پخش زنده
امروز: -
کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: یکی از اهداف کوتاه مدت اخلال در ورود هواپیماهای ایرانی به لبنان، تاثیر گذاری بر مراسم تشییع سیدحسن نصرالله، دبیرکل شهید حزب الله است.
پبه گزارش خبرگزاری صدا و سیما،موضوع برنامه گفتگوی ویژه خبری جمعه شب ۲۶بهمن به التهاب در لبنان و نقض آتش بس در غزه اختصاص داشت وآقایان کیومرث یزدان پناه، کارشناس بین الملل و علی عبدی، کارشناس مسائل غرب آسیا به بررسی این موضوع پرداختند.آقای سیدحسن حسینی، خبرنگار خبرگزاری صداوسیما مستقر در بیروت هم در ارتباط تصویری آخرین تحولات مرتبط را گزارش کرد.مشروح این برنامه به شرح زیر است:
سؤال : آقای حسینی، آخرین اخبار و تحولات از لبنان را بفرمایید.
حسینی (خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در بیروت):در گزارش دیدید تحرکاتی که دیشب به محض اینکه مردم شنیدند که پرواز هواپیمای ایرانی به فرودگاه بیروت ممنوع شده است، شاهد حضور گسترده مردم از قشرهای مختلف در ورودی های فرودگاه بین المللی بیروت بودیم که در این حرکت خودجوش با سر دادن شعارهای ضد امریکایی و ضد اسرائیلی تأکید کردند لبنانی که در نبرد زمینی با ارتش رژیم صهیونیستی را شکست داد، در صحنه سیاسی به امریکا باج نباید بدهد و خواستار اقدام سریع و صریح رئیس جمهور و نخست وزیر لبنان علیه دیکته های امریکا شدند. الان هم جمعی از مردم لبنان در مسیر منتهی به فرودگاه بیروت تجمع کرده اند و خواستار این هستند که این اقدامی که دیشب از سوی وزیر حمل و نقل لبنان اعلام شد،لغو شود و پرواز های هواپیماهای ایرانی به فرودگاه بیروت از سر گرفته شود.در برخی از شعارها مردم تأکید می کنند که اگر فرودگاه بیروت بر روی پروازهای ایرانی بسته شود، این فرودگاه به تعطیلی کامل کشیده خواهد شد. در فضای مجازی، در فضای مطبوعاتی و رسانه ای در طی ۲۴ ساعت گذشته شاهد موجی از موضع گیری ها علیه این اقدام وزیر حمل و نقل دولت لبنان بوده ایم.
در تحلیل هایی که امروز هم در مطبوعات لبنان مطالعه می کردم این نکته ذکر شد که موضوع فراتر از منع پروازهای ایران به فرودگاه بیروت است. آمریکایی ها دنبال ایجاد هرج و مرج، بی ثباتی و آشوب در لبنان هستند و این به نفع رژیم صهیونیستی از یکسو است و از سوی دیگر امریکایی ها می خواهند از فضای موجود در مرحله بعد از جنگی که اسرائیلی ها خودشان اذعان دارند که در آن شکست خورده اند، این را تبدیل به یک شکست سیاسی علیه جریان و جبهه مقاومت کنند.
اما واقعیت های میدان در لبنان مخالف با خواسته های امریکا است و این موضوع در تشییع جنازه سیدحسن نصرالله، دبیرکل شهید حزب الله که ۹ روز دیگر در بیروت باید برگزار شود، به طور کامل مشروط خواهد شد و خواهند دید. یکی از علت هایی که الان شاهد این هستیم که برخی از پروازها از چند کشور به سمت فرودگاه بیروت در آن اختلال ایجاد می شود، در گزارش هم به عراق اشاره کردم، با این هدف است که مانع از حضور گسترده از خارج از کشور، خارج از لبنان، در مراسم تشییع سیدحسن نصرالله شوند.
آمریکایی ها به دنبال محاصره مقاومت در لبنان هستند. با توجه به تحولات سوریه و اینکه لبنان تنها مرز زمینی اش به جز فلسطین اشغالی با سوریه است، امریکایی ها از راه زمین و دریا همچنین می خواهند مقاومت را محاصره کنند. اما تجربه گذشته لبنان نشان داده است که معادلات داخلی لبنان با توجه به تنوعی که در لبنان است، اگر امریکا بخواهد به سمت اعمال فشار به لبنان برود و پایگاه مردمی محور مقاومت را در لبنان، پایگاه مردمی حزب الله را تحت فشار قرار بدهد، جماعت خودشان هم متضرر خواهند شد.
لبنان با کشورهای دیگر فرق می کند، لبنان یک کشور متنوع است و کسانی که در فضای سیاسی لبنان در دولت جدید راه پیدا کرده اند و سابقه مزدوری برای رژیم صهیونیستی دارند، یعنی فالانژیست ها اینها نمی توانند تعیین کننده معادلات لبنان باشند در شرایطی که در جنگ ۶۶ روزه لبنانی ها در جبهه جنوب لبنان به رغم اینکه به جز رژیم صهیونیستی تقریباً تمام کشورهای ناتو در این جنگ درکنار این رژیم قرار گرفته اند و یک جنگ جهانی علیه مقاومت بود، اما مقاومت توانست در این جنگ پیروز میدان باشد و قطعاً در میدان سیاست هم مقاومت و پایگاه مردمی مقاومت در لبنان توطئه های امریکا را خنثی خواهد کرد، ولی به هر حال شرایط لبنان الان متشنج است.
