• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۷۱۲۱۹۶
تاریخ انتشار: ۲۱ بهمن ۱۴۰۴ - ۱۲:۵۳
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

رونمایی از دستیار هوش مصنوعی در وزارت صمت برای پرسش از قوانین

پروژه دستیار هوش مصنوعی وزارت صمت، با تمرکز بر قابلیت‌های حقوقی مانند «پرسش از قوانین و تناقض‌یابی»، با اجرای دانشگاه صنعتی اصفهان، در فاز اول به بهره‌برداری آزمایشی رسید.

تصمیم‌گیری‌ها داده‌محور و مبتنی بر هوش مصنوعی با دستیار هوشمند وزارت صمت

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، نشست بررسی پیشرفت پروژه دستیار هوش مصنوعی با محوریت وزارت صنعت، معدن و تجارت و با حضور اصحاب رسانه در محل این وزراتخانه برگزار شد.

این پروژه که با اجرای دانشگاه صنعتی اصفهان در دست انجام است، در فاز اول توانسته است با پیاده‌سازی قابلیت «پرسش از قوانین و تناقض‌یابی»، بخش حقوقی وزارتخانه را به یک ابزار مدرن مجهز سازد. اکنون بیش از نیمی از فاز دوم (هوش تجاری مبتنی بر هوش مصنوعی) تکمیل شده و هدف نهایی، تبدیل شدن سامانه به یک تصمیم‌ساز هوشمند برای مدیران ارشد است.

 علیرضا بصیری، مدیر پروژه دستیار هوشمند وزارت صنعت، معدن و تجارت در دانشگاه صنعتی اصفهان، از آغاز و روند اجرای این پروژه ملی خبر داد و گفت: پروژه توسعه دستیار هوشمند وزارت صمت از آذرماه ۱۴۰۳ و با فراخوان معاونت علمی به دانشگاه‌ها اعلام شد و پس از طی مراحل داوری، به دانشگاه صنعتی اصفهان واگذار شد.

به گفته بصیری، پس از اطلاع‌رسانی به معاونت آموزش و پژوهش دانشگاه صنعتی اصفهان، تیمی متشکل از اعضای هیئت علمی دانشکده برق و کامپیوتر اقدام به تدوین پیشنهادیه پروژه کردند. در حال حاضر هفت نفر از اعضای هیئت علمی به‌طور مستقیم درگیر پروژه هستند و مجموع تیم اجرایی حدود ۲۰ نفر است.

او درباره فاز نخست پروژه توضیح داد: فاز اول به تنقیح، بازیابی و تحلیل قوانین و آیین‌نامه‌های حوزه وزارت صمت اختصاص دارد. در این بخش، امکان پرسش از قوانین و همچنین تناقض‌یابی میان مواد قانونی، یک قانون خاص یا مجموعه قوانین وزارتخانه پیاده‌سازی شده است.

 هم‌اکنون بخش قوانین سامانه در دفتر حقوقی وزارت صمت مورد استفاده قرار می‌گیرد و مدیرکل حقوقی وزارتخانه به‌عنوان کاربر فعال از آن بهره می‌برد. بازخورد‌های ارائه‌شده از سوی این بخش نیز در به‌روزرسانی سامانه اعمال شده است.

مدیر پروژه دستیار هوشمند وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به فاز دوم پروژه گفت: در فاز دوم، تمرکز بر پیاده‌سازی هوش تجاری بوده که تاکنون حدود ۷۰درصد پیشرفت داشته است.

این فاز شامل دو بخش هوش تجاری ایستا و هوش تجاری پویا است. در نگاه کلاسیک هوش تجاری، داده‌های سامانه‌های مختلف سازمان یکپارچه می‌شوند تا مدیران ارشد بتوانند بر اساس شاخص‌های کلیدی عملکرد تصمیم‌گیری کنند. اما در هوش تجاری پویا، مدیر صرفاً سؤال خود را به‌صورت زبانی مطرح می‌کند و سامانه به‌صورت هوشمند، داده‌های مرتبط را استخراج، تحلیل و نتیجه را در قالب جدول یا نمودار ارائه می‌دهد.

