پخش زنده
امروز: -
بزرگداشت هشتاد و هفتمین سالروز درگذشت علامه محمد اقبال لاهوری شاعر پارسی گوی پاکستانی در سراسر پاکستان با برگزاری مراسم ویژهای در شهرهای مختلف آغاز شده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از اسلام آباد، در حالیکه مردم پاکستان امروز (۲۱ آوریل ۲۰۲۵) را با احترام و افتخار به عنوان هشتادوهفتمین سالروز درگذشت علامه محمد اقبال، شاعر، متفکر و بیدارگر مسلمانان شبهقاره گرامی میدارند، ایرانیان نیز همزمان یاد و نام «سعدی شیرازی» شاعر بلندآوازه ادب فارسی را در قالب «روز سعدی» پاس میدارند؛ تقارنی که یادآور پیوندهای عمیق فرهنگی، زبانی و تمدنی دو ملت است.
بزرگداشت هشتاد و هفتمین سالروز درگذشت علامه محمد اقبال لاهوری شاعر پارسی گوی پاکستانی در سراسر پاکستان با برگزاری مراسم ویژهای در شهرهای مختلف آغاز شده است. علامه اقبال که در آثارش بارها از بزرگان ادب فارسی همچون سعدی، حافظ، فردوسی و مولوی تأثیر پذیرفته، خود را فرزند معنوی این سنت ادبی میدانست و از این گنجینه برای بیدارسازی امت اسلامی بهره گرفت؛ و که در شعرش زبان فارسی را چونان ابزار انتقال اندیشههای فلسفی و اخلاقی برگزید، در واقع به استمرار همان اندیشهای پرداخت که سعدی با گلستان و بوستانش بنیاد نهاده بود.
سفارت ایران در پاکستان با انتشار پیامی مشترک، از تقارن این دو مناسبت به عنوان فرصتی برای تعمیق پیوندهای فرهنگی یاد کرده و نوشت: سعدی شیرازی و علامه اقبال به عنوان دو شاعر و متفکر برجسته، پیامآور عشق، اخلاق، وحدت و کرامت انسانی در جهان اسلام بودند و آثارشان امروز نیز راهنمای نسلهای جوان برای شناخت هویت، خودباوری و مسئولیتپذیری اجتماعی است.
«آصف زرداری» رئیس جمهور و «شهباز شریف» نخستوزیر پاکستان نیز در پیامهایی جداگانهای بر نقش بیبدیل علامه اقبال در شکلگیری اندیشه استقلال مسلمانان هند و ایجاد کشور پاکستان تاکید کرده و او را نه تنها شاعر، بلکه متفکری ژرفاندیش، اصلاحگر اجتماعی و الهامبخش نسلها دانستند.
در جهانی که با بحرانهای هویتی، فرهنگی و اخلاقی روبهروست، بازخوانی میراث مشترک سعدی و اقبال میتواند راهی برای گفتوگوی بین تمدنی، تحکیم وحدت امت اسلامی و ارتقاء روابط فکری میان ایران و پاکستان باشد؛ دو ملتی که گذشتهای مشترک، زبانی همریشه و آیندهای درهمتنیده دارند.