آمریکایی ها تلاش می کنند که به این تشنج دامن بزنند. حزب الله لبنان خواستار خویشتنداری مردم لبنان شده است و اینکه نباید تحرک مردم در فضای خیابان به سمت فرودگاه، منجر به تشنج و انفجار اوضاع شود که به نفع رژیم صهیونیستی است. در عین حال تأکید کرده است از رئیس جمهور و نخست وزیر لبنان خواسته است که به حاکمیت ملی لبنان پایبند باشند و تسلیم دیکته های امریکا نشوند.
باید ببینیم که در ساعت های آینده چه اتفاقی خواهد افتاد، آیا دولت جدید لبنان تصمیمی که درباره منع پروازهای ایران گرفته است، این را لغو خواهد کرد یا خیر. شایعاتی در اینباره است که گفته می شود در هجدهم ماه جاری میلادی یعنی ۵ روز دیگر، دولت لبنان در این باره تصمیم گیری خواهد کرد. اما مردم تأکید دارند بر این نکته که اگر فرودگاه بیروت بر روی پروازهای ایرانی بسته بماند، این فرودگاه به تعطیلی کامل کشیده خواهد شد.
سؤال : آقای یزدان پناه، با توجه به موضوعاتی که هم در گزارش دیدیم و هم در مقدمه عرض کردم و هم آقای حسینی فرمودند، تقریباً ۱۰ روز دیگر مراسم تشییع شهید سیدحسن نصرالله دبیرکل شهید حزب الله لبنان قرار است برگزار شود. با تصمیمی که وزیر حمل و نقل لبنان گرفته است، پروازهای ایران به مقصد بیروت لغو شده است. علت عجیبی هم که برای آن بیان می کند، برای حفظ و سلامت و امنیت مردم است. اما مردم لبنان همانطور که در واکنش ها هم دیدیم، مخالف این موضوع هستند و می گویند که این مسیر لبنان را به سمت آمریکایی و صهیونیستی شدن پیش می برد. تحلیل شما از این اتفاق چه است و فکر می کنید که این مسیر قرار است به کجا برسد؟
یزدان پناه : ببینید انتظار می رفت که دولت جدید لبنان متأثر از عوامل مختلف، یک سیاست های دمدمی مزاجی را در رابطه با روابط خودش با کشورهایی مثل جمهوری اسلامی ایران، عراق، سوریه و کشورهایی که محور اصلی مقاومت به حساب می آمدند درپیش می گیرد. این مسئله خواست قلبی دولتمردان لبنان نیست، متأثر از عوامل فشار بیرونی به ویژه دولت جدید امریکا است. بالاخره ترامپ اختیار و ریاست جمهوری در آمریکا را در دست گرفته است و جزو اولویت های اساسی او هم است که در منطقه مدیترانه و بخصوص در سرزمین های اشغالی و به ویژه در لبنان مداخله هایی به صورت گسترده و عمیق داشته باشد. ترامپی که سیاست هایش کاملاً مشخص است، ثبات و پایداری ندارد،بعضاً از روی هیجانات و احساسات و حتی تصمیم هایی که تصمیم های گذشته آمریکا را هم درباره خیلی از مسائل کاملاً مخدوش می کند.
یعنی همین رویه ای که درپیش گرفته است، حتی پیمان ابراهیم که مورد ادعای امریکایی و مورد اصرارشان است، با این رویه و سیاست های جدید، حتی به نظر می رسد آن پیمان هم کامل کنار گذاشته می شود. بنابراین چیزی که در لبنان امروز شاهد هستیم، اعتقاد من این است که یک موج گذر سیاسی است که دولتمردان لبنانی برای اینکه اینگونه القاء کنند که ما می خواهیم محیط امنیتی لبنان را به دست بگیریم و یک اتفاق بزرگی برای تشییع پیکر مطهر سیدحسن نصرالله هم وجود دارد. طبیعتاً اگر مرزهای لبنان باز شودشک نکنید میلیون ها نفر مشتاق و علاقه مندان سیدحسن نصرالله از مسلمان و غیر مسلمان به کشور لبنان سرازیر خواهند شد، اینها نمی خواهند چنین اتفاقی بیفتد. چون این از نظر جنگ رسانه ای و جنگ روانی یک شکست برای آمریکا و رژیم صهیونیستی تلقی می شود.
سؤال: یعنی یکی از اهدافشان همین تحت تأثیر قرار دادن تشییع باشکوه سیدحسن نصرالله است؟
یزدان پناه : بله از طرف دیگر اینها از حضور ایران و ایرانی ها در لبنان وحشت دارند. بهانه شان هم این است که اینها با این هواپیماها ممکن است امکانات مادی، تسلیحاتی و پوششی برای حزب الله لبنان بفرستند.با این بهانه در تلاش هستند که به طور موقت، مسئله میدانی سیاسی امنیتی لبنان را مدیریت کنند. به نظر می رسد دوام نخواهد آورد، چون هیچ چیزی نمی تواند مانع از روابط عمیق راهبردی جمهوری اسلامی ایران با لبنان و مردم ایران با ملت لبنان شود. این یک پدیده ای است که در بستر تاریخ شکل گرفته است، کار یک روز دو روز هم نیست، سالیان سال است که همچنین فضایی وجود داشته است.
