پخش زنده
امروز: -
سرپرست مرکز بهداشت خوزستان گفت: باتوجه به تاثیر وعدههای غذایی در سلامت بدن در ماه مبارک رمضان، رعایت توصیههای تغذیهای امری مهم است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، دکتر مهرداد شریفی به خبرنگار ما به وجود ۴ بُعد سلامتی شامل؛ جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی در حوزه بهداشت اشاره کرد و گفت: در ماه مبارک رمضان این ابعاد سلامت در کنار هم قرار میگیرند و میتواند سلامتی را به همه افراد بازگرداند.
وی در تشریح اهمیت روزه داری برای سلامت جسم و روح میگوید: در ماه مبارک رمضان به دلیل کاهش مصرف مواد غذایی و رعایت آداب تغذیهای، جسم استراحت میکند و درصورت رعایت اصول تغذیهای، کاهش وزن اتفادق میافتد.
دکتر شریفی ادامه داد: کاهش وزن یعنی سلامت جسمی، عدم ابتلا به بیماریهایی ازجمله دیابت، فشار خون، قلبی-عروقی و ... است.
سرپرست مرکز بهداشت خوزستان درخصوص بُعد سلامت معنوی گفت: درصورتیکه سلامت معنوی که همان اعتقاد به خداوند مهربان و حکیم و هدف داشتن در زندگی است، ارتقا یابد، سه بُعد دیگر سلامتی جسمی، روانی و اجتماعی نیز رخ میدهد و همین امر باعث افزایش طول عمر و سلامتی روزه داران خواهد شد.
وی افزود: باتوجه به تلاقی بخشی از ماه مبارک رمضان با عید نوروز، رمضان نوروزی نامگذاری شده است و انتظار میرود روزه داران همانند سالهای قبل وعده غذایی را بطور صحیح و سالم داشته باشند تا از لحاظ جسمی دچار مشکل نشوند.
سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ادامه داد: اولین وعده مهم در ماه مبارک رمضان، وعده سحری است، البته برخی افراد به دلیل بیدار ماندن تا پاسی از شب، قبل از خواب اقدام به خوردن مواد غذایی کرده و از بیدار شدن هنگام سحر و خوردن سحری اجتناب میکنند که این روش صحیح نیست و توصیه میشود همه روزه داران حتما وعده سحری را در دستور کار قرار دهند، زیرا ساعتهای طولانی بدن از آب و غذا محروم است، بنابراین باید مواد غذایی برای بدن تامین شود.
دکتر شریفی بر خودداری از مصرف غذاهای چرب در وعده سحری تاکید کرد و گفت: حتما غذاهای کربوهیدرات، پروتئین و ویتامین که وعده غذایی کاملی محسوب میشود، مصرف شود، به عبارت دیگر رژیم غذایی خوب رژیمی است که کفایت داشته باشد، یعنی به اندازه نیاز بدن و بر مبنای ساعات غذا نخوردن باشد.
وی بر رعایت تعادل تاکید و اضافه کرد: باید ۶ گروه مواد غذایی شامل؛ نان و غلات، میوه و سبزیجات، گوشت و پروتئین، حبوبات، شیر و لبنیات در سه وعده غذایی سحری، افطار و شام وجود داشته باشد، همچنین تنوع در رژیم و برنامه غذایی مورد توجه قرار گیرد، به این معنی که در مصرف لبنیات، همه نوع شامل؛ شیر، ماست، پنیر و دوغ از نوع کم چرب استفاده شود.
دکتر شریفی با بیان اینکه ۷۰ درصد انرژی بدن از کربوهیدراتها تامین میشود، گفت: برخی این دسته مواد غذایی را حذف میکنند که روشی اشتباه است، بنابراین در وعده سحری میتوان غذاهایی مانند نان و تخم مرغ، برنج و خورشت کم چرب و سالادها استفاده کرد.
سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز افزود: برخی افراد عادت دارند در وعده سحری مقدار زیادی آب مصرف کنند، اما باید بدانید که این کار صحیح نیست، زیرا با ایجاد تکرر ادرار، آب زیادی از بدن دفع میشود و احساس تشنگی بیشتری به وجود آید، بنابراین توصیه میشود ۲۵۰ تا ۳۰۰ سی سی آب سالم و بهداشتی و در مواقعی چندین قطره آبلیمو بنوشید.
وی افطار را وعده مهم دیگری در ماه مبارک رمضان عنوان کرد و گفت: باتوجه به اینکه بدن ساعتها گرسنگی و تشنگی را تحمل کرده است، توصیه میشود برای افطار یک فنجان آبگرم یا شیر گرم و سایر مایعات گرم استفاده شود و به جای استفاده از شیرینجات مانند بامیه، زولبیا و شیرینیهای دارای قند فراوان، قندهای پیچیده مانند خرما، کشمش و توت خشک مصرف شود.
دکتر مهرداد شریفی بر مصرف غذای سبک مانند نان و پنیر و سبزی و گردو، سوپ ها، حلیم و آش تاکید کرد و افزود: میان وعده افطار و شام باید حداقل ۴۵ تا ۶۰ دقیقه فاصله زمانی رعایت شود، ضمن اینکه در وعده شام از غذاهای سبک، کم چرب و دارای تعادل غذایی استفاد کنیم.
وی تاکید کرد: از وعده افطار تا سحر باید آب از دست رفته بدن در طول روزه داری با مصرف ۷۵۰ تا ۱۰۰۰ سی سی مایعات شامل؛ آبمیوههای طبیعی، دوغ و آب ساده و... جبران شود.
دکتر شریفی با تاکید بر اهمیت مصرف میوهها و سالادها بر سلامت جسم، ادامه داد: در سالادها از سسهای چرب و غیر بهداشتی استفاده نشود و بجای این محصولات، از آبغوره، آبلیمو، سرکه سیب طبیعی و ترشیجات معطر استفاده کنیم.
سرپرست مرکز بهداشت خوزستان مصرف بی رویه نوشابههای گازدار را عادت غذایی اشتباه و مضر عنوان کرد و گفت: مصرف سرانه نوشابههای گازدار در دنیا کمتر از ۱۰ لیتر است، این درحالیست که این میزان در استان حدود ۴۵ لیتر است.
وی چاقی و افزایش قند خون را از جمله عوارض نوشیدنیهای گازدار برشمرد و افزود: توصیه میشود به جای استفاده از این نوشیدنیها، آب سالم و بهداشتی، دوغ و آبمیوههای طبیعی مصرف شود.