• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۵۰۵۰۸
تاریخ انتشار: ۰۳ شهريور ۱۴۰۴ - ۱۵:۴۶
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

شناسایی منبع پنهان آب در جنگل‌های شمال کشور

گروهی از پژوهشگران دانشگاه تهران در یک همکاری پژوهشی بین‌المللی، با مطالعه بر روی مه بارش در جنگل‌های شمال ایران، نتایج اکوهیدرولوژیک این پدیده را بررسی کردند.

شناسایی منبع پنهان آب در جنگل‌های شمال کشور

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، نتایج این پژوهش که با همکاری محققانی از ایران، چین، آلمان، کانادا و ایالات متحده آمریکا انجام شده است، بیانگر این است که پدیده مه بارش به عنوان منبع پنهان آب، می‌تواند به افزایش آب ورودی به جنگل‌ها و تقویت تاب‌آوری اکوسیستم‌ها در برابر بحران‌های آبی منجر شود.

پدرام عطارد، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و سرپرست این گروه تحقیقاتی بین‌المللی در توضیحاتی به تشریح پدیده مه‌بارش پرداخت و گفت: «مه بارش، فرایندی است که طی آن ذرات بسیارریز آب موجود در مه، توسط تاج پوشش درختان به دام افتاده و پس از تراکم، به‌صورت قطرات باران به سطح خاک منتقل می‌شود. مه بارش یکی از مهمترین منابع تأمین رطوبت برای جنگل‌های کوهستانی شمال ایران محسوب می‌شود، به گونه‌ای که تنها در فصل خشک، سالانه بیش از ۱۲۰ میلیون مترمکعب آب از طریق مه بارش به جنگل‌های راش استان‌های شمالی اضافه می‌شود و نقش قابل توجهی در پایداری و عملکرد اکوسیستم ایفا می‌کند.»

وی درباره اهمیت انجام این پژوهش گفت: «جنگل‌های شمال ایران که به نام جنگل‌های هیرکانی شناخته می‌شوند، قدمتی بین ۲۵ تا ۵۰ میلیون سال دارند. این جنگل‌ها از با ارزشترین ذخایر زیستی ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو به شمار می‌روند. گونه راش (Fagus orientalis) با سهمی تقریباً ۳۰ درصدی از حجم سرپا، ۲۳.۶ درصدی از تعداد پایه‌ها و ۱۷ درصدی از سطح جنگل‌های شمال ایران، گونه غالب و کلیدی این اکوسیستم بسیار ارزشمند است.»

وی افزود: «راش بهطور اختصاصی با شرایط خنک، مرطوب و مه خیز ارتفاعات ۷۰۰ تا ۲۲۰۰ متر شمال ایران سازگار شده است؛ یعنی در مناطقی که وقوع پدیده مه بارش قابل توجه است و در نتیجه این فرآیند، بخشی از رطوبت مورد نیاز این اکوسیستم‌ها را فراهم می‌کند. در این چرخه، ذرات مه توسط شاخ و برگ درختان راش به دام افتاده و به صورت قطرات باران، از طریق تاج پوشش به خاک منتقل می‌شود و بدین ترتیب، ورودی آب جنگل‌ها به طور چشمگیری افزایش می‌یابد.»

عضو هیئت علمی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، با اشاره به زمینه تحقیقات انجام شده مرتبط با این موضوع، گفت: «برای نخستین‌بار در سال‌های ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ طی پژوهشی که در ایستگاه تحقیقاتی جنگل آموزشی-پژوهشی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران (جنگل خیرود نوشهر) در توده راشستان بخش بهاربن در ارتفاع ۱۴۰۰ تا ۲۲۰۰ متر انجام شد، وقوع سالانه مه، برآورد و پدیده مه بارش به عنوان یکی از منابع ورودی آب در توده راش تأیید شد. نتایج این پژوهش مهر تأییدی شد بر نقش مهمی که راشستان‌های پوشیده از مه در جذب ذرات مه و افزایش باران رسیده به جنگل دارند.»

