• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۵۱۶۶۲
تاریخ انتشار: ۱۹ آذر ۱۴۰۴ - ۱۴:۴۱
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

گام نوین پژوهشگران دانشگاه تهران در تشخیص سرطان بدون بیوپسی

پژوهشگران دانشگاه تهران با دستیابی به یک پیشرفت مهم در حوزه پزشکی، روش‌های نوینی را برای تشخیص و پایش سرطان تنها از طریق یک آزمایش خون ساده توسعه داده‌اند.

گام نوین پژوهشگران دانشگاه تهران بدون نیاز به بیوپسی

به گزارش  خبرگزاری صدا و سیما، محیا مهر محمدی، عضو هیئت علمی دانشکده بیوتکنولوژی دانشگاه تهران و برنده جایزه ابوریحان، گفت: فناوری موسوم به بیوپسی مایع که مبتنی بر ردیابی نشانگر‌های توموری در جریان خون است، انقلابی در زمینه تشخیص و پایش سرطان ایجاد کرده است.

عضو هیئت علمی دانشکدگان علوم با بیان اینکه این فناوری به ویژه بر تحلیل DNA آزاد سلولی (cfDNA) و بخش توموری آن موسوم به DNA تومور در حال گردش (ctDNA) متکی است، افزود: چالش اصلی، غلبه بر حجم بسیار زیاد DNA با منشأ طبیعی در برابر کسر اندک DNA توموری است.

وی در ادامه به سه راهکار نوین برای فائق آمدن بر این چالش و افزایش دقت تشخیص پرداخت و افزود: تخمین بیان ژن از خون با فناوری EPIC-seq و استفاده از هوش مصنوعی، راهکار اول است. پیش از این، تمرکز اصلی بر شناسایی جهش‌های ژنتیکی در ctDNA بود، اما اکنون، ما از ویژگی‌های اپی‌ژنتیک نهفته در الگوی تکه‌تکه‌شدن DNA استفاده می‌کنیم. ما روشی به نام EPIC-seq را توسعه داده‌ایم که آنتروپی تکه‌تکه‌شدن ناحیه پروموتور ژن‌ها را اندازه‌گیری می‌کند. این سنجش به ما امکان می‌دهد تا پروفایل بیان ژن‌ها را مستقیماً از روی cfDNA استنباط کنیم.

عضو هیئت علمی دانشکده بیوتکنوژی تاکید کرد: کاربرد این روش در نمونه‌های خون بیماران مبتلا به سرطان ریه و لنفوم، توانایی آن در طبقه‌بندی دقیق زیرگروه‌های تومور را نشان داده است. همچنین، در بیماران تحت درمان با ایمونوتراپی، پروفایل‌های استنباط شده با EPIC-seq پاسخ به درمان را به خوبی پیش‌بینی کرد که گامی مهم به سوی پزشکی شخصی است.

طراحی پنل‌های نسل آینده: اولویت‌بندی نواحی ژنومی با هوش مصنوعی

مهرمحمدی با تاکید بر اینکه برای غلبه نهایی بر چالش کسر پایین تومور باید هوشمندانه نواحی ژنومی را برای جست‌و‌جو انتخاب کنیم، افزود: در این راستا، ما یک سری پارامتر جدید در طراحی پنل‌های توالی‌یابی بیوپسی مایع ارائه کرده‌ایم. در این طرح، از یادگیری ماشین برای شناسایی مناطقی از کروماتین استفاده می‌شود که در سلول‌های سرطانی خاص، به طور غیرعادی در دسترس یا غیرقابل دسترس هستند. ما یک امتیاز کمّی را توسعه داده‌ایم که این دسترسی نسبی را در تومور در مقایسه با سلول‌های خونی طبیعی اندازه می‌گیرد. این معیار به ما امکان می‌دهد تا نواحی را که شانس بیشتری برای نمایان شدن در cfDNA دارند، اولویت‌بندی کرده و در طراحی پنل‌های تشخیصی نسل آینده بگنجانیم.

حرکت به سوی پزشکی شخصی دقیق‌تر

گفتنی است این پیشرفت‌ها در کنار یکدیگر، دورنمای روشنی از آینده تشخیص و پایش سرطان ترسیم می‌کنند. با عبور از تحلیل صرف جهش‌های ژنتیکی و بهره‌گیری از لایه‌های عمیق‌تر اطلاعات اپی‌ژنتیک و بهینه‌سازی پنل‌های تشخیصی با هوش مصنوعی، به سوی تحقق بیوپسی مایع به عنوان یک ابزار غیرتهاجمی، با توان عملیاتی بالا و فوق‌العاده دقیق نه تنها در بیماری سرطان، بلکه در انواع دیگر بیماری‌ها از جمله بیماری‌های خود ایمنی، برای پایش پاسخ به درمان و تجویز درمان‌های هدفمند حرکت می‌کنیم.

