• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۰۴۸۰۱
تاریخ انتشار: ۰۱ آبان ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۲
سیاسی » مناسبت ها

مروری بر زندگی سید مصطفی خمینی

انقلاب، نتیجه رشادت‌ها و شهادت بزرگانی، چون سید مصطفی خمینی بود.

درسایه خورشید

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ آذرماه بود و خورشید بی رمق پاییز وسط آسمان خودی نشان می‌داد که در خانه‌ی خدیجه خانم صدای نوزادی پیچید، اولین فرزندشان به دنیا آمد؛ پسری لاغر، اما زیبا با چشمانی سیاه، از چشم‌هایش هوش سرشارش مشخص بود. به پیشنهاد مادر، نامش را مصطفی گذاشتند هم اسم پدربزرگ.

آن روز‌ها رسم بود که بچه‌ها از چهار یا پنج سالگی به مدرسه می‌رفتند، مصطفی هم از چهار سالگی وارد مدرسه باقریه در قم شد. آنقدر به درس علاقه و در آن پشتکار داشت که در ۲۷ سالگی به عالمی تمام‌عیار تبدیل شد.

جوان‌تر که بود سئوالی از پدر پرسید، جواب شنید: مگر خودت مجتهد نیستی؟ چرا از من می‌پرسی؟ مادرش گفت: اگر قبول دارید مجتهد است، چرا اجازهٔ اجتهاد به او نمی‌دهید؟» پدر پاسخ داد: «خیلی وقت است که قدرت استنباط احکام را دارد، اما به احترام آیت‌الله بروجردی، هرگز چیزی برایش نخواهم نوشت.»

سید مصطفی هم با تواضع و وارستگی، هیچگاه دنبال اسم و رسم و این حرف‌ها نبود. می‌گفت: «علم باید ما را از خود علم عبور دهد، نه اینکه در خودمان زندانی‌مان کند.» شاید همین اخلاصش بود که باعث شد، با وجود زندگی در سایه پدر، رنگ و بوی آقازادگی به خود نگیرد. ساده لباس می‌پوشید و ساده حرف می‌زد و در کلاس درس، چه هنگام مطالعه و چه تدریس، مثل طلبه‌ای فروتن رفتار می‌کرد و کسی فکرش را هم نمی‌کرد پسر حاج آقا روح الله باشد با این حال، در شهر به‌عنوان یکی از چهره‌های عالم و فاضل مشهور و محبوب بود.

زندگی سیاسی و مبارزاتی

آقا مصطفی حدود سی سالگی با مجتبی نواب صفوی آشنا شد و فعالیت سیاسی و مبارزاتی‌اش را آغاز کرد  یک سال بعد از آشنایی با نهضت فدائیان اسلام و علنی شدن مخالفت‌های امام خمینی با رژیم پهلوی همراه امام شد. آقا مصطفی آنقدر جدی و شجاع بود که بعد از دستگیری امام خمینی در ۱۵ خرداد ۱۳۴۲، با سخنرانی در صحن مطهر حضرت معصومه (س) در قم، قیام ۱۵ خرداد را شکل داد و پیگیری‌هایش برای آزادی امام از زندان باعث شد رژیم، تحت فشار علما و مردم، حبس امام را به حصر خانگی تبدیل کند.

سال بعد هم بعد از سخنرانی امام علیه کاپیتولاسیون در تیرماه ۱۳۴۳ و تبعید ایشان به ترکیه، سید مصطفی همراه مردم به منزل علما در قم رفت تا علیه این اقدام رژیم چاره جویی کنند. ساواک که تجربه مبارزات سید مصطفی را داشت، او را دستگیر و پس از دو ماه به ترکیه و سپس عراق تبعید کرد.

اما نه دستگیری و نه تبعید هیچکدام جلو دار حرکت انقلابی سید مصطفی که صد در صد پیرو امام خمینی بود نشد در نجف، او دوباره در کنار امام قرار گرفت و با توجه به روحیه تواضع و مهربانی و حسن خلقی که داشت حلقه اتصال میان نسل پدر و نسل جوان‌تر شد.

