نکات تغذیهای صحیح در روزه داری
دکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی ، نکات اصول تغذیهای صحیح در هنگام سحر و افطار را برای گذراندن ماه رمضان بیان کرد.

به گزارش خبرگزاری صداوسیمامرکز یزد، دکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی گفت: رعایت نشدن اصول صحیح تغذیه در ماه مبارک رمضان نه تنها ضمانت کننده سلامت فرد نمیباشد؛ بلکه میتواند عوارضی مضر برای سلامتی همچون افزایش وزن، افزایش سطح چربیهای خون، اختلالات گوارشی، افت یا افزایش قندخون در افراد مبتلا به بیماری دیابت را ایجاد کند.
دکتر سعید شرافت منش افزود: برنامه رژیم غذایی در این ایام همچنان بر دو نکته اساسی تعادل و تنوع در دریافت گروههای غذایی و درشت مغذیها شامل پروتئین، چربی و کربوهیدراتها تاکید دارد. گروههای اصلی غذایی عبارتند از گروه نان و غلات، سبزی ها، میوه ها، شیر و لبنیات، گوشتها و تخم مرغ، حبوبات و مغزها که میزان مصرف آنها در وعدههای سحری، افطار و شام با توجه به شرایط تن سنجی و میزان فعالیت بدنی فرد توسط متخصص تغذیه تنظیم میشود.
توصیههای وعده سحری:
دکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی گفت: غذای مصرفی در وعده سحری میبایست از ویژگیهای وعده ناهار و یا یک صبحانه کامل که تامین کننده میزان کافی از درشت مغذیها باشد نیز برخوردار باشد.
وی افزود: توصیه میشود از خوردن غذاهای چرب و نوشیدن چای زیاد و قهوه به دلیل دیورتیک بودن (ادرارآور) و ایجاد تشنگی در طول روز در فرد روزه دارخودداری شود و به منظور پیشگیری از گرسنگی در طول روز، توصیه به مصرف کربوهیدارتهای پیچیده در وعده سحری همچون سیب زمینی، نان سبوس دار، جو، برنج قهوهای و حبوبات و جایگزین کردن این موارد با کربوهیدراتهای ساده و تصفیه شده همچون شیرینی ها، خامه ها، زولبیا و بامیه و نان سفید توصیه میشود.
دکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی گفت:مصرف غذاهای سرخ کرده نظیر کوکو سبزی، کوکو سیبزمینی، کتلت و گوشتهای پر ادویه مثل کباب و ماهی نیز میتوانند سبب تشنگی افراد در طی روز شده همچنین مصرف سس مایونز، خامه، سوسیس، کالباس و نوشیدن نوشابههای گازدار در وعده سحر سبب بروز ناراحتیهای گوارشیای از قبیلترش کردن، سو هاضمه و افزایش احتمال چاقی میشود.
یک باور غلط و ضرورت اصلاح آن
دکتر سعید شرافت منش افزود: گاهی فرد روزه دار تصور میکند در صورت حذف یک وعده که عموماً وعده سحری میباشد، میتواند باعث کاهش وزن و از بین بردن چربی زائد بدن شود، حال آنکه حذف وعده سحری نه تنها باعث کاهش وزن نمیشود بلکه اضافه وزن نیز به همراه دارد. زیرا با نخوردن وعده سحری سلولهای بدن در حالت گرسنگی شدید و افت قند خون قرار میگیرند و تمایل فرد به غذاهای پرچرب و شیرین بیشتر شده و در نهایت پرخوری در وعده افطار و شام منجر به چاقی فرد میشود.. هم چنین مصرف زیاد زولبیا و بامیه، باقلوا، حلوای خیلی شیرین، شکلات و شیرینی هایتر و خامه دار، غذاهای پرچرب و مصرف کله و پاچه نیز خود از عوامل بروز اضافه وزن و چاقی در این افراد میباشد. از طرفی، عدم مصرف وعده سحری میتواند با بروز سردرد، دردهای عضلانی و بوی بد دهان همراه شود.
دکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی گفت:پرخوری در هنگام سحر نه تنها از احساس گرسنگی در ساعات انتهایی روز جلوگیری نمیکند بلکه در ساعات ابتدایی روز، فشار زیادی را به معده و دستگاه گوارش فرد وارد کرده که میتواند با بروز سوء هاضمه، درد و نفخ معده در ارتباط باشد.
توصیههای وعده افطار:
دکتر سعید شرافت منش افزود: به منظور پیشگیری از کمبودهای غذایی؛ افراد باید سه وعده غذا در وعدههای افطار، شام مختصر و سحر مصرف کنند. در صورت عدم مصرف غذای کافی در وعدههای گفته شده، فرد درمعرض کمبود مواد مغذی قرار گرفته و در طول این ایام ممکن است دچار عوارضی همچون یبوست، افت فشارخون، افت قند خون و سردرد گردد، لذا همچنان به رعایت اصول صحیح تغذیه در ماه مبارک رمضان تاکید ویژه میشود.
وی همچنین به روزه داران توصیه کرد:
شروع افطار بهتر است با مصرف مواد غذایی سبک و سهل الهضم باشد بطور مثال؛ روزه بهتر است با آب ولرم، شیر و خرما افطار گردد و سپس مصرف غذاهای سبک و مختصر و سهل الهضم شامل گروههای غذایی شیر و لبنیات، میوه و سبزی، نان و غلات برای افزایش قندخون توصیه میگردد (نان و پنیر و سبزی، گردو، شیر گرم، فرنی، شیربرنج، سوپ، حلیم بدون روغن نیز موجب حفظ تعادل آب و مواد معدنی فرد روزه دار میگردد).
سوپهای غنی از مواد مغذی مانند سبزیجات و غلات یک انتخاب بسیار مناسب برای افطار هستند، زیرا به بازیابی مایعات به بدن فرد روزه دار کمک کرده و بدن فرد را هیدراته نگه میدارد.
اهمیت مصرف شام با فاصله ۱ تا ۲ ساعت از افطار در ایام روزه داری توصیه میشود. انواع خوراکها (خوراک مرغ یا گوشت یا تخم مرغ با سبزیجاتی همچون سیب زمینی، نخودفرنگی، قارچ، گل کلم، هویج، لوبیاسبز و.) مناسب میباشند.
قبل از خواب نیز یک لیوان چای کم رنگ (در افرادی که عادت به مصرف چای دارند) و یا یک لیوان شیر و حداقل ۲ عدد میوه نیز توصیه میشود.
استفاده از سبزی و میوه در هنگام افطار و هم چنین در فاصله بین افطار تا سحر به دلیل این که منبع خوبی از آب و فیبر و ویتامینها هستند برای دستگاه گوارش بسیار مفید بوده و مانع بروز یبوست میشوند، توصیه میگردد.
پرخوری و زیاده روی درمصرف غذاهای پرچرب و شیرین مثل زولبیا، بامیه، حلوا، شله زرد و. در وعده افطار پرهیز شود، زیرا میتواند با بروز اختلالات گوارشی و اضافه وزن در ارتباط باشد.
نوشیدن آب به میزان کافی به همراه شربتهای کم شیرین (خاک شیر، تخم شربتی یاکاسنی) درفاصله افطار تا سحر برای پیشگیری ازتشنگی و بازیابی آب بدن توصیه میگردد.
مصرف زیاد آب به هنگام افطار سبب اختلال در هضم مواد غذایی میگردد، لذا آب فراون نیز میبایست پس مصرف وعده غذایی مصرف شود.
به منظور پیشگیری از سوزش سر دل از دراز کشیدن بلافاصله بعد از سحری و همچنین بعد از افطار کردن خودداری شود.
افرادی که مبتلا به بیماریهای مزمن همچون دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی، نوسانات شدید فشار خون و نارسایی کلیه میباشند میبایست با پزشک معالج خود مشورت کرده و در صورت صلاحدید پزشک اقدام به روزه داری کنند.
ورزش به عنوان یک سبک زندگی سالم در کنار رعایت اصول صحیح تغذیه، میتواند به حفظ عضلات فرد روزه دار در ایام ماه مبارک رمضان کمک کرده و لذا داشتن فعالیت ورزشی در باشگاه و یا پیاده روی شبانه پس از افطار نیز توصیه میشود.