وی افزود: «در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ نیز مطالعات تکمیلی و تخصصی‌تر به منظور برآورد دقیق و کمّی مه بارش، در راشستان‌های حومه روستای "پسپرس" شهرستان نور در ارتفاع ۲۰۰۰ متری از سطح دریا انجام شد. یافته‌ها نشان داد تاج پوشش هر درخت میانسال راش مستقر در ارتفاعات، در فصل رویش، معادل ۵۰۰ لیتر آب را از طریق مه، جذب و به سطح جنگل وارد می‌کند. این مقدار برای هر هکتار جنگل راش در فصل رویش حدود ۱۰۰ مترمکعب آب است که بیش از ۶.۵ درصد ورودی آب را در این فصل افزایش می‌دهد. در مجموع، برآورد می‌شود سالانه فقط در فصل رویش، بیش از ۱۲۰ میلیون مترمکعب آب از طریق مه بارش و به واسطه تاج پوشش درختان راش، به بیلان آبی جنگل‌های کوهستانی شمال افزوده می‌شود.»

عطارد درباره اهمیت مه بارش و نقش این پدیده در اقلیم جنگل‌های شمال گفت: «این پدیده، علاوه بر تأمین آب، در میکرو اقلیم جنگل نیز نقش اساسی دارند. موجب کاهش تابش نور ورودی به جنگل (گاهی تا ۷۵ درصد)، تعدیل دما، افزایش رطوبت هوا و خاک، کمک به زادآوری جنگل، کاهش نیاز آبی جنگل، افزایش تنوع زیستی، کاهش تبخیر و حتی تأمین بخشی از مواد مغذی در بومسازگان کوهستانی شمال کشور می‌شوند. این نقش، روز به روز با شدت گرفتن خشکسالی، کم آبی و تغییرات اقلیمی، حیاتی‌تر می‌شود.»

عضو این گروه تحقیقاتی درباره نقش مه بارش در امنیت آب و اقتصاد مناطق پایین‌دست جنگل‌های شمال کشور اظهار داشت: «در بسیاری از مطالعات جهانی، نقش مه بارش به عنوان یکی از حلقه‌های اصلی چرخه آب اکوسیستم‌های کوهستانی گزارش شده است. پژوهش‌های حاضر که گام‌های نخستین برای بیان وقوع و تخمین پدیده مه بارش در جنگل‌های هیرکانی است، نشان از شرایط بسیار متنوع بیوکلیماتیک جنگل‌های شمال ایران دارد که موجب ایجاد توده‌های متنوع درختان شده است. وقوع پدیده مه بارش علاوه بر خصوصیات بیوکلیماتیک، به خصوصیات مورفولوژیک و ساختاری درختان غالب در توده نیز بستگی دارد. درختان راش با تقاضای رطوبتی بالا، در فصول خشک و کم باران می‌توانند رطوبت مورد نیازشان را از مه بارش تأمین کنند و از طرفی حفظ و نگهداری این توده‌های جنگلی در مناطق کوهستانی موجب به دام افتادن قطرات مه توسط تاج‌پوشش حتی در غیاب بارش و تولید مه بارش ¬شود که به تأمین آب زیرمینی و رطوبت مورد نیاز اکوسیستم کمک خواهد کرد. بنابراین غفلت از مه بارش در برنامه‌ریزی منابع آب و حفظ تاج پوشش درختان جنگلی خصوصاً راشستان‌ها، می‌تواند امنیت آب و اقتصاد مناطق پایین‌دست شمال کشور را به چالش بکشد.»