در میان جلسات علمی و گفت‌و‌گو‌های طلبگی، گاه جمله‌هایی می‌گفت که بعد‌ها نماد آینده شد: «اگر این ملت بداند چه می‌خواهد، هیچ قدرتی در برابرش نمی‌ماند.» او مبارزه را از جنس شعار نمی‌دانست بلکه شجاعت و ایمانی که داشت چراغ راهش بود. در نشست‌های خصوصی با شاگردان، تأکید می‌کرد که پیش از هر قیام، آگاهی مردم لازم است. حجت‌الاسلام رحیمیان بعد‌ها نوشت: «انقلاب پیش از آنکه در خیابان‌ها رخ دهد، باید در فکر‌ها اتفاق بیفتد.»

این نگاه، جوهر اندیشه او بود: انقلاب ذهنی به‌عنوان مقدمه انقلاب اجتماعی.با اینکه چه در قم و چه در نجف امام خمینی (ره) بعنوان مرجع و رهبر نهضت شناخته می‌شد و ایشان هم می‌توانست بعنوان فرزندایشان اسم و رسمی برای خود داشته باشد اینکار را نکرد و خود را مطیع و شاگرد امام‌میدانست.هنوز هم طلاب قدیمی نجف از او به‌عنوان فردی فروتن و متواضع یاد می‌کنند. حجت‌الاسلام محتشمی‌پور می‌گفت: «در کربلا، وقتی یکی از عرب‌ها از او پرسید تو پسر خمینی هستی؟ خندید و گفت: نه، من فقط طلبه‌ای‌ام که باید بیشتر بداند.»

سید مصطفی در طول ۱۲ سال اقامت در عراق، تمام تلاش خود را می کرد تا با رساندن پیام‌ها و اعلامیه‌های امام به انقلابیون در ایران آتش نهضت را روش نگه دارد بوی این فعالیت‌ها به مذاق ساواک خوش نمی‌آمد.

غروب ناتمام

اول پاییز ۱۳۵۶ بود. همسرش، خانم حائری، دربارهٔ آخرین دیدارش با همسر می‌گوید: «آن شب غیرعادی نبود، فقط آرام‌تر از همیشه بود. از نماز برگشت، نشست، مطالعه کرد و گفت امشب هوا خیلی سبک است.» صبح روز بعد، خبر رسید که سید مصطفی دیگر بیدار نخواهد شد.

مرگ ناگهانی او در ۴۷ سالگی، نجف را بهت‌زده کرد پزشکان مرگ او را سکته قلبی تشخیص دادند و برای اطمینان بیشتر خواستار کالبد شکافی شدند که امام خمینی اجازه ندادند و گفتند نیازی نیست.اما مرگ شهادت‌گونه‌اش نیز پربرکت بود؛ وقتی خبر شهادت به ایران رسید، مراسم بزرگداشت او در قم، تهران و شهر‌های مختلف، بهانه‌ای برای اعلام مخالفت علنی با حکومت پهلوی شد و شعله انقلاب را افروخته‌تر کرد تا اینکه در بهمن ۱۳۵۷ مبارزات مردم به ثمر رسید و امام خمینی به کشور بازگشت.

انقلاب، نتیجه رشادت‌ها و شهادت بزرگانی، چون سید مصطفی خمینی بود.

