• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۸۳۱۴۱۱
تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۴۰۵ - ۰۹:۲۰
گیلان » اجتماعی
زخمی ماندگار بر حافظه جمعی ایران

۳۱ خرداد؛ سالروز زلزله ویرانگر رودبار و منجیل

۳۱ خرداد؛ سالروز زلزله ویرانگر رودبار و منجیل است، روزی که به عنوان زخمی ماندگار بر حافظه جمعی ایران خواهد ماند.

۳۱ خرداد؛ سالروز زلزله ویرانگر رودبار و منجیلبه گزارش خبرگزاری صدا و سیمای گیلان؛ بامداد ۳۱ خرداد ۱۳۶۹، فوتبال جام جهانی و مردمی که در حال تماشای فوتبال بودند، و این شب بیداری باعث نجات خیلی از زلزله زدگان از مرگ شد.
۳۱ خرداد ۱۳۶۹ درحالیکه مردم در حال تماشای بازی برزیل و اسکاتلند در جام جهانی ۱۹۹۰ بودند، یکی از تلخ‌ترین و تأثیرگذارترین حوادث طبیعی در تاریخ معاصر ایران رخ داد.
زلزله‌ای مهیب با قدرت ۷ و ۴ دهم در مقیاس ریشتر مناطق وسیعی از استان گیلان و بخش‌هایی از استان زنجان را لرزاند و فاجعه‌ای انسانی را رقم زد که آثار آن هنوز پس از گذشت بیش از سه دهه در حافظه جمعی مردم ایران باقی مانده است. 

زلزله رودبار و منجیل نه‌تنها هزاران خانواده را داغدار کرد، بلکه به نقطه عطفی در نگرش کشور نسبت به مدیریت بحران، مقاوم‌سازی ساختمان‌ها و آمادگی در برابر مخاطرات طبیعی تبدیل شد.
شدت این زمین‌لرزه به حدی بود که در بسیاری از شهر‌های شمالی و حتی تهران احساس شد، شهر‌های رودبار، منجیل، لوشان، رستم‌آباد و ده‌ها روستای اطراف بیشترین خسارت را متحمل شدند، بسیاری از خانه‌های روستایی و ساختمان‌هایی که استاندارد‌های مقاومتی لازم را نداشتند، در مدت چند ثانیه فرو ریختند و هزاران نفر زیر آوار جان باختند.

بر اساس آمار‌های منتشر شده، این حادثه بیش از ۳۵ هزار کشته، ده‌ها هزار مجروح و صد‌ها هزار بی‌خانمان برجای گذاشت. 

۳۱ خرداد؛ سالروز زلزله ویرانگر رودبار و منجیلحجم گسترده تخریب زیرساخت‌ها، راه‌های ارتباطی، شبکه‌های آب و برق و مراکز درمانی، عملیات امدادرسانی را با دشواری‌های فراوان مواجه کرد. 

در روز‌های نخست پس از زلزله، بسیاری از مناطق آسیب‌دیده به دلیل تخریب جاده‌ها و رانش زمین از دسترس نیرو‌های امدادی خارج شده بودند و همین موضوع بر ابعاد انسانی فاجعه افزود.
زلزله رودبار و منجیل در شرایطی رخ داد که کشور هنوز در حال بازسازی خسارات ناشی از جنگ تحمیلی بود، محدودیت امکانات و تجهیزات امدادی در آن دوره باعث شد امدادرسانی با چالش‌های متعددی روبه‌رو شود، با این حال، حضور گسترده نیرو‌های امدادی، نهاد‌های دولتی، نیرو‌های نظامی و داوطلبان مردمی، یکی از بزرگ‌ترین عملیات‌های امداد و نجات تاریخ کشور را رقم زد.
 تصاویر همدلی مردم از نقاط مختلف ایران برای کمک به آسیب‌دیدگان، هنوز از صحنه‌های ماندگار آن روز‌ها به شمار می‌رود.

از نگاه کارشناسان، اهمیت زلزله رودبار تنها به ابعاد خسارات انسانی و اقتصادی آن محدود نمی‌شود، این حادثه ضعف‌های موجود در حوزه ساخت‌وساز، مدیریت بحران و آموزش عمومی را آشکار کرد. 