به گفته وی، مدیران می‌توانند گزارش‌های تولیدشده را ذخیره کرده و در داشبورد‌های ایستا برای استفاده مداوم قرار دهند.

مدیر پروژه دستیار هوشمند وزارت صمت، علت توقف ۳۰درصد باقی‌مانده این فاز را «عدم دسترسی به داده‌های حجیم واقعی وزارتخانه» عنوان کرد و گفت: در حال حاضر پروژه به سطح MVP رسیده و با داده‌های ساده تست شده، اما برای ارزیابی عملکرد در مقیاس کلان، نیازمند دریافت داده‌های واقعی و بزرگ وزارتخانه هستیم.

بصیری در ادامه اذعان کرد: علاوه بر بخش‌های تعریف‌شده در قرارداد اولیه، قابلیت‌هایی نظیر خلاصه‌سازی متون، ترجمه به حدود ۱۰۰ زبان، تحلیل فایل‌های CSV و پاسخ‌گویی به پرسش‌های پرتکرار با ارجاع قانونی به سامانه اضافه شده است.

وی هدف از این اقدام را افزایش کاربردپذیری سامانه و جلوگیری از انتقال اطلاعات محرمانه وزارتخانه به پلتفرم‌های خارجی عنوان کرد و گفت: زیرساخت سامانه بر بستر داخلی دانشگاه صنعتی اصفهان توسعه یافته و در صورت اختلال در سکو ملی مستقر در دانشگاه شریف، سامانه به‌صورت خودکار به زیرساخت داخلی اصفهان سوئیچ می‌کند.

بصیری در تشریح فاز نهایی گفت: در فاز سوم، سامانه به‌عنوان تصمیم‌یار هوشمند مدیران عمل خواهد کرد؛ به‌گونه‌ای که هر تصمیم یا آیین‌نامه پیشنهادی از منظر انطباق با قوانین و مقررات موجود بررسی می‌شود. در این مرحله، تصمیم‌گیری‌ها مبتنی بر داده، تحلیل‌های هوش تجاری و مدل‌های پیش‌بینی در حوزه‌های معدن، صنعت، تجارت و بازرگانی انجام خواهد شد.

مدیر پروژه دستیار هوشمند وزارت صمت با اشاره به ویژگی‌های فنی پروژه گفت: کلیه پردازش‌ها به‌صورت کاملاً داخلی و آفلاین انجام می‌شود؛ سامانه در صورت قطع اینترنت نیز قابلیت فعالیت دارد، داده‌ها به‌صورت مرحله‌ای از سوی وزارت صمت تحویل می‌شوند، امکان ورود داده از طریق فایل‌های CSV فراهم شده است، پاسخ‌های سامانه در بخش FAQ با ارجاع مستقیم به منابع قانونی ارائه می‌شود و مدلسازی‌های پردازشی بر پایه GPU‌های داخلی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام می‌گیرد.