پژوهشگر نویسنده: طیبه السادات حسینی

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
چهارمین جشنواره سفره اصیل ایرانی در شهر برزُک کاشان
ترخیص دانش‌آموز بوکانی از بیمارستان پس از برخورد تنبیهی معاون مدرسه
از سرگیری پروازهای فرودگاه سبزوار
بازارچه مرزی ساریسو ماکو در مسیر بازگشایی
تشییع پیکر شهید مدافع امنیت در زابل
توقیف محموله 52 میلیارد ریالی کالای قاچاق در اراک
چهارمین اجلاس اعضای اکو
ارتقای تاب‌آوری قم با اجرای بیش از ۵۵ طرح پدافند غیرعامل و مدیریت بحران
بابلسر، میزبان اردوی تیم گلبال جوانان
مسدود شدن تقاطع کوی راه حق
مولدسازی دارایی‌های دولتی در خوزستان
فردا؛آغاز بکار نمایشگاه تخصصی صنعت تصویر،صدا و تبلیغات ایران
برگزاری جشن میلادحضرت زینب(س)دربقعه شیخ نوایی خوی باحضور بانوان بسیجی
شعبان خمسه: با آمادگی کامل راهی مسابقات والیبال قهرمانی آسیا می‌شویم
مشهد میزبان نمایشگاه‌ های تخصصی صنعت ساختمان، تأسیسات و تجهیزات وابسته
شرکت گاز ایلام، لباس رزم پوشید
اخبار ورود شعام به تصمیمات فوتبالی کذب است
باز هم کالابر ناایمن، جان یک شهروند را در رشت گرفت
نظارت مستمر بر عملکرد نانوایی‌ها در ورامین
پرداخت ۲ هزار میلیارد تومان هزینه درمانی توسط بیمه سلامت اردبیل
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
آلودگی هوای مشهد رو به افزایش است
پیروزی المپیاکوس در شب درخشش طارمی
افزایش تعداد مصدومان تصادف دو اتوبوس در جاده مخصوص کرج به ۲۶ نفر
چین به محدودیت‌های تجارت با ایران پاسخ مناسب می‌دهد
کارگروه ویژه رسیدگی به مطالبات پرستاران تشکیل شد
لحظه «تصمیم»؛ وقتی عقربه‌های ساعت بیمارستان بعثت از حرکت ایستاده بود
اعلام اسامی برترین‌های چهل و هشتمین دوره مسابقه های سراسری قرآن
نتایج روز هشتم بازی‌های آسیایی جوانان؛ بحرین
سرقت مسلحانه از طلافروشی در رودان
تحقق ۶۰ درصد توسعه شبکه فیبر نوری تا پایان دولت چهاردهم
فردا آخرین مهلت ثبت‌نام محصولات ایران‌خودرو
هدف‌گیری پایگاه العدید، دشمن را به آتش‌بس التماسی واداشت
بازدید رئیس مجلس از جشنواره همام، ویژه آثار هنرمندان توان یاب
ریابکوف: روسیه شانه به شانه در کنار ایران ایستاده است
«مثل آینده تصمیم بگیرید» همان تقدم ‎امر ملی بر جناحی است
غرب آسیا پس از سه‌هزار سال به صلح پایدار می‌رسد  (۱ نظر)
گلایه از پرداخت نشدن معوقات فروردین بازنشستگان تامین اجتماعی  (۱ نظر)
چین به محدودیت‌های تجارت با ایران پاسخ مناسب می‌دهد  (۱ نظر)
زادگاه مبین عظیمی غرق در جشن و شادی  (۱ نظر)
ادامه روند کاهشی نرخ بیکاری  (۱ نظر)
سفر معاون ارشد امنیتی وزارت کشور افغانستان به تهران  (۱ نظر)
نماینده پارلمان اروپا: جهان نباید از کنار جنایات اسرائیل بگذرد  (۱ نظر)
هدف‌گیری پایگاه العدید، دشمن را به آتش‌بس التماسی واداشت  (۱ نظر)
اطلاعیه توانیر درباره شایعه افزایش تعرفه‌های برق  (۱ نظر)
مسکو: غرب به دنبال تجزیه روسیه است  (۱ نظر)
سروری : گزارش ها درباره ساخت و ساز‌ها در حریم تهران نگران کننده است  (۱ نظر)
شناسایی ۱۵۰ نانوای متخلف در اردبیل  (۱ نظر)