۳۱ خرداد؛ سالروز زلزله ویرانگر رودبار و منجیلبررسی‌های انجام شده پس از زلزله نشان داد بخش قابل توجهی از تلفات، ناشی از فرو ریختن ساختمان‌هایی بوده است که بدون رعایت اصول مهندسی و استاندارد‌های مقاوم در برابر زلزله ساخته شده بودندف همین موضوع سبب شد موضوع بازنگری در آیین‌نامه‌های ساختمانی و نظارت بر اجرای آنها به یکی از اولویت‌های کشور تبدیل شود.

در سال‌های پس از این فاجعه، اصلاح و توسعه آیین‌نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله، گسترش مطالعات لرزه‌خیزی، افزایش نظارت بر ساخت‌وساز‌ها و تقویت نهاد‌های مدیریت بحران در دستور کار قرار گرفت، هرچند این اقدامات توانسته‌اند بخشی از آسیب‌پذیری کشور را کاهش دهند، اما کارشناسان همچنان نسبت به وجود ساختمان‌های فرسوده، بافت‌های ناکارآمد شهری و ساخت‌وساز‌های غیراستاندارد هشدار می‌دهند.

ایران بر روی کمربند لرزه‌خیز آلپ ـ هیمالیا قرار دارد و وجود گسل‌های فعال متعدد، احتمال وقوع زمین‌لرزه‌های بزرگ را همواره مطرح می‌کند، به همین دلیل، تجربه رودبار و منجیل همچنان به عنوان یکی از مهم‌ترین درس‌های مدیریت بحران در کشور مورد استناد قرار می‌گیرد، متخصصان معتقدند کاهش تلفات زلزله بیش از آنکه به توانایی پیش‌بینی زمان وقوع آن وابسته باشد، به میزان آمادگی جامعه بستگی دارد. 

۳۱ خرداد؛ سالروز زلزله ویرانگر رودبار و منجیلمقاوم‌سازی ساختمان‌ها، آموزش شهروندان، تجهیز دستگاه‌های امدادی، توسعه سامانه‌های هشدار و ارتقای فرهنگ ایمنی از جمله اقداماتی است که می‌تواند خسارات ناشی از حوادث مشابه را به شکل چشمگیری کاهش دهد.

امروزه با گذشت ۳۶ سال از آن حادثه، بسیاری از بازماندگان همچنان خاطرات تلخ آن شب را به یاد دارند، خانواده‌هایی که عزیزان خود را از دست دادند، کودکانی که یتیم شدند و مردمی که در چند ثانیه تمام دارایی خود را از دست دادند.

زلزله رودبار و منجیل صرفاً یک رویداد زمین‌شناختی نبود؛ حادثه‌ای بود که زندگی نسل‌های متعددی را تحت تأثیر قرار داد و مفهوم تاب‌آوری اجتماعی را در برابر بحران‌ها به شکلی ملموس به نمایش گذاشت.

۳۱ خرداد؛ سالروز زلزله ویرانگر رودبار و منجیلسالروز زلزله رودبار و منجیل فرصتی است برای ادای احترام به جان‌باختگان این حادثه و قدردانی از تلاش امدادگران و مردمی که در روز‌های دشوار پس از زلزله به یاری آسیب‌دیدگان شتافتند، در عین حال، این مناسبت یادآور مسئولیتی مهم برای جامعه و مدیران کشور است؛ مسئولیتی که بر ضرورت آمادگی مستمر در برابر بلایای طبیعی تأکید دارد.

تجربه تلخ ۳۱ خرداد ۱۳۶۹ نشان می‌دهد که اگرچه نمی‌توان از وقوع زلزله جلوگیری کرد، اما با برنامه‌ریزی علمی، رعایت استاندارد‌های فنی، آموزش عمومی و مدیریت کارآمد بحران می‌توان از تبدیل یک حادثه طبیعی به یک فاجعه انسانی گسترده جلوگیری کرد.

امروز، بیش از سه دهه پس از آن شب سرنوشت‌ساز، نام رودبار و منجیل همچنان نمادی از ضرورت توجه به ایمنی، تاب‌آوری و آمادگی در برابر زلزله است؛ درسی تاریخی که نباید فراموش شود.