وی درپایان خاطرنشان کرد: هدف نهایی پروژه، ایجاد بستری یکپارچه برای تصمیم‌گیری داده‌محور، تحلیل هوشمند و تضمین انطباق کامل تصمیم‌ها با قوانین جاری وزارت صمت است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
جلوه‌ای تماشایی از حضور حماسی مردم پارس آباد
برگزاری ­نمایشگاه محصولات شرکت‌های دانش‌بنیان، هسته‌های فن آور و نوپا(استارت آپ) در حوزه ورزش
«لرستان مقتدر؛ حضور ملت پیروز در چهل‌وهفتمین سالروز انقلاب»
قدردانی نماینده ولی فقیه و استاندار همدان از حضور حماسی مردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن
پیام قدردانی فرمانده انتظامی آذربایجان غربی از حضور حماسی مردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن
کاهش ۱۷ درصدی سود خالص توتال
برگشت ساعات بهره‌برداری مترو مشهد مانند روال قبل
جشن پیروزی انقلاب در شهرستان‌های چهارمحال و بختیاری
پیام قدردانی نماینده ولی‌فقیه در استان واستاندار آذربایجان‌غربی از حضور حماسی مردم
جشن اقتدار قم؛ حضور مردم بخش‌های استان در راهپیمایی ۲۲ بهمن
حضور پرشور روستائیان در راهپیمایی ۲۲ بهمن
اسلامی: فناوری هسته‌ای باید در زندگی مردم ملموس باشد
تجلی حضور مردم شهرستان‌های فارس در راهپیمایی ۲۲ بهمن
تاکید ایران بر تقویت گفتگوهای منطقه‌ای است
کمینه و بیشینه دمای بیست و دوم بهمن ماه در سمنان
اهدای خون ۲۶۱ نفر دراستان اصفهان
بصیرت عمیق مردم تکاب حماسه حضور دیگری را رقم زد
مروری بر خبر‌های ورزشی ۲۲ بهمن ماه استان قزوین
نجات مصدوم در منطقه کوهستانی دیناران اردل
حضور سران قوا در راهپیمایی ۲۲ بهمن
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
حضور مقتدر ملت ایران در چهل‌وهفتمین فجر انقلاب
پهلوی ها؛ اراضی واگذار شده دیروز و چالش‌های امروز
سفر رییس سازمان محیط زیست به استان البرز
پیش بینی بارندگی و کاهش دما در برخی از مناطق کشور
حماسه راهپیمایی سراسری مردم ایران در یوم‌الله ۲۲ بهمن
فرمانده کل ارتش: دشمن فقط زبان قدرت را متوجه می‌شود
محدودیت‌های ترافیکی در جاده‌های شمال کشور تا ۲۵ بهمن
رئیس دیوان عالی کشور: حوادث ۱۸ و ۱۹ دی، حقیقتا کودتا بود
تمهیدات تاکسیرانی تهران برای راهپیمایی یوم الله ۲۲ بهمن
تاکید بر استمرار خط امام و رهبری در گردهمایی سراسری پاسداران کمیته انقلاب اسلامی
دانش بنیان‌ها برای مرزبانان لباس طراحی می‌کنند
ترافیک سنگین در برخی محور‌های پرتردد منتهی به تهران
دعوت رئیس قوه قضائیه از مردم برای حضور در راهپیمایی ۲۲ بهمن
جزئیات عفو و تخفیف مجازات ۲۱۰۸ نفر از محکومان عمومی و انقلاب
چمران : اختلافات در مورد حریم هنوز حل نشده است
فراخوان صداوسیما برای ارسال تصاویر مردمی از مراسم ۲۲ بهمن  (۲ نظر)
سفر رییس سازمان محیط زیست به استان البرز  (۱ نظر)
قیمت‌گذاری خودرو‌های داخلی در دست بررسی است  (۱ نظر)
لاوروف: پرونده اپستین چهره شیطانی غرب را برملا کرد  (۱ نظر)
ادامه دستگیری تخریب گران مسلح  (۱ نظر)
رئیس کمیسیون انرژی مجلس: امنیت انرژی و معیشت مردم، محور راهبردی تصمیم‌های مجلس است  (۱ نظر)
فناوری و حذف ارز ترجیحی؛ کلید تحول در کشاورزی و رقابت‌پذیری است  (۱ نظر)
وزیر نفت: شبکه گاز خانگی پایدار است  (۱ نظر)
اسلامی: خروج اورانیوم ۶۰ درصد از کشور در دستور کار نیست  (۱ نظر)
مکرون: آمریکا و چین احتمالا اروپا را از دور خارج کنند  (۱ نظر)
اژه‌ای: ما مسئولان نباید لحظه‌ای از متن مردم جدا شویم  (۱ نظر)