گفتنی است دکتر محیا مهرمحمدی، عضو هیئت علمی دانشکده بیوتکنولوژیِ دانشکدگان علوم دانشگاه تهران، برای تحقیقات در این حوزه از سوی فرهنگستان علوم به‌عنوان پژوهشگر جوان برگزیده کشور در رشته زیست‌شناسی- جایزه ابوریحان بیرونی سال ۱۴۰۴ انتخاب شده است. 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
مجازی شدن مدارس و دانشگاه‌های خوزستان در ۲۲ آذر
رقابت بانوان تنیسور در جام حذفی تنیس
اطلاعیه افت فشار یا قطعی آب در برخی مناطق تبریز
۶۰ هزار نفر در صف ثبت قرارداد‌های ملکی
خبر‌هایی از برگزاری جشن های میلاد حضرت فاطمه(س)و هفته مادر در استان سمنان
ارزیابی ۵۳ اثر هنری البرز در داوری مهر اصالت ملی
ورزشی‌های بیست ویکم آذر ماه در استان سمنان
مرگ پنج نوجوان هرمزگانی در تصادف موتورسیکلت‌ها
غیر حضوری شدن برخی مدارس سمنان
اجرای طرح مهر ماندگار در سراب
برگزاری اجلاسیه ده روزه کنگره شهدای البرز
شهرداری‌ها نقش محوری در توسعه متوازن شهر دارند
آغاز اجرای طرح سه نرخی شدن بنزین در جایگاه‌های سوخت مهاباد تا ساعاتی دیگر
مجروح شدن فرمانده انتظامی مشهد و یک مامورپلیس، حین انجام وظیفه
گزیده خطبه های نماز جمعه شهر یاسوج
اهدای ۳۰ سری جهیزیه به نوعروسان نیازمند بنابی 
هشدار پلیس؛ با احتیاط برانید
آغاز به کار بازار میوه توسط شهرداری میانه
هوا در اصفهان سردتر می‌شود
بازگشایی محور راهبردی در قلب بافت فرسوده شهرضا
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج
نورآباد ممسنی با ۹۵ میلیمتر باران، در صدر بارش‌ها
لحظات قبل از فوت خسرو علی‌کردی
هوای مشهد امروز جمعه ۲۱ آذر ۱۴۰۴ سالم شد
اعلام اسامی مسافران حادثه واژگونی اتوبوس یاسوج در جاده سمیرم
نورآباد با ۸۹ میلی متر، رکورد دار بارندگی در فارس
بازگشت آموزش حضوری به تمام مدارس مازندران از شنبه ۲۲ آذر
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج با سه کشته و ۱۵مصدوم
هشدار قرمز وقوع مه گرفتگی در خوزستان
هشدار زرد هواشناسی خوزستان مبنی بر کاهش دما و یخ زدگی زمین
لیگ برتر کشتی آزاد؛ صعود بانک شهر به مرحله نهایی
توقیف نفتکش ونزوئلایی ضد قوانین دریانوردی آزاد است
دستور عارف برای رسیدگی فوری به مصدومان سانحه اتوبوس در استان فارس
مشق مادر، روایت شیرین از یک کلاس درس
بانوان ایرانی در دفاع مقدس ۱۲ روزه، پشتیبان رزمندگان شدند
مخالفت شهرداری تهران با اجرای طرح ترافیک تا پایان سال  (۹ نظر)
میزان بارش برف در فریدونشهر  (۵ نظر)
شاخص هوای شیراز امروز ۲۰ آذر ۱۴۰۴  (۳ نظر)
شرط آمریکا برای استفاده ترکیه از جنگنده اف-۳۵  (۲ نظر)
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج  (۱ نظر)
نورآباد ممسنی با ۹۵ میلیمتر باران، در صدر بارش‌ها  (۱ نظر)
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
آمریکا نمی‌خواهد ایران قدرت تولید کند  (۱ نظر)
اعلام اسامی مسافران حادثه واژگونی اتوبوس یاسوج در جاده سمیرم  (۱ نظر)
بازگشت آموزش حضوری به تمام مدارس مازندران از شنبه ۲۲ آذر  (۱ نظر)
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج با سه کشته و ۱۵مصدوم  (۱ نظر)
هشدار قرمز وقوع مه گرفتگی در خوزستان  (۱ نظر)
لالی، اندیمشک و مسجدسلیمان، پربارش‌ترین نقاط خوزستان  (۱ نظر)
۱۳ مصدوم در پی انحراف اتوبوس در جاده دنا  (۱ نظر)
پیشنهاد میزان افزایش حقوق‌ها با دولت، اما تصویب با مجلس است  (۱ نظر)