سردبیر: زهرا حسن دوست

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
اوقات شرعی اهواز، ۲ تیرماه ۱۴۰۵
با راه اندازی واحد فراوری بافت، کل نیاز کشور تأمین می شود
هیئتی به وسعت دنیای کوچک بچه‌ها در شهرستان بدره
جمع استان‌های کولبر، جمع شد/ ایلام هم آمد
سقوط بالگرد آمریکایی در آلاسکا
رایزنی هیئت عالی رتبه ایرانی با مقامات عمان در مسقط
تأکید معاون امور استان‌های رسانه ملی بر بازتاب فرهنگ عاشورایی زنجان در کشور
دوم تیرماه ۱۴۰۵؛ قطع جریان گاز در کوی مهدیس اهواز
بررسی موانع پیش روی ثبت جهانی دره شیرز کوهدشت
طنین نوای یا حسین(ع) در شب هشتم محرم در آبادان
استمرار گرمای هوا و وزش باد در سمنان
مردم جنوب غرب خوزستان؛ یکصدا در حمایت از آرمان‌های انقلاب اسلامی
تعیین دبیرکل جدید اتحادیه عرب
سربازان بیدار شب‌های خیابان، بیشتر از تنگه هرمز، عرصه را بر ترامپ تنگ کرده‌اند
صدو چهاردهمین شب از حماسه خیابان کیش با طنین فرمانده بده فرمان، حکم آنچه تو فرمایی
صدور ۹۷ درصد ابلاغیه‌ها در دادگستری گچساران به صورت الکترونیک
شهرکرد خنک‌ترین مرکز استان کشور
بیشتر آمریکایی‌ها معتقدند جنگ علیه ایران مشکلاتشان را زیاد کرد
تیم دانشکده ملی مهارت شهید مهاجر اصفهان قهرمان مسابقات امنیت سایبری بریکس ۲۰۲۶ شد
سردار ابن‌الرضا: در طول مذاکره آرایش نظامی را حفظ می‌کنیم
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
عراقچی: برخی دارایی‌های مسدودشده ایران آزاد شدند
اختلال در ۲ بانک تجارت و ملی ادامه دارد
نشست قرارگاه امنیتی و دفاعی استان مرکزی به ریاست فرمانده سپاه حضرت روح‌الله
بیانیه مشترک قطر و پاکستان درباره مذاکرات سوئیس
مورینیو: بیرانوند باید در تیم‌های بزرگ اروپایی باشد
جام جهانی ۲۰۲۶، تمجید بوفون از عملکرد بیرانوند
به نقض تفاهم‌نامه واکنش سنگین خواهیم داشت
تمجید کورتوا از بیرانوند
رده بندی فیفا، بازگشت ایران به رده ۲۲
بازتاب درخشش بیرانوند مقابل بلژیک در رسانه‌های خارجی
سرلشکر رضایی: آمریکا را پاسخگو می‌کنیم
هشدار ترکیه درباره خرابکاری رژیم صهیونی در مذاکرات ایران وآمریکا
بدبینی به مذاکرات به علت بدعهدی آمریکاهمچنان وجود دارد
نشست مدیریت انرژی؛ افزایش جایگاه‌های سوخت ثابت و سیار در هرمزگان
۳ کشته و یک زخمی بر اثر تصادف ۲ سواری پژو پارس در محور طبس _ یزد
قطعی سامانه اینترنتی برخی بانک‌ها و بلوکه شدن پول مردم  (۲۸ نظر)
فرمانده قرارگاه خاتم‌: شهید پاکپور معمار تحولات عملیاتی بود  (۱۸ نظر)
یارانه خرداد ماه دهک‌های چهارم تا نهم واریز شد  (۷ نظر)
قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء: تنگه هرمز بسته خواهد شد  (۳ نظر)
نتایج وام ۷۵ میلیون تومانی بازنشستگان کشوری اعلام شد  (۲ نظر)
اختلال در ۲ بانک تجارت و ملی ادامه دارد  (۱ نظر)
واکنش بقایی به نفاق و ریاکاری وزیر خارجه فرانسه  (۱ نظر)
ترخیص مواد اولیه تولید داروی دیابتی با ورود دادستانی تهران  (۱ نظر)
ورود هیئت مذاکره کننده ایران به سوئیس  (۱ نظر)
نخستین شب مراسم عزاداری محرم در جوار محل عروج ملکوتی قائد شهید انقلاب  (۱ نظر)
جام جهانی ۲۰۲۶، اینفانتینو: نمایشی الهام‌بخش از مقاومت و اشتیاق را دیدیم  (۱ نظر)
عارف: مردم بیش از خود گرانی، تحت فشار روانی آن هستند  (۱ نظر)
آسمانی شدن مادر شهید والامقام اشتیاقی در مِشکان شهرستان نی ریز  (۱ نظر)
آغاز عملیات عمرانی شهر گوزلدره با اعتبار ۱۰ میلیارد تومانی  (۱ نظر)