بنابراین اینگونه سیاست ها نه به نفع دولت لبنان است، با هر گرایش و با هر سلیقه ای. هرچند لبنان سالیان سال است که فضای آشفته ای را تجربه می کند و خیلی تلاش می کند به ثبات حداقلی برسد. اما همین چالش ها و اختلاف ها و تعمیق داخلی و سیاسی و جریان نفوذ و جریان خیانت های داخلی و از همه مهمتر مداخله های نیروهای فرامنطقه ای و بدتر از همه فضایی که رژیم صهیونیستی در این منطقه و کشور لبنان به وجود آورده است، اجازه نمی دهد که این ثبات حداقلی به لبنان برگردد. بنابراین به نظر من این فضای کنونی استمرار پیدا نخواهد کرد و صرفاً موجی گذرا است و قطعاً در آینده ای نزدیک روابط ایران و لبنان نه تنها به شرایط عادی، بلکه به همان عمق راهبردی خودش به نظر می رسد که برخواهد گشت.
سؤال : آقای دکتر عبدی، هم درخصوص سؤالی که از دکتر یزدان پناه پرسیدم، نظرتان را بفرمایید و هم اینکه در تجمع هایی که مردم لبنان از دیشب برگزار کرده اند، این را درخواست می کردند در شعارهایی که سر می دادند، اینکه نمی خواهند دولت لبنان تحت تأثیر تصمیم های آمریکایی و مقامات آمریکایی و صهیونیستی قرار بگیرد و خواسته شان این است که این اتفاق نیفتد و دولت لبنان باید با این تصمیم مقابله کند. فکر می کنید که این واکنش گسترده مردم لبنان به تصمیمی که وزیر حمل و نقل لبنان گرفته است به چه صورت است و پیش بینی شما از این موضوع چه است، قابل حل است، یعنی قرار است که در سطح داخلی و دیپلماسی اتفاقی بیفتد، اگر رایزنی در این زمینه صورت گرفته است بفرمایید؟
عبدی : در ادامه صحبت های دکتر یزدان پناه، عرض کنم که مقامات رژیم صهیونیستی مدعی هستند که به مقامات لبنانی از طریق آمریکایی ها پیام دادند که در هواپیمایی که از طرف ایران می آید مبالغی پول در قالب چمدان برای حزب الله می آید. یک ادعای خنده داری که بیش از این هم از این ادعاها داشته اندآمریکایی ها منتقل کردند که صهیونیست ها گفته اند یا شما اجازه فرود نمی دهید یا اگر این کار را انجام بدهیم، ما مجبور هستیم خودمان برخورد کنیم. لذا مقامات لبنانی درخواست می کنند از نخست وزیر و کسب تکلیف می کنند. آقای نواف سلام هم از وزیر مربوط می خواهد که فعلاً پروازها تا روز دوشنبه که جلسه هیئت دولت برگزار می شود و آنجا قرار است بررسی شود، هرگونه پرواز از ایران فعلاً لغو شود.
اما همانطور که آقای دکتر به درستی اشاره کردند، به نظر من هدف کوتاه مدت و اولیه برای این ماجرا، تحت تأثیر قرار دادن مراسم پیکر مطهر سید مقاومت است. دشمن به شدت واهمه دارد، چون هرچقدر این مراسم با جلال و جبروت و شکوه بیشتر برگزار شود، عملاً عمق راهبردی مقاومت را در لبنان و در منطقه نشان خواهد داد و نشان خواهد داد که مقاومت کاملاً زنده و پویا است، چه با سیدحسن و چه بدون سیدحسن. اگرچه سیدحسن چهره تابناک این مقاومت است، همانطور که مقاومت بعد از سیدعباس موسوی ادامه پیدا کرد، بعد از سیدحسن هم ادامه پیدا خواهد کرد.
به نظر می رسد که فراتر از این مسئله، آنچه رژیم صهیونیستی و به طور مشخص دولت نتانیاهو با همکاری دولت ترامپ به دنبال آن است، وضع معادلات جدید با محور مقاومت به طور عام و تهران به طور خاص است. یعنی رژیم صهیونیستی به دنبال تحمیل شرایط خودش و دیکته کردن شرایط خودش و تثبیت معادله های خودش با محور مقاومت است که به نظر این گام شروعی برای آن ماجرا است و می تواند از این جهت بسیار خطرناک باشد و حائز اهمیت است. هوشمندی محور مقاومت به طور عام و تهران به طور خاص می طلبد، اگرچه حرکتی که دیشب خودش جوش مردم لبنان نشان دادند، بسیار حرکت سازنده ای بود و بردن فضای واکنش به سمت مقاومت مدنی و مبارزه مدنی به نظر بسیار هوشمندانه و دقیق و درست بود. اولتیماتومی هم که به دولت فعلی دادند که تازه مستقر شده است و هنوز خودش را به درستی پیدا نکرده است که اگر بخواهند پروازهای تهران را لغو کنند، عملاً هیچ پروازی نباید در بیروت داشته باشیم، این از این جهت مهم است.
