پخش زنده
امروز: ۲۵ دی ۱۴۰۳ - ٢٣:٢٦:٥
وابستگی 84 درصدی به روغن وارداتی از یک سو ء و اقلیم خشک و نیمه خشک کشور از سوی دیکر ، سبب اقبال بیشتر کشاورزان به کشت کلزا شده است .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، علیرضا مهاجر ، معاون زارعت وزارت جهاد کشاورزی گفت : با توجه به کمبود منابع آب در کشور بدنبال کشت دانه روغنی بودیم که نیاز آبی کمی داشته باشد و کشاورزان ما بتوانند در تناوب با گندم آن را کشت کنند.
محمد بارزگان ، کارشناس کشاورزی گفت : از مزیت های کلزا علاوه بر اینکه باعث حاصلخیزی خاک و مبارزه با آفات، تقارن دوره رشد این محصول با نزولات آسمانی و امکان کشت بصورت دیم می توان اشاره کرد.
مهدی سروی ، کارشناس کشاورزی گفت: با روش های نوین کشت مانند کشت نشایی و تعیین قیمت مناسب خرید تضمینی امکان افزایش سطح زیر کشت کلزا بصورت دیم فراهم هست و می توان 4 میلیون هکتار مزرعه دیم کلزا به مزارع فعلی افزود.
داوود داداشی، کارشناس کشاورزی در پاسخ به ظرفیت های مغفول مانده کشت دیم کلزا در کشور گفت : سه عامل؛ ضعف در آمار و اطلاعات ، ضعف در تحقیقات دانه های روغنی ، ضعف در حمایت های دولتی باعث عدم توسعه کشت دیم کلزا در کشور شده است .
داداشی در ادامه گفت : ریشه این ضعف ها در انحصاری کردن و وابسته کردن دانه های روغنی به واردات است .
محمد قربانی ، معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزیر جهادکشاورزی در پاسخ به بسته حمایتی کشت کلزا در سال زراعی جدید گفت : مصوبه شورای قیمت گذاری گرفته شده ، علاوه برخرید تضمینی در قالب کشت قراردی ، برنامه جدیدی تحت عنوان یارانه بلاعوض برای حمایت بیشتر کشاورزان و توسعه دانه روغنی داریم که دستور العمل آن بزودی به استان ها ابلاغ می شود.
با توجه به بررسی کشت دیم کلزا و میزان بارندگی در کشور میانگین بارش سال زراعی 98-99 در 15 استان 447 میلمتر است اما با وجود این ظرفیت بارش نتوانستیم از مزیت های آن برای توسعه کشت دیم کلزا بهره کامل ببریم.
بر اساس آخرین آمار ، دیم زارها با 9 میلیون هکتار بیش از نیمی از اراضی کشاورزی را به خود اختصاص دادند. سهم کلزا از مزارع دیم تنها 36 هزار هکتار است.