تنگ سولک جلوه گاه پیوند تاریخ و طبیعت در کهگیلویه و بویراحمد
حدفاصل میان کوه ها، تنگهای به نام «سولک» یا «سروک» وجود دارد که در فارس نامه ناصری به معنی گردنه سروهای کوچک از آن نام برده شده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای کهگیلویه و بویراحمد؛ تنگ سروک یا تنگ سولک یک محوطه باستانشناسی الیمایی در شهرستان بهمئی، است. وسعت این تنگ نزدیک به ۸۰۰ هکتار و در این مکان سه ستون سنگی یکپارچه و بلند دیده میشود که برروی آنها نقش افراد مختلف در حالتهای گوناگون حکاکی شده اند و میتوان آنها را از لحاظ زیبایی بانقوش برجسته تخت جمشید مقایسه کرد. هریک از این ستونها به خط نوشتههایی آراسته هستند که نشان دهنده خطوط باستانی است و در جبهه شمالی دو نقش برجسته در بالا و پایین قرار داد که پادشاه را درحالی بر تخت نشسته نشان میدهد و در پایین تخت نیز پرندگانی با نقش عقاب کندکاری شده اند. نقش دیگر، اجتماع درباریان را در طاق تخت سلطنت نشان میدهد. در این نقش سر همه درباریان برهنه است. جبهه جنوبی دو نیایشگر را نشان میدهد که اولی روی سکوی جلوی یک آتشدان کوچک و نیاشگر دوم پشت سر اولی در سطحی پایینتر ایستاده است. در جبهه غربی نقش برجسته دو مرد با نمای رو به رو با بازوان گشاده نشان داده شده است. در لبه صخره، نقش برجستهایی وجود دارد که بزرگتر از هر نقش دیگر «تنگ سروک» است. در جبهه شمالی نقش برجسته دو سرباز با نیم تنه بلند ساده، شلوار و صندلی دیده میشود که غلاف پهنی در طرف چپ حمایل دارند و ظاهراً گرز یا کوپال با سری خمیدهای را دارا هستند. این نقوش در فاصله ۱۵ کیلومتری شهر لیکک مرکز شهرستان بهمئی از توبع استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد و قدمت آن به ۲۹۹ میلادی یعنی به دوره اشکانی میرسد. تنگ سولک به لحاظ آب و هوایی نسبت به سایر نقاط شهرستان بهمئی تفاوت زیادی دارد و پوشش گیاهی خوبی دارد، این منطقه گرمسیری و کوهستانی به عنوان منطقه حفاظت شده پیشنهاد شد که اخیراً از طرف شورای عالی محیط زیست بهعنوان منطقه حفاظت شده تصویب شده است.
نقوش برجسته تنگ سروک در سال ۱۸۴۱ میلادی به وسیله «آقای بارون دبود» (سیاح روسی) تشخیص داده شد و برای اولین بار آقای الستین در کتاب موسوم به جادههای قدیم ایران غربی منتشر شد. از تاریخ ۱۹۵۲ آقای هنینگ این نقوش و کتیبههای آن را با دقت مورد مطالعه قرار داد. وجود حسات وحش در تنگ سولک وجود حیات وحش بسیار غنی از جمله، کل و بز و پرندگانی، چون کبک، تیهو، کبوتر جنگلی و چاهی و انواعی از کلاغها در این منطقه بصورت مشهود موجود است. باید اذعان کرد این محدوده ۲۰۰۰ هکتاری شرایط بسیار حائز اهمیتی به عنوان آثار طبیعی ملی را داراست و تنها جاده خاکی ماشین رو بطول تقریبی ۴ تا ۵/۵ کیلومتر تا محل روستای آبدولی در قلب تنگ سولک ادامه دارد. وجود پوشش گیاهی در تنگ سولک از طرفی منطقه مذکور از نقطه نظر پوشش گیاهی دارای گیاهان دارویی و خوراکی وزینتی حائز اهمیتی از قبیل بن سرخ، حلپه، تره، کارده، آب اندول، بومادران، پشموک، کنگر، گل لاله سرنگون و آویشن جنگلهای پرپشتی از بلوط و سایر گونههای متفاوت این محدوده را در گرفته است.
تنگ سولک جلوه گاه پیوند تاریخ و طبیعت در کهگیلویه و بویراحمد تنگ سولک جلوه گاه پیوند تاریخ و طبیعت در کهگیلویه و بویراحمد تنگ سولک جلوه گاه پیوند تاریخ و طبیعت در کهگیلویه و بویراحمد تنگ سولک جلوه گاه پیوند تاریخ و طبیعت در کهگیلویه و بویراحمد تنگ سولک جلوه گاه پیوند تاریخ و طبیعت در کهگیلویه و بویراحمد تنگ سولک جلوه گاه پیوند تاریخ و طبیعت در کهگیلویه و بویراحمد تنگ سولک جلوه گاه پیوند تاریخ و طبیعت در کهگیلویه و بویراحمد تنگ سولک جلوه گاه پیوند تاریخ و طبیعت در کهگیلویه و بویراحمد تنگ سولک جلوه گاه پیوند تاریخ و طبیعت در کهگیلویه و بویراحمد تنگ سولک جلوه گاه پیوند تاریخ و طبیعت در کهگیلویه و بویراحمد تنگ سولک جلوه گاه پیوند تاریخ و طبیعت در کهگیلویه و بویراحمد تنگ سولک جلوه گاه پیوند تاریخ و طبیعت در کهگیلویه و بویراحمد تنگ سولک جلوه گاه پیوند تاریخ و طبیعت در کهگیلویه و بویراحمد تنگ سولک جلوه گاه پیوند تاریخ و طبیعت در کهگیلویه و بویراحمد تنگ سولک جلوه گاه پیوند تاریخ و طبیعت در کهگیلویه و بویراحمد