویی شناخته شده ایران آنغوزه است که صمغ آن در پزشکی، صنایع غذایی و صنعت کاربرد فراوانی دارد.
وی با اشاره به اینکه معمولا از هر گیاه آنغوزه بین ۲۰ تا ۴۰ گرم آنغوزه برداشت میشود که بهدلیل نبود صنایع تبدیلی بهصورت خام صادر میشود، گفت: صمغ آنغوزه در صنایع غذایی، عطرسازی، رنگ سازی و ساخت مواد پاک کننده و همچنین تهیه چسب الماس مورد استفاده قرار میگیرد.
سرپرست معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه صمغ آنغوزه بعنوان یک ترکیب عطری در لوازم آرایشی و همچنین بعنوان طعم دهنده در مواد غذایی و نوشیدنیها نیز بکار میرود افزود: به دلیل خواص ضد میکروبی و حشره کشی آنغوزه، از این صمغ برای دور کردن حشرات و همچنین تولید آفت کشهای گیاه پایه برای کاربرد در کشاورزی نیز استفاده میشود.
ابراهیمی گفت: گیاه آنغوزه از ارزش اقتصادی بالایی برخوردار است و در بازارهای جهانی و به ویژه کشورهای عربی حوزه خلیج فارس با قیمت بالایی به فروش میرسد.
وی با بیان اینکه عدم تولید مستمر و با کیفیت بسیاری از گیاهان دارویی، از جمله آنغوزه، مانع از توسعه برنامههای فراوری و صادرات این محصول و همچنین دستیابی به موقعیت مطلوب ایران در بازارهای جهانی شده است، افزود: در حال حاضر، صمغ آنغوزه به کشورهایی مانند هند، آلمان، چین و آفریقای جنوبی صادر میشود.
سرپرست معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی گفت: عدم توانایی در حفظ این صادرات در سالهای متوالی، مانع موفقیت تجار ایرانی در ورود و گسترش بازارهای صادراتی شده است.
ابراهیمی افزود: اهلی سـازی گیاهی مانند آنغوزه و کاشت آن در مزارع، مراتع و دیم زارها، محافظـت و احیـای امـاکن و سایتهای گیاهی موجود، هدفمنـد کردن تحقیقات و تقویت و اجرایی کردن قـوانین برداشـت آنغوزه راه حل مناسبی برای توسعه و بهره برداری از این گیاه دارویی ارزشمند در داخل کشـور، جلوگیری از انقراض آن و به دنبال آن صادرات به سایر کشورها است.
وی گفت: در همین راستا اجرای طرح تحقیقاتی حاضر با هدف دستیابی به بهترین روش ممکن برای تکثیر گیاه آنغوزه جهت اهلی سازی و کاشت آن در مزارع، مراتع و دیمزارها در خراسان جنوبی توسط محققین جهاد دانشگاهی، با حمایت مالی شرکت فناوری آریا ساگارت و همکاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان جنوبی در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ اجرا شد.
سرپرست معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی افزود: بذرهای متعلق به شهرستانهای اصلی تولید کننده آنغوزه شامل طبس، فردوس، نهبندان، بشرویه و همچنین بذور وارداتی از افغانستان در اتاقک کشت مورد ارزیابی قرار گرفتند.
ابراهیمی افزود: بر اساس بخشی از نتایج این طرح، بذرهای آنغوزه بومی استان خراسان جنوبی قابلیت بالایی برای تکثیر و تولید این گیاه در شرایط مزرعه دارد و از این حیث نسبت به بذور وارداتی از کشور افغانستان مزیت دارند که میتوان از آن برای توسعه کاشت در مزارع استان استفاده کرد.
وی همچنین گفت: در این طرح پژوهشی حدود ۱۰ هزار نشاء آنغوزه تولید شده که قابلیت عرضه به بازار را دارند.