به نظر من حرکت و تصمیم آینده دولت نواف سلام از این جهت تعیین کننده است و حرکتی هم که تهران نشان داد که همانطور به طور متقابل اجازه فرود دو پرواز از لبنان را نداد، به نظر من بسیار پیام روشنی داشت. موضع سفیر ما در بیروت هم آقای امانی موضع خیلی خوب و درست و سازنده ای بود. به نظر من باید منتظر تصمیم دولت لبنان بود.
سؤال : دولت ما اقدامی انجام داده است؟
عبدی: تا الان که جز لغو پرواز و موضع سفیر ما و سخنگوی وزارت خارجه ما هم موضع خوبی داشتند.ولی به نظر من همانطور که آقای دکتر هم اشاره کردند، دولت جدید لبنان به شدت تحت فشار مستقیم دولت آمریکا و رژیم صهیونیستی به صورت غیرمستقیم است. رژیم صهیونیستی می خواهد این وضعی که بعد از سقوط بشار اسد در سوریه پیدا کرده است،در لبنان هم داشته باشد،متأسفانه درحال تخریب شدید مناطق مسکونی و اینها است.اینجا می خواهد معادله خودش را دیکته کند و محور مقاومت باید با هوشمندی مقابله پیدا کند.
سؤال : اقای یزدان پناه، شما در این خصوص نکته تکمیلی دارید؟
یزدان پناه : به نظر من می رسد که بازی خیلی خطرناکی را آمریکا در منطقه مدیترانه شروع کرده است و آن بازی خطرناک ممکن است که کل ساختار نظم منطقه ای و حتی نظم جدید جهانی را تحت الشعاع خودش قرار بدهد.ما باید مراقب این باشیم که در گفتمان سیاست خارجی ما درباره مسائل منطقه ای و جهانی، خدشه ایجاد نکند. به هر حال این اتفاقی که افتاد اتفاق خیلی عجیبی بود، اصلاً انتظار نمی رفت که دولت لبنان تحت هر شرایطی روند معمولی روابط میان دو کشور را این شکلی به یکباره بیاید و مخدوش کند. این مسئله می تواند پیام های متعددی داشته باشد. اعتقاد من این است، یک نکته ای که وجود دارد، اسرائیل بیش از ۱۵ ماه جنگ بسیار نابرابر و نسل کشی وحشتناکی را در سرزمین های اشغالی انجام داد و بخش قابل توجهی از نوار غزه را به طور کامل از بین برد و ویران کرد. آنها تصور می کردند که اگر یک روزی آتش بسی اتفاق بیفتد، همه چیز یک طرفه و نام و نشانی از حماس و نیروهای حماس نخواهد بود. اما به یکباره در همان روز اول آتش بس با خیل عظیمی از نیروهای بسیار سرپای نیروهای حماس مواجه شده اند. الان این ترس را دارند در صحنه میدانی لبنان همزمان با تشییع پیکر شهید سیدحسن با موجی از نیروهای سرپای حزب الله مواجه شوند. این از نظر حیثیتی برای رژیم صهیونیستی قابل تحمل نیست.
یعنی مسئله ای است که می تواند در درون رژیم صهیونیستی تشدد آرایی را در ابعاد مختلف ایجاد کند. نکته بعدی اینکه همان بحث روایت سازی صحیح از صحنه میدان است که متأسفانه رسانه های داخلی ما در این زمینه همیشه عقب هستند. اگر ما یک روایت صحیحی درباره مسئله داشته باشیم، در موضع گیری ضعف هم قرار نمی گیریم که بله اینها به خاطر این است که پای ایران همه جوره در حوزه مدیترانه و کشورهایی مثل لبنان قطع شود، همانطوری که در سوریه قطع شده است. اگر روایت سازی ها درست استفاده شود، آن دست برتر را درپیش خواهید گرفت. دنیای امروز دنیای رئالیسم تهاجمی است نه تدافعی. بهترین جغرافیای دفاعی، جغرافیای حمله است، حالا این حمله چه نظامی باشد و چه غیرنظامی باشد که اول غیرنظامی است و بعد نظامی است.
بنابراین این شرایطی که به وجود آمده است، ما یک گفتمان مسلط و گفتمان مقتدر در عرصه سیاست خارجی نیاز داریم که نه تنها فقط موضع گیری است، سخنگو بیاید موضع گیری کند، بلکه به صورت راهبردی و توجیه مقامات لبنانی که این کار شما به هیچ وجه نمی تواند تبیین کننده شرایط جدید دولت لبنان باشد. شما که این تجربیات را در گذشته داشته اید، نتیجه هم این بوده است که نزدیک به ۲۰ سال است که کشور لبنان دارای آشفتگی داخلی است و نمی تواند به ثبات برسد. گروه های سیاسی با هم به حداقل های توافق نمی رسند و نتیجه این شده است که مثلاً سالیان سال این کشور فاقد رئیس جمهور باشد.در واقع هم جریان جبهه مقاومت و هم کشورهای رسمی آن منطقه مثل فلسطین و لبنان هست تا آنها زمان بخرند ما مشغول این فضای سیاسی بشویم و آنها بتوانند امور نوار غزه را پیش ببرند ، یک نکته ای که وجود دارد بحث حوزه ژئوپلتیک عربی و جهان عرب پیرامون ما است که متاسفانه کشورهای عربی تجربه نشان داده گاهی ممکن است بیانیه ای بدهند، مقاومت بکنند مثل پیمان ابراهیم اما در نهایت تسلیم این فرآیند هستند ، می ماند کجا ؟ دغدغه ای به نام کشور ایران به نام کشور عراق و حتی سوریه ای که الان درست است که کاملا تغییر پیدا کرده ساختار آن تغییر کرده شرایط جدیدی حاکم است اما نمی شود گفت که مطلق سوریه از جریان مقاومت خارج شده است ، نمی شود گفت که مطلق سوریه از مخالفان و از متضادان رژیم صهیونیستی خارج شده و مثلا دارد می شود موافق ، سوریه را به هر حال در آینده ما شاهد یکسری دگرگونی ها به صورت خاص و متفاوتی خواهیم بود ، بنابراین به نظر من یک فاز از این شرایط جدیدی که در لبنان ما شاهد آن هستیم و مخدوش کردن روابط دیرینه ایران و کشور لبنان ناشی از پرت کردن حواس ها نسبت به مسئله حیاتی و استراتژیک غزه است که اگر به فراخور برنامه ایجاب کرد و شرایط بود من بیشتر توضیح می دهم .
سوال : آقای عبدی من می خواهم که در این بخش راجع به نقض آتش بس در لبنان صحبت کنیم خود شما هم اشاره کردید و آقای دکتر هم فرمودند که اسرائیل دارد انجام می دهد بخصوص در حوزه جنوب لبنان تخریب هایی که انجام می دهد در حالی که رئیس جمهور جدید لبنان ، مخالفت خود را در استمرار حضور نظامیان رژیم صهیونیستی در خاک لبنان اعلام کرده رسانه های صهیونیستی اعلام کردند که رژیم صهیونیستی قرار است که ۵ مقر در جنوب لبنان اعلام بکند و تاسیس بکند و گفتند که این موضوع را تل آویو با واشنگتن هم هماهنگ کرده ، بر اساس قرارداد توافق آتش بس هم قرار بود که هفتم بهمن این مفاد آتش بس اجرا بشود و رژیم صهیونیستی خاک لبنان را ترک کند ، دولت لبنان با توجه به این که تازه سر کار آمده برای این که بهانه ای هم دست رژیم صهیونیستی ندهد این موضوع را تمدید کرده تا سی ام بهمن ماه ، اما این که الان دولت دارد حرف دیگر می زند و رژیم صهیونیستی از ادامه در ۵ نقطه صحبت می کند این چطور است و بالاخره تکلیف آتش بس چه می شود ؟
عبدی : تا الان که رژیم صهیونیستی عملا هیچ التزامی به آتش بس مورد توافق انجام نداده و عملا آتش بس به یک آتش بس یکطرفه تبدیل شده به این معنا که طرف لبنانی خودش را مقید دانسته اما طرف اسرائیلی عملا خودش را مطلقا مقید ندانسته است یکی همین باقی ماندن در بخش هایی از جنوب لبنان است و این که با گستاخی هر چه تمام تر ۵ نقطه را اعلام کردند که قرار است آنجا پست های شناسایی ، تجسسی و دیده بانی برای رصد منطقه داشته باشند که عموما هم مناطق استراتژیکی است که می تواند اشراف رژیم صهیونیستی را به جنوب ایجاد می کند ، آخرین واکنشی که ما داشتیم آقای نبیه بری بودند که اگر اشتباه نکنم دیروز یا امروز اعلام کردند که به هیچ وجه تمدید آتش بس بعد از سی بهمن را نخواهند پذیرفت، آقای جوزف عون که رئیس جمهور جدید هستند ، چون یک شخصیت نظامی است اگر چه گفتند نزدیک به آمریکاست و خیلی با مقاومت هم قرابت ندارد به جهت ناسیونالیزمی که در ارتش لبنان وجود دارد و این که یک شخصیت کاملا نظامی و معنای نظامی این حضور را خوب می فهمد ایشان هم مخالف این حضور است ، مضاف بر این که حتی آن طیفی هم که در لبنان با مقاومت مخالفت دارد می داند که تا زمانی که رژیم صهیونیستی در لبنان حضور داشته باشد عملا نمی تواند پاسخ اقناع کننده ای برای نفی مقاومت در داخل لبنان داشته باشد لبنان تا زمانی که کوچک ترین بخش از خاک لبنان در تصرف و اشغال رژیم صهیونیستی باشد عملا این خودش اثبات فلسفه وجودی مقاومت خواهد بود و عملا دست موافقان آمریکا و رژیم صهیونیستی در لبنان را خالی نگه خواهد داشت ، کما این که طی این چند دهه بخصوص بعد از پیروزی انقلاب عملا همین مسئله باعث مشروعیت بخشی به مقاومت شده بود ، چالشی که الان وجود دارد نقض مکرر است و توقعات گستاخانه که رژیم صهیونیستی با بی پروایی دارد مطرح می کند و مورد حمایت دولت آمریکا هم هست اما از طرف دیگر دولت فعلی را چه در مقام ریاست جمهوری و چه در مقام نخست وزیری در یک تنگنایی قرار داده اگرچه شخص رئیس مجلس آقای بری موضع شفافی را در این موقعیت گرفتند.
آن چیزی که واضح است توقع حزب الله فعلا و مقاومت لبنان این است که اگر این نقض آتش بس ادامه پیدا بکند دولت و ارتش باید واکنش شایسته و به موقع را نشان بدهد ، که البته سابقه ای که ما از دولت و ارتش داریم عملا خیلی این توقع نمی تواند توقع واقع گرایانه ای باشد خود مقاومت هم می داند منتها مقاومت فعلا در شرایطی نیست که بخواهد در گام اول این اقدام را انجام بدهد به نظر من تشییع سیدمقاومت در این شرایط خیلی روی این مسئله می تواند اثربخش باشد .
سوال: برای همین رژیم صهیونیستی می خواهد مانعش بشود ؟
عبدی :بله،هر چقدر این تشییع باشکوه تر برگزار بشود عملا مشروعیت مقاومت در لبنان و جایگاه او به شدت بازنمایی خواهد شد و در این شرایط آن زمان مقاومت برای اقدام عملی برای بیرون کردن رژیم صهیونیستی از مناطق اشغالی و هرگونه واکنش دیگری عملا با یک پشتوانه قوی از مشروعیت مردمی و داخلی نشان داده خواهد شد ، این مطلوب دولت فعلی آمریکا و شخص ترامپ و وزیر خارجه تندروی آن و دولت نتانیاهو قطعا نخواهد بود کما این که امروز هم اعلام شد که مارکو روبیو وزیر خارجه دولت ترامپ چون آن طرح ترامپ عملا حداقل در موضع رسمی و اعلانی دولت های عرب با مخالفت مواجه شده ، با این عنوان که قرار است از طرح عربستان و امارات مطلع بشود دارد به منطقه می آید که علاوه بر رژیم صهیونیستی فکر می کنم سفری هم به بیروت خواهد داشت و بعد عربستان و امارات تا درباره آن طرح صحبت کنند ، تا این جا درباره بحث آواره کردن مردم غزه یا بیرون کردن آنها عملا طرح ترامپ تا الان آن واکنش لازمی که آمریکایی ها و شخص ترامپ مدنظرشان بود نتوانستند بگیرند بخصوص با موضعی که رئیس جمهور مصرگرفت و اعلام کرد که تا زمانی که آقای ترامپ مُسر است بر این موضع خود باشد از سفر به واشنگتن اعراض خواهد کرد ، برخلاف پادشاه اردن که البته پادشاه اردن رفت و جلوی آقای ترامپ جرات نکرد حرف بزند و بعد که آمد یک توئیتی زد که توپ را انداخت در زمین اتحادیه عرب و دولت های عرب و سعی کرد از خودش سلب مسئولیت کند ، به نظر من موضعی که الان آمریکا و شخص ترامپ و دولت او درباره مسئله غزه گرفته که آقای دکتر هم به درستی به آن اشاره کردند که برای رژیم صهیونیستی بسیار حائز اهمیت است این است که سعی می کنند به مرگ بگیرند که دولت های منطقه به تب راضی بشوند مسئله الان این است خود ترامپ و نتانیاهو و دولت هایشان از هر کسی بهتر می دانند مردمی که ۱۵ ماه یکی از درخشان ترین صفحات مقاومت بشری را نه برای این قرن یا قرن گذشته ، در طول تاریخ بشری به نظرم به منصه ظهور گذاشتند دیگر صحبت از بیرون کردن و اخراج کردن یک کم شوخی است و این به نظر من می رسد که الان تدابیری که دارند اتخاذ می کنند ، پالس هایی هم که از عربستان یا از امارات همین امروز مشاور ارشد آقای بن زاید رسما موضع گرفته و گفته که حماس باید کوتاه بیاید و بپذیرد که در اداره آینده غزه نقشی نباید داشته باشد این ها نشان می دهد که همان مسئله ای که به مرگ گرفتند که مردم غزه و حماس به تب راضی بشوند.
سوال : آقای یزدان پناه می خواهیم در خصوص بحث آتش بس در غزه صحبت کنیم ، موضوع آتش بس در لبنان را آقای عبدی به آن پرداختند این که خود شما هم در صحبت هایتان اشاره کردید و آقای عبدی هم فرمودند که مردم غزه ۱۵ ماه همه جوره ایستادند و مقاومت کردند تا رسید به موضوع آتش بس و تبادل اسرا، الان هم بارها و مکررا نقض آتش بس از سوی رژیم صهیونیستی در غزه هم صورت گرفته اما حماس به مفاد آتش بس همچنان پایبند بوده و رژیم صهیونیستی هم مجبور شده آتش بسی را که نزدیک بود تا فروپاشی برود کوتاه بیاید و به شرایط برگردد به همین علت فردا هم مرحله دیگری از تبادل اسرا قرار است انجام شود شما آینده آتش بس در غزه را چطور ارزیابی می کنید و فکر می کنید که ادامه دار است و چه خواهد شد ؟
یزدان پناه : مبنای آتش بس را تجربه نشان داده در این منطقه عمدتا سیاسی است ، یعنی از استحکامات حقوقی لازم برخوردار نیستند ، و از طرف دیگر هم با توجه به این که ذهن طرف مقابل یک ذهن سلطه گرا است و زبانی جز زبان زور نمی فهمد هر زمان که احساس بکند و تشخیص بدهد که باید از این توافقات و این آتش بس ها عدول بکند و اهداف خودش را مطابق میل خودش دنبال کند این کار را انجام خواهد داد بنابراین به نظر من در مورد آتش بس اخیر هم همین مسئله وجود د ارد ، صدق می کند اصلا نمی شود به پایداری این آتش بس ها خیلی دل خوش کرد که بههرحال طرف مقابل هم آنگونه که حماس و جریانات سیاسی در نوار غزه به آن پایبند هستند رژیم صهیونیستی هم پایبند باشد این یک نکته است ، نکته دوم این که به نظر می رسد با توجه به روند تحولاتی که ما در منطقه شاهد آن هستیم من اعتقادم این است که منطقه جنوب غرب و غرب آسیا واقعا گرفتار یک رنسانس ژئوپلیتیکی است و این رنسانس ژئوپلیتیک بههرحال قدرت های جهانی با محوریت آمریکا و با سرباز حلقه به گوشی به نام رژیم صهیونیستی تلاش دارند تا قبل از آن که نظام قدرت جهانی دستخوش تحولات بنیادین بشود ، خودشان اهداف خودشان را در مناطق حیاتی در این منطقه حساس پیاده بکنند ، غزه یکی از آن نقاط است که ما اصطلاحا به مفهوم ژئوپلیتیک یک منطقه بسیار ارزشمند و حیاتی که می تواند تاثیرگذاری فراوانی در این ساختار رنسانس پذیر سیاسی ، امنیتی و ژئوپلیتیکی جهانی داشته باشد .
سوال : یعنی یک نوزایی درواقع ؟
یزدان پناه: بله ، با توجه به چنین شرایطی ، وجود نیروهایی به نام حماس استخوان در گلوی اهداف بلند مدت و استراتژی های مدنظر قدرت هایی مثل آمریکا و سرباز پیاده نظام آن همان رژیم صهیونیستی است این ها دارند اینگونه القا می کنند من آن بحث روایت سازی درست را که مطرح کردم و واقعا هم روی آن تاکید دارم واقعا همین مسئله است آنها دارند اینگونه القا می کنند به نظام بین الملل که طوفان الاقصی نشان داد که وجود فلسطینی ها در این منطقه و نیروهای مبارزی به نام نیروهای حماس ذیل استراتژی مقاومت همیشه برای امنیت منطقه می توانند مضر باشند ، با دست آویز قرار دادن این بهانه الان آمدند تئوری جابجایی مردم غزه ، مردم فلسطین که اصالتا این منطقه این جغرافیا نه یک روز نه دو روز ، بلکه قرن های متمادی است ، اصلا می دانید که این منطقه یکی از ابتدایی ترین مناطق سکونت بشری است ، از ابتدایی ترین مکان های و کانون های تمدن ساز بشری است ،
سوال : اصلا اغلب پیامبران از همین منطقه ....
یزدان پناه : محل ظهور هر سه دین معتبر دنیا همین منطقه است ، بنابراین این ها دارند در واقع با دست آویز قرار دادن و پیش دستی و روایت سازی های پر سر و صدایی که افکار جهانی را بتوانند مدیریت بکنند ، بنابراین یک وحشتی که دارند ، این ها آمدند به نظر من دولت آمریکا و شخص ترامپ در اعلام این سناریو هم خیلی عجله کرد البته این ماهیت ذهنی شان است آدم سیاستمدار بیش فعالی است به خاطر همین ....
سوال: ابایی هم ندارد ، هر چه به ذهنش نرسد می گوید و کسی هم کاری با او ندارد .
یزدان پناه : حالا این یک مسئله است ، به نظر من شاید الان از او بپرسید و بخواهد صادقانه جواب بدهد پشیمان باشد چون آنها تصور نمی کردند که مراسمی به نام مراسم تشییع پیکر سیدحسن نصرالله را در پیش داشته باشند ، من باز تاکید می کنم واقعا اگر فضای لبنان اجازه بدهد ، یعنی شاید حتی غیرمسلمان ها بیشتر از مسلمانان باشند این یعنی شکست یک سناریوی ذهنی از پیش پرداخته توسط هژمونی سلطه طلب جهانی به نام آمریکا و نوچه های او که در منطقه اسرائیل است بههرحال اسرائیل یک آمریکای کوچک در منطقه است.
به نظر من یکی از سناریوهای ذهنی ترامپ در بحث این که می خواهند غزه یک منطقه برای آمریکا بشود و بهانه ای است برای این که زمام امور بیت المقدس را به عنوان کانون ادیان در دست بگیرند، برای آنها مهم تر از هر نقطه ای در دنیا الان بیت المقدس است.
بنابراین با این فضای ذهنی که وجود دارد مسئله آتش بس در غزه واقعا مسئله به نظر من شکننده ای است اگر فردا یک اتفاقی بیفتد، اگر دوباره رژیم صهیونیستی آن خوی وحشی گری اش گل بکند حمله کند چه کسی جلودار او است؟ کشورهای عرب منطقه جلودار او هستند؟ اردن جلودارش است؟ مصر است؟ عربستان است؟ اتحادیه عرب است؟ حتی سازمان همکاری های اسلامی هست؟
ما بدبختی که در حوزه اسلامی داریم حتی در همین سازمان همکاری های اسلامی واقعا بسیاری از تحولات این منطقه را شوخی می گیریم و به عمق تحولات توجه نمی کنیم که این ها در آینده ممکن است چه بلایی بر سر منطقه اسلامی بیاورند بنابراین این جا است که از کشوری مثل جمهوری اسلامی ایران و مثل عراق که حداقل فعلا پایبند هستند مثل یمن که واقعا در کنار آن اصالت خود آن غیرت عربی خود را حفظ کرده ، باید در بحث سیاست های اعلامی و ابلاغی و سیاست های نکوهش شرایط جدی در منطقه هم باید پیشگام باشند ترسی نداشته باشند.
به نظر می رسد برخی از ملاحظه کاری ها و مصالحه کاری ها در شرایط فعلی درباره تحولات منطقه واقعا دارد آزاردهنده می شود آن وقت است که ما باز ممکن است صحنه روایت سازی را ببازیم و همه چیز بیفتد دست دشمن و آن وقت به چه کنم چه کنم بیفتیم که ایا فلان کشور با ما همکاری می کنند نشستی برگزار بشود یا نشود ، اگر این فضا را در نظر نگیریم به نظر من آینده کوتاه مدت منطقه ای به نام لبنان و سرزمین های اشغالی ممکن است همین شرایط غم انگیز با شرایط بدتری ادامه پیدا بکند .
سوال: آقای عبدی در خصوص کرانه باختری دوست داشتیم صحبت کنیم هم بحث کوچ اجباری که ترامپ این طرح را پیگیر است ولی کلا فکر می کنم اگر شما در خصوص جمع بندی این تحولات صحبت بکنید شایدمناسب تر باشد ، این که بالاخره با مجموع صحبت هایی که کردیم با موضوع طرح ترامپ برای کوچ اجباری ، با اتفاقاتی که الان در کرانه باختری هم دارد رخ می دهد با موضوع لبنان ، غزه و همه این شرایطی که داریم فکر می کنید مجدد ممکن است تا پیش از ماه مبارک رمضان تنش ها بالا بگیرد و اتفاقی بیفتد یا نه ؟
عبدی : پیش بینی این شرایط یک کم سخت است با توجه به شرایط کلی منطقه و تک تک بازیگرانی که حضور دارند.
سوال : یعنی باید تا تشییع سید حسن نصرالله صبر بکنند ؟
عبدی : به نظر من می رسد که تمام تلاششان را برای کاهش جمعیت در تشییع سید انجام خواهد داد ، این تشییع عملا یک سرمایه نمادین است برای کل مقاومت و تمام تلاش آنها هم برای این که این سرمایه نمادین مخدوش بشود اگر این تشییع پیکر با جمعیت چند میلیونی حتی چند ده میلیونی برگزار شود از شهروندان بسیاری از کشورهای دنیا عملا همانطور که آقای یزدان پناه گفتند جنگ رسانه ای را دشمن خواهد باخت به این معنا که آنها از یک کلیدواژه دائم دارند علیه محور مقاومت و همه رهبران استفاده می کنند به نام تروریسم ، عملا وقتی یک تشییع پیکر در چنین ابعادی برگزار شود ، دیگر نمی توانند از واژه تروریست استفاده کنند .
سوال : مثل اتفاقی که با تشییع شهید حاج قاسم سلیمانی افتاد؟
عبدی : آن ها مجبورند بگویند تروریسم چقدر در دنیا حامی دارد و چقدر در دنیا مدافع تروریست هستند لذا خود به خود این شکسته خواهد شد اما به نظر من افزایش تنش ها ، حداقل پیش بینی من این است که تا بعد از ماه مبارک رمضان خیلی احتمال آن زیاد نیست، به نظرم بعد از آن افزایش تنش را خواهیم داشت یعنی آن سمت به نظر من احتمالش بیشتر از این سمت است ولی در مجموع، من برمی گردم به جمله طلایی حضرت اقا، ما تاالان مشکل بزرگی که داشتیم نتوانستیم دستگاه محاسباتی دشمن را به هم بزنیم، این به نظرم کلید ماجراست و در واقع نقطه ثقل و مرکز ثقل اینجا است با آمدن ترامپ و این که می خواهد عملا زمین بازی را او تعریف کند این عملا باز به ضرر ما خواهد بود، اگر می خواهیم بازی به نفع مقاومت برگردد باید دستگاه محاسباتی دشمن به هم بخورد ، هم آمریکا و هم ...
سوال : همین نکته ای که آقای یزدان پناه هم فرمودند استراتژی تهاجم باشد به جای دفاع؟
عبدی : بله دقیقا و برای این اتفاق از این موضع انفعال باید بیرون بیاییم چه در مواضع دیپلماتیکی که مسئولین دارند می گیرند. مثلا آقای رئیس جمهور حرف خوبی می زند می گوید اگر مراکز ما را بزنند ما جای آن هزار تا می سازیم این در موضع تدافعی است باید یک موضع تهاجمی هم پشتیبان آن بیاید که اگر شما چنین کاری بکنید قطعا ما هم پاسخ چنینی خواهیم داشت یعنی این را می طلبد و دشمن باید بداند که با چه طرفی مواجه است اگر پیام ما انفعال باشد او را گستاخ تر خواهد کرد و دستگاه محاسباتی او را هم بهم نخواهد زد ما باید مرکز تهاجم را نقطه ثقل بگذاریم برهم زدن دستگاه محاسباتی دشمن.