عطارد افزود: «اهمیت مه بارش زمانی پررنگ‌تر می‌شود که بدانیم مناطق پایین‌دست جنگل‌های شمال کشور، تأمین کننده محصولات استراتژیک کشور از جمله برنج، مرکبات، چای، سویا، کلزا و بادام زمینی هستند که نیاز آبی بالایی دارند و امنیت غذایی و معیشت میلیونها نفردر کشور، به آنها وابسته است. با وجود پتانسیل بالای پژوهشگران بومی برای گسترش مطالعات و مدیریت هوشمند منابع آب، کمبود منابع مالی و فقدان ایستگاههای هواشناسی در توده‌های جنگلی، مهمترین مانع انجام تحقیقات دقیق و راهبردی است. احداث این ایستگاه‌ها و حمایت مالی هدفمند، گام اساسی برای شناخت بهتر مه بارش، افزایش بهره‌وری آب و تضمین امنیت زیستی و اقتصادی شمال کشور خواهد بود.»

وی درباره چالش‌های موجود در بهره‌وری از آب پنهان در مه بارش نیز گفت: «با وجود نقش اساسی مه بارش در پایداری جنگل‌های شمال کشور، مدیریت منابع آب در این مناطق همچنان با چالش‌های جدی مواجه است. تغییر اقلیم و در نتیجه، افزایش خشکسالی‌ها، کاهش بارندگی، بالارفتن دما و بهره‌برداری بیرویه از منابع آب زیرزمینی، وابستگی اکوسیستم‌ها به منابع جایگزینی مانند مه بارش را بیش از پیش نمایان ساخته است. با این حال، نبود داده‌های دقیق و جامع درباره سهم واقعی مه بارش، نه تنها باعث نادیده گرفتن این پدیده در برنامه‌ریزی منابع آب شده، بلکه ضرورت پژوهش‌های هدفمند برای شناسایی روش‌های افزایش جذب و بهره‌وری بهینه از مه بارش را دوچندان کرده است، پژوهش‌هایی که می‌تواند به افزایش آب ورودی به جنگل‌ها و تقویت تاب‌آوری اکوسیستم‌ها در برابر بحران‌های آبی منجر شود.»

گفتنی است نتایج کامل این دو پژوهش که با همکاری عاطفه دژبان، پژوهشگر دکتری دانشگاه تهران، مهندس محمدصادق کاویانپور، پژوهشگر کارشناسی ارشد دانشگاه تهران، توماس گرنت پیپکر "Thomas Grant Pypker" استاد دانشگاه تامپسون ریورز کانادا، دیرک هولشر "Dirk Hölscher" استاد دانشگاه گوتینگن آلمان، کورتیس دی هولدر"Curtis D. Holder"، استاد دانشگاه کلرادو آمریکا، هایفنگ ژو"Haifeng Zhu"، استاد مؤسسه تحقیقات فلات تبت آکادمی علوم چین، وحید اعتماد، دانشیار دانشگاه تهران و ویلما بایرامزاده، دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی کرج انجام شده است، در دو مجله معتبر "Ecohydrology & Hydrobiology" لهستان و "Ecohydrology" انگلستان در سال‌های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۴ منتشر شده است که از طریق لینک‌ها (این و این ) در دسترس است.

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
تجلیل از برگزیدگان مرحله استانی جشنواره صالحین در گرگان
افزایش حق عائله مندی و اولاد در بودجه سال آینده
باران و برف در راه آسمان قزوین 
کشف دپوی مواد غذایی در اردبیل
روابط ایران و چین در بالاترین حد خود قرار دارد
پیام تقدیر استاندار کرمان از مردم در سالگرد شهید سلیمانی
نشست مشترک مسئولان استان یزد با بازاریان
پذیرایی بانوان فوتسالیست گلبرگ از صدرنشین لیگ برتر
رالی داکار در عربستان؛ پیشتازی شارینا در موتوربایک و لاته گان در اتومبیل رانی
گرامیداشت یاد و نام ۳۲۷ شهید والامقام انتظامی، مرزبانی و یگان ویژه استان گلستان
پایان اردوی آماده سازی تیم ملی اسکی آلپاین در سپیدان
مروری بر سه برنامه ورزشی از شبکه ورزش
سیل‌بند‌های سعدی مانع تکرار خسارات سیلاب به منازل شهروندان
شهرداری منطقه ۸ رتبه برتر اجرای آرای ماده ۱۰۰ را کسب کرد
آیین بزرگداشت رودکی، پدر شعر فارسی
قهرمانی ورزشکار بافقی در وزن منهای ۹۵ کیلوگرم رقابت‌های قوی‌ترین مردان ایران
توسعه بازار‌های میوه و تره‌بار مشهد با هدف کنترل قیمت‌ها و حذف واسطه‌ها
کشف ۱۳ تُن کالای اساسی احتکار شده در ایرانشهر
پاکستان خواستار مخالفت قاطع با اعزام نیرو به غزه شد
ثبت ملی «مکان‌رویداد قیام ۱۹دی شهر قم»
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
باد و برف در راه همدان
نحوه برگزاری امتحانات دانشگاه آزاد در واحد‌های استانی اعلام شد
جزئیات برگزاری امتحانات پایان ترم دانشگاه‌های کشور
شهادت ۳ نفر از نیرو‌های فراجا در ناآرامی‌های امروز لردگان
رئیس جمهور به بانک‌ مرکزی رفت
تشییع پیکر شهید محمود حقیقت جمعی فردا در زاهدان
نیروی عملیاتی موساد در ایران اعدام شد
تمرکز نیرو‌های فراجا باید معطوف بر پیشگیری از اغتشاشات باشد
انتشار عمومی بزرگترین کلان داده قضایی کشور
یکسان سازی نرخ ارز در مرکز مبادله طلا و ارز
کشف حجاب؛ چهره سیاسی و فرهنگی استعمار در ایران
اعتبار کالابرگ هر سه ماه یکبار متناسب با تورم تغییر می‌کند
فرمانده کل ارتش:دشمن در اعتراضات مردم ایران دخالت نکند
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۱۷ دی
پیگیری حادثه بیمارستان ایلام براساس گزارش هیئت اعزامی
واکنش چین به اظهارات ترامپ درباره ایران  (۱۸ نظر)
جزئیات طرح جدید کالابرگ الکترونیکی اعلام شد  (۲ نظر)
اعلام زمان‌بندی دقیق واریز کالابرگ الکترونیکی؛ دهک‌های ۱ تا ۷ از چه تاریخی می‌توانند خرید کنند؟  (۱ نظر)
فهرست ۱۱ قلم کالای طرح معیشتی اعلام شد  (۱ نظر)
مرحله جدید یارانه مادران باردار و شیرده واریز شد  (۱ نظر)
بازتاب جلسه اول محاکمه مادورو در آمریکا  (۱ نظر)
گذشت اولیای دم مرحوم خالقی از قصاص قاتل فرزند خود  (۱ نظر)
توضیح جهاد کشاورزی درباره یارانه یک میلیون تومانی  (۱ نظر)
کشف حجاب؛ چهره سیاسی و فرهنگی استعمار در ایران  (۱ نظر)
انتشار کارت ورود به آزمون‌های استخدامی بانک کشاورزی و کمیته امداد  (۱ نظر)
آیت‌الله جنتی: دشمن‌شناسی مردم توطئه‌ها را خنثی می‌کند  (۱ نظر)
توضیحات وزیر ارشاد درباره کاغذ و ارز ترجیحی  (۱ نظر)
کادر فنی صنعت نفت آبادان در حال بررسی چند بازیکن مورد نیاز در نیم فصل دوم  (۱ نظر)
درگذشت معاون سابق اجرایی نیروی زمینی ارتش در همدان  (۱ نظر)
اعلام حکم متخلفان فینال لیگ برتر کشتی آزاد  